Dieta South Beach – un mod de viata

0
79
Dieta South Beach - un mod de viata

Faceti un sondaj aleatoriu printre prieteni, colegi si membrii familie, si cu siguranta veti gasi cel putin cateva persoane care sunt la dieta. Exista numeroase tipuri de diete, atat de multe incat este dificil sa-ti dai seama care este cea potrivita pentru tine. Printre acestea se numara: dietele cu un consum scazut de grasimi, regimul hipocaloric si dietele sarace in carbohidrati. Pentru o perioada destul de lunga, dieta Atkins a fost cea mai faimoasa dintre dietele sarace in carbohidrati, aceasta a fost insa detronata de dieta South Beach.

Aceasta dieta a aparut la sfarsitul anilor 1990 si a fost creata de doctorul Arthur Agatston din Miami Beach, Florida. Comparata cu dietele in care trebuie sa numeri cu grija caloriile, carbohidratii sau punctele, si in care trebuie sa masori si sa cantaresti alimentele cu minutiozitate, dieta South Beach sustine ca are cerinte mai putin riguroase de la cei care o urmeaza. Totusi, acest lucru nu este in intregime adevarat, intrucat exista cateva mici masuratori si cantariri ce trebuiesc efectuate. Exista insa ceva care o diferentiaza de alte diete, si anume, faptul ca esti incurajat sa mananci mici gustari intre mese.

Scopul principal al dietei South Beach este acela de a te face mai sanatos, eliminand orice pofte ati avea pentru produsele alimentare considerate “carbohidrati rai”, ca de exemplu: prajiturile, bomboanele sau sucurile. Spre deosebire de dieta Atkins, dieta South Beach iti da voie sa consume carbohidrati, insa numai cei care sunt considerati buni, ca de exemplu legumele, cerealele integrale si fructele. Aceasta dieta te ajuta sa-ti atingi scopul si sa devii mai sanatos in 3 etape.

Prima etapa, cunoscuta drept faza de inductie, este foarte stricta si are rolul de a te face sa elimini toti carbohidratii rai din alimentatie. In aceasta etapa renunti la produsele de patiserie si la dulciuri timp de 14 zile. Partea buna a acestei etape este ca poti pierde 3-5 kg in acele 14 zile. In cea de-a doua etapa pot in mod treptat sa incluzi carbohidratii buni in alimentatie. Tu decizi cat de mult va dura etapa a doua, depinde de cat de mult timp iti ia sa ajungi la greutatea tinta. Odata ce intri in etapa a treia, ar trebui sa fii deja pe calea cea buna catre o alimentatie sanatoasa ce va dura tot restul vietii.

Intrucat prima etapa din dieta South Beach are rolul de a-ti reduce pofta pentru zahar si alti carbohidrati rai, exista destul de multe limitari in aceste 14 zile cat dureaza. Alimentele nutritive si bogate in fibra au rolul de a-ti stabiliza nivelul de zahar din sange. Stabilizand nivelul zaharului din sange, iti vei putea infrana dorinta de a manca acesti carbohidrati nocivi. Alimentele din etapa intai au rolul de a-ti umple stomacul, prin urmare vei gasi multe alimente bogate in proteine pe care vei avea voie sa le consumi. Carnea este cu siguranta permisa, insa numai cea slaba.

Citește și:  Cum putem fi mai sprinteni și avea mai multă energie prin sport – Postura plugului

Dieta South Beach

Astfel, in etapa intai puteti manca: carne de porc, carne de vita, carne de pasare, peste si fructe de mare. Pentru cei care sunt vegetarieni, nu trebuie sa va ingrijorati ca dieta South Beach nu va poate ajuta. Desi carnea este importanta in faza de inductie, exista si alte alimente cu care aceasta poate fi inlocuita, si anume: branza cu un continut slab de grasimi, oua, nuci, fasole, iaurt, lapte, tofu. Chiar si cei care nu sunt vegetarieni trebuie sa consume si legume in aceasta prima etapa, iar cele mai indicate sunt cele de culoare verde, intrucat cele de alte culori (ex. morcovii) pot avea un continut ridicat de zahar.

Etapa a doua din dieta South Beach este menita sa fie o etapa constanta, pe termen lung. Spre deosebire de prima etapa, cea de-a doua nu are limita de timp. Conform planului, trebuie sa ramai in aceasta etapa pana cand esti multumit cu greutatea ta. Uneori, oamenii incep direct cu etapa a doua daca nu au prea multe kilograme de dat jos, dar vor sa fie mai sanatosi. Si in etapa a doua se poate pierde in greutate, insa nu la fel de rapid ca in prima etapa. In etapa a doua, lista de alimente permise nu mai este atat de limitata, dar trebuie avut in vedere ca, carbohidratii rai nu vor mai face niciodata parte din alimentatia ta.

In timpul etapei a doua poti incepe sa adaugi mai multi carbohidrati buni dar nu toti odata. Procesul de introducere a carbohidratilor buni trebuie sa fie treptat, pentru ca organismul tau sa se obisnuiasca din nou cu consumul moderat de carbohidrati. Puteti manca orez brun, paine integrala, cartofi dulci, anumite fructe, de asemenea sunt premise si pastele, ciocolata si vinul in cantitati moderate. Pana cand terminati cu a doua etapa va veti fi obisnuit deja cu dieta South Beach si veti constata ca va este usor sa va tineti de ea. Tocmai de aceea etapa a treia ar trebui sa fie floare la ureche pentru tine.

Odata ce ai ajuns la greutatea dorita, este timpul sa treci la etapa a treia. Aceasta este menita a fi un plan de alimentatie oarecum relaxat, ceva ce poate fi mentinut toata viata. In principiu, te vei baza pe ceea ce ai invatat in primele doua etape despre cum sa-ti pastrezi greutatea optima. Intrucat aceasta ultima etapa dureaza tot restul vietii tale, planul de alimentatie ia in considerare toate tipurile de alimente.

Atata timp cat te tii departe de carbohidratii rai, poti manca aproape orice, insa in portii normale. Acum ca stii mai multe despre ce inseamna dieta South Beach, poti decide daca ti se potriveste sau nu, insa, la fel ca in cazul oricarei alte diete, este bine sa te sfatuiesti cu medicul tau inainte de a lua o hotarare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.