Duda este cunoscuta si sub numele de aguda si este fructul unui copac originar din Asia. Aceste fructe pot fi albe sau negre in functie de soiul de copac: dudul alb (Morus alba) sau dudul negru (Morus nigra). Dudul alb creste in Asia Centrala si de Est, este inalt de 15 m si folosit in special la cresterea viermilor de matase. Dudul negru este originar din Iran si Asia Mica, se aseamana cu dudul alb, dar are fructele negre-violacee si frunzele mai mici.
Duda este un fruct de forma alungita si rotunjita, destul de mica, are gust dulceag, placut atunci cand este la maturitate, coapta. Datorita unor componente importante duda are proprietati medicinale importante si astfel este utilizata atat pentru uz intern, cat si extern.
Dintre elementele pe care le contine acest fruct fac parte: apa, vitamine (A, B6, C, E, K), minerale (potasiu, zinc, mangan, cupru, fier, magneziu, seleniu, calciu), proteine, substante flavonoide, acizi organici, grasimi, acid succinic, glucoza, substante albuminoide, materii grase, cenusi, tanin, materii pectice.
Sucul din dude coapte contine acid citric de aceea are proprietati astringente si este recomandat in tratamentul aftelor, anghinelor, stomatitelor pentru uz extern, sub forma de gargara, sau pentru uz intern, se bea un pahar de suc pe zi.
Fructele proaspete ajuta in vindecarea constipatiei, enteritei, asteniei, atunci cand sunt bine coapte (cand ajung la maturitate) au efect laxativ, antiscorbutic si astringent. Sucul din dude este racoritor, tonic si depurativ. Datorita proprietatilor sale dudele sunt recomandate si in tratamentul afectiunilor pulmonare.
Cercetarile stiintifice care s-au facut in ultimii ani au aratat ca dudele negre au efecte foarte bune asupra starii de sanatate, actioneaza asupra bolilor de cancer, trateaza afectiunile neurologice, combat procesul de imbatranire prematura a organismului, trateaza inflamatiile, infectiile bacteriene si diabetul.
Sunt pretuite mai ales pentru continutul bogat de vitamine, minerale si substante flavonoide. Duda contine resveratrol – un antioxidant care apare si in vinul rosu. Acesta ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral, scade sensibilitatea la leziuni vasculare, modifica anumite mecanisme moleculare din vasele de sange, are efect vasodilatator.
Persoanele care consuma dude isi cresc foarte usor rezistenta organismului la boli infectioase deoarece aceste fructe contin vitamina C. De asemenea, prin consumul de dude se lupta impotriva radicalilor liberi si se previn inflamatiile. Dudele contin si vitamina A si E, vitamina B6, acid folic, vitamina K – toate atat de importante pentru sanatatea organismului, ele ajuta in metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.
Duda este un fruct care regleaza tensiunea arteriala si frecventa batailor inimii, deoarece contine minerale, o cantitate mare de potasiu, dar si de mangan, fier, zinc, magneziu si crom. Duda protejeaza vederea deoarece contine beta-caroten, luteina, si alte substante care lupta si impotriva radicalilor liberi.