Dureri de cap la copii – ce boli semnalează aceste simptome?

0
296
Dureri de cap la copii – ce boli semnalează aceste simptome

Durerile de cap acute la copii pot fi simptome ale unor boli grave, de aceea este necesar un consult medical și administrarea unui tratament. Cele mai multe cazuri de dureri de cap apar la elevi și la adolescenți, dar și la copiii mai mici, care sunt de vârsta preșcolară. Unele boli pot pune chiar viața în pericol de aceea este bine de mers la medic.

Bolile de ochi și urechi sunt doar câteva cauze ale durerilor de cap la copii. Cu cât durerea de cap este mai intensă cu atăt și riscul ca ea să fie provocată de o boală gravă este mai mare. De exemplu în cazul meningitei, tumorilor pe creier sau hemoragiei subarahnoidiene, simptomele de dureri de cap sunt acute și greu de suportat.

Durerile de cap pot fi de tipul migrenelor, de tensiune sau de stres. Migrena apare și la adulți dar și la tineri sau copii. Stresul, experiențele emoționale, lipsa de somn, consumul de ciocolată, cacao, alimente condimentate, alimente grase și conservate sunt factori de declanșare a migrenei.

Alte cauze sunt: stările de anxietate, anumite carențe de nutrienți din organism, dificultățile de adaptare socială, dormitul excesiv sau insuficient, modificările vremii, constipația, apa rece, consumul de alcool, administrarea unor medicamente, afecțiunile alergice, călătoria cu avionul, cu mașina sau cu trenul, bolile tractului respirator superior, etc.

La copii migrena se manifestă prin dureri de cap recurente, dureri abdominale, dureri de cap pulsatorii și unilaterale, stări de greață, vărsături și diaree, balonare, sughiț, amețeli, roșeață la nivelul pielii. Astfel de simptome se ameliorează prin odihnă, copilul trebuie să doarmă suficient. Un atac de migrenă poate fi scurt, de jumătate de oră, sau poate ține și 4-5 ore. De multe ori copiii cu tulburări emoționale ajung să sufere de migrenă, iar unii dezvoltă migrena la pubertate și de aceea afecțiunea este numită migrenă de pubertate.

Dureri de cap la copii

În plus, migrena este moștenită, dacă părinții au suferit de migrenă este posibil ca și copilul lor să aibă astfel de atacuri migrenoase. În cazul migrenei cu dureri abdominale apar tulburări de diaree a copil (acesta având vârsta de 5-10 ani) dar și stări de greață și vărsături. Copilul trebuie dus la medic spre a face un consult amănunțit în scopul de a exclude alte boli le tractului gastrointestinal.

Citește și:  Efectele benefice ale cuprului pentru organism

Medicul trebuie să facă mai multe analize copilului în vederea stabilirii diagnosticului și în caz de migrenă este necesar să se explice părinților că boala nu se poate vindeca complet cu medicamente, atacuri recurente fiind posibil să mai apară.

Din cauza anxietății, depresiei, a altor stări afective dar și a stresului psihosocial, elevii și adolescenții pot avea astfel de dureri de cap. Cauzele durerii de cap pot fi reprezentate de conflictele de la școală, de problemele din familie, etc. De asemenea stresul mental afectează copilul și poate duce la durere, edem, ischemie. Este vorba de durerea de cap de tip tensiune care apare frecvent la copii. Chiar și o postură inconfortabilă în timpul somnului poate fi o cauză a acestui simptom.

De regulă durerea ține mai puțin de jumătate de oră, este monotonă, bilaterală și nu se intensifică în timpul activității pe care copilul o desfășoară în timpul zilei. Părinții trebuie să descopere ce anume provoacă o stare de stres copilului și durerile de cap de tip tensiune. De asemenea, ei caută medicamente care să le vindece copilul și încearcă să elimine stresul din familie. De ajutor sunt somnul odihnitor și plimbarea în aer liber.

În cazul unui sindrom de durere apar și dureri de spate, de gât, de articulații, stări de iritabilitate, variații ale tensiunii arteriale, transpirație, neliniște, oboseală permanentă, tulburări de somn. Astfel de dureri se agravează din cauza schimbărilor climatice nefavorabile, lipsei de somn, stresului, activității fizice. Pentru ameliorarea durerilor și relaxare se face masaj la nivelul capului, gâtului, umerilor, se pot lua câteva ședințe de psihoterapie, terapie fizică, reflexoterapie și fizioterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.