Este cunoscut de ani de zile faptul ca stilul de viata mediteranean este unul dintre cele mai sanatoase si urmeaza perfect piramida alimentatiei corecte. De aceea, dieta meditaraneana nu este doar un mod de a slabi de acele cateva kg in plus, este si un mod de viata sanatos, iar efectele acestei diete se vad pe termen lung, deoarece imbunatateste sanatatea in mod vizibil.
Oamenii de stiinta care au studiat principiile si efectele acestea s-au mirat sa observe ca incidenta bolilor de inima si a cancerului este mai scazuta in randul populatiei din zona mediteraneana. Acestia au studiat stilul de viata al oamenilor de acolo si au observat ca alimentatia lor se bazeaza in mod deosebit pe fructe si legume proaspete, lactate, peste, vin rosu si ulei de masline.
Astfel, alimentele permise in dieta mediteraneana sunt: legumele (ardei gras rosu sau iute, castraveti, rosii, ridichi, avocado, broccoli, andive, salata, varza, conopida, ciuperci, fasole, mazare, naut, linte, etc), fructele (portocale, mandarine, grapefruit, mango, ananas, capsuni, struguri, piersici, kiwi, fructe de padure,etc), lactate (branza feta, de vaca, iaurt, kefir, lapte), semintele oleaginoase crude ( migdale, caju, alune, nuci, seminte de floarea-soarelui, in, cereale integrale, etc), peste, fructe de mare, condimente proaspete (oregano, busuioc, cimbru, cardamom, ardei iute, usturoi, etc), miere de albine in loc de zahar, ulei de masline extravirgin si nelipsitul vin rosu sau sucul de struguri pentru cei carora nu le place alcoolul.
Din toate astea, structura care trebuie urmata este ca, lunar puteti consuma carne rosie (vita, porc, miel, vanat, etc), saptamanal trebuie sa mancati dulciuri, oua, peste si carnea alba (pui, curcan), si zilnic alimentele mentionate mai sus.
Dieta mediteraneana este inteligent construita deoarece contine toate vitaminele si minerale de care organismul are nevoie. Legumele sunt bogate in fibre, vitamina C, E si minerale esentiale, precum calciu, potasiu, fier si magneziu si contin si antioxidanti cu rol in combaterea cancerului. Urmeaza apoi fructele si semintele care contin grasimi nesaturate (sau “grasimile bune”), contin vitamine, minerale si proteine cu rol antioxidant si de intarire a imunitatii. Tot cu ajutorul grasimilor bune din fructe si seminte, puteti sa va scadeti colesterolul LDL din sange (“colesterolul rau”). Cerealele integrale sunt bogate in fibre care intaresc imunitatea, previn cancerul si lupta si impotriva constipatiei.
Pestele si fructele de mare contin proteine de o foarte buna calitate, vitamine, grasimi esentiale (omega 3 si omega 6) si ajuta la scaderea colesterolului, protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare, scad colesterolul si trigliceridele din sange. Uleiul de masline este consumat in cantitati mai mari in zona mediteraneana si sunt demonstrate stiintific efectele benefice ale acestuia asupra organismului. Este bogat in grasimi monosaturate, cu rol in protectia sistemului cardiovascular. Vinul rosu este iar un excelent protector al inimii si, de asemenea, mai contine si antioxidanti cu rol de prevenire a cancerului.
Un alt accent in dieta mediteraneana este pus pe condimente, deoarece dintre toate alimentele ele sunt cel mai bogate in antioxidanti cu rol de protejare a sanatatii corpului. Iar in mancarurile cu specific mediteranean, acestea sunt aromatizate cu condimente si ierburi proaspete. Pe langa rolul antioxidant, mai au si rol antiseptic, antimicrobian, antiimflamator, de aici si rolul lor benefic asupra sanatatii.
Astfel, condimentele sunt esentiale datorita rolului lor de protectie a sistemului cardiovascular, circulator, cu rol prevenire a cancerului si nu in ultimul rand al bolii Alzheimer. Pentru ca dieta mediteraneana sa fie completa, este esential sa faceti si miscare zilnic, astfel minim 30 de minute de mers pe jos in ritm alert poate face minuni pentru silueta, dar si pentru sanatatea dumneavoastra. Exercitiile fizice va vor ajuta sa slabiti, sa ardeti caloriile mult mai rapid, schimba metabolismul si, de asemenea, va ajuta sa eliminati si stresul datorita hormonilor pe care organismul ii produce in caz de efort.
Un meniu pentru o zi din dieta mediteraneana pentru slabit
- Pentru micul dejun puteti consuma: un fruct proaspat, o felie de paine integrala cu branza sau cu miere.
- Pentru prima gustare indicat este sa serviti un fruct proastat, mai ales vara cand e sezonul fructelor.
- La masa de pranz puteti servi o salata asortata stropita cu ulei de masline extravirgin si cu lamaie si cu carne slaba fripta
- La cina puteti manca legume la aburi, cu peste fript si un pahar de vin rosu.
Desi dieta mediteraneana va poate ajuta sa slabiti cateva kg si astfel sa ajungeti la greutatea ideala, ea mai reprezinta si modul sanatos de viata pentru organism. Este indicat si femeilor gravide, tocmai pentru ca urmeaza intocmai piramida alimentatiei corecte, iar in cazul asta vinul se poate inlocui cu suc proaspat de struguri.
Studiile facute pe femei gravide care urmau dieta mediteraneana au demonstrat ca si copiii lor au fost mai putin predispusi la boli de respiratie cum este astmul sau la diverse alergii, comparativ cu copiii femeilor care nu au urmat principiile dietei si au fost mai predispusi la astfel de probleme. Fie ca o alegeti pentru a slabi sau doar doriti sa va schimbati modul de viata, urmand dieta mediteraneana, veti observa in scurt timp toate beneficiile pe care un stil de viata sanatos le are asupra organismului.