Aceasta dieta se bazeaza pe consumul de salata de varza murata, ale carei proprietati sunt excelente pentru sanatate avand in vedere substantele biologic active ce sunt continute in acest produs. Dieta se poate tine foarte usor iarna si primavara avand in vedere ca in sezonul rece acest produs se gaseste usor in piete, preparat de oameni in gospodaria proprie.
Varza murata ajuta la scaderea zaharului din sange si la incetinirea tumorilor cancerose. Este recomandata in tratamentul racelii, pneumoniei, afectiunilor ficatului, diabetului zaharat, migrenelor, durerilor de cap, constipatiei, litiazei biliare, mahmurelii si muscaturilor de insecte. De asemenea varza murata imbunatateste memoria, auzul, combate anemia, bolile pulmonare, normalizeaza tensiunea arteriala, calmeaza arsurile de stomac, imbunatateste metabolismul si are efect antiinbatranire. Contine enzime, vitamina C, fibre, complexul de vitamine B (si mai ales B12), magneziu, iod, potasiu si altele.
Varza murata intareste sistemul imunitar si imbunatateste digestia. Daca se mananca in fiecare zi varza murata iti pastrezi intestinul sanatos, iar pe de alta parte iti mentii greutatea normala a organismului deoarece dieta cu acest aliment este perfecta pentru slabit mai ales daca esti supraponderal.
Una din cele mai bune retete de salata de varza este cea pe baza de 500 g varza murata, 1 rodie, 1 mar, putina sare, piper, chimen si otet balsamic. Se taie frunzele de varza murata in felii cat mai subtiri, fideluta, se adauga marul ras pe razatoare, bobitele de rodie si se adauga un pic de sare, piper, chimen si otet balsamic dupa gust. Se poate servi cu o felie de paine din cereale integrale unsa cu branza ce are continut redus de grasimi. O astfel de portie are cca. 120 kcal. In loc de mar si rodie se pot folosi alte fructe exotice, cum sunt portocala si ananasul.
Dieta cu varza murata
Mic dejun: Se mananca o felie de paine din tarate cu 40 g branza de vaci si ca desert un mar. Se poate alege si varianta cu 150 g iaurt natural cu continut redus de grasimi in amestec cu fulgi de ovaz si o banana. De asemenea se poate servi 150 g branza de vaci si o portocala sau un pahar de suc de portocale.
Pranz: Daca se doreste un meniu usor se alege supa de varza murata cu carne de pui, ardei grasi si suc de mere. Aceasta se prepara din 250 g varza murata si un pipet de pui fara pielita, 2-3 ardei grasi mici sau unul mare si 3-4 linguri suc de mere. De asemenea se poate alege si un meniu mai consistent pe baza de carne si anume: 120 g carne fiarta de porc si o salata de varza murata. Cei care prefera carnea de vita pot prepara 220 g carne fiarta de vita (este recomandat muschiul de vita) si cu garnitura de salata de varza murata cam 150 g, iar ca desert o felie de ananas. Daca sunt amatori de peste, acestia pot servi 220 g peste fiert cu 150 g salata de varza murata asezonata cu o lingura de ulei vegetal.
Cina: Meniul poate fi alcatuit din 120 g carne fiarta de porc sau preparata la gratar cu 150 g salata de varza murata. De asemenea se poate alege 200 g file de somon fript stropit cu putina zeama de lamaie si 250 g salata de varza murata. O alta varianta de meniu este formata dintr-o salata de varza murata amestecata cu o ridiche alba data pe razatoare, felii subtiri de castravete si 3-4 linguri de iaurt natural cu continut redus de grasimi. Pentru un gust mai bun se pot adauga si fructe cu coaja lemnoasa, cum sunt nucile.
Aceasta dieta este saraca in calorii si recomandata doar pe o perioada scurta de timp, de 4 zile, deoarece contine prea putine elemente nutritive pentru organism. De asemenea continutul de vitamine si minerale este scazut, de aceea cei care urmeaza o astfel de dieta o perioada mai lunga de timp trebuie sa ceara sfatul unui medic nutritionist.