Dureri de genunchi

0
602
Dureri de genunchi

La persoanele tinere apar dureri de genunchi datorita unor cauze care in general difera de cele aparute la persoanele de varsta a treia. La tineri durerile de genunchi sunt cauzate de obezitate, eforturi fizice, pozitia incorecta a picioarelor, in schimb la persoanele in varsta, acestea se datoreaza procesului de imbatranire, demineralizarii osoase si datorita unor boli.

Deseori durerile de genunchi apar in urma unui traumatism, cu leziuni ale partilor moi, cand genunchiul nu este deformat. Este recomandat repaus, se pun cuburi de gheata invelite intr-o panza subtire, se aplica un bandaj nu foarte strans si se tine piciorul ridicat pe o perna. Pentru calmarea durerii se ia un analgezic antiinflamator, cum este ibuprofenul.

Dupa o perioada, cand tumefactia scade, se fac bai fierbinti in care se pune sare Epson. De asemenea, se face un exercitiu usor care are rol de intarire a muschilor in jurul zonei lezate, fara solicitarea acestora.

In cazul unor leziuni ale cartilajelor sau ligamentelor dupa un traumatism, apar dureri de genunchi, uneori persoana nu poate cara greutati sau nu reuseste sa miste genunchiul, atfel spus genunchiul cedeaza sub greutate sau poate fi deformat. Este indicat sa se ia un analgezic antiinflamator (ibuprofen) si sa se aplice gheata. Pentru a reduce tumefactia se tine piciorul ridicat. In cazuri mai grave se apeleaza la medic. Mai ales la tineri poate fi recomandata o interventie chirurgicala. De obicei este indicata fizioterapia. Sunt cazuri cand durerea intensa de genunchi indica o fractura sau o luxatie.

La un adolescent in plina crestere pot sa apara dureri de crestere (boala Osgood-Schlatter) care se manifesta prin durere si tumefiere sub rotula. Persoana va trebui sa evite eforturile de orice fel care solicita genunchiul, de exemplu sa nu faca sarituri, salturi pe vine, pana la disparitia simptomelor, de obicei o perioada cuprinsa intre 6-12 luni.

Pot fi de mare ajutor exercitiile fizice care intind muschii. De asemenea, se ia un antiinflamator de tipul ibuprofenului si se pune gheata. Cand se detecteaza o tumefactie sensibla sub rotula, este clar ca boala s-a instalat. Cand durerea este intensa, medicul recomanda bandajarea, imobilizarea zonei, folosirea unei genunchiere.

Citește și:  Mod de aplicare a medicamentelor pe suprafața mucoaselor

durere de genunchi

Anumiti sportivi sau oameni activi pot suferi leziuni de uzura, dupa o rasucire a genunchiului sau o lovitura, cum sunt de exemplu genunchiul biciclistilor sau alergatorilor, apa la genunchi (numita sinovita), sau genunchiul saritorului (numita tendinita patelara), care se manifesta prin dureri de genunchi si in unele cazuri tumefiere. Trebuie facut repaus, se aplica gheata, bandajarea nu foarte stransa a zonei, ridicarea piciorului pe o perna.

Uneori este necesara bandajarea sau imobilizarea zonei folosind o genunchiera. In cazul tendinitei, masajul poate fi foarte util. Alergatorilor le este recomandat sa poarte incaltaminte de calitate de alergare si sa nu alerge pe suprafete foarte dure, pentru a preveni leziunile de uzura. De asemenea, orice program de exercitii trebuie inceput in mod gradat.

Bursita este o afectiune care se manifesta prin durere mai ales la indoirea genunchiului, incalzire si rigiditatea genunchiului. In acest caz se ia un analgezic antiinflamator (ibuprofen). De asemenea, medicul poate injecta in genunchi medicamente anestezice locale si medicamente antiinflamatorii. Prin acupunctura poate fi ameliorata durerea, iar prin chiropractica se face recuperarea posibilitatilor de miscare.

Artrita reumatoida este o boala care da dureri de genunchi, tumefierea, inrosirea, incalzirea si rigiditatea genunchiului, cat si a altor articulatii. Se ia un analgezic antiinflamator, cum este ibuprofenul.

Infectia osului sau articulatiei cauzeaza dureri ale genunchiului, zona se inroseste, apare senzatia de incalzire si tumefiere, febra si senzatie generala de boala. Trebuie mers imediat la medic, acesta va stabili un tratament local cu antibiotice. Daca nu sunt tratate, artrita infectioasa, precum si infectia osului pot duce la distrugeri ireversibile.

Osteoartrita este o alta boala care se manifesta prin dureri de genunchi. Miscarile sunt limitate deoarece apare rigiditate cronica a genunchiului. Dupa odihna durerea se poate ameliora. Medicul poate prescrie analgezice si exercitii. Osteoartrita apare mai frecvent la persoanele cu varsta peste 50 de ani, precum si la cei care isi suprasolicita corpul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.