Ce boli si afectiuni pot cauza dureri toracice?

0
417
Ce boli si afectiuni pot cauza dureri toracice

Atat la persoanele tinere cat si la cele varstnice pot sa apara dureri toracice – care sunt simptome ale unor boli grave sau mai putin grave si sunt produse in general de stimularea unor terminatii nervoase raspandite in cavitatea toracica.

Atacul de cord, cand au loc leziuni ale muschiului inimii, creeaza dureri toracice care iradiaza in gat, maxilar, bratul stang sau alta parte, insotite de dispnee, transpiratie, greturi, varsaturi si anxietate. Acesta este un caz grav, este necesar sa fie chemat medicul de urgenta. Pana la venirea salvarii, trebuie sa se incerce pastrarea calmului, se desfac hainele. Daca persoana care face atacul de cord nu mai respira, trebuie sa i se dea primul ajutor in caz de stop cardio-respirator.

Stresul, anxietatea si atacurile de panica cauzeaza dureri si senzatie de constrictie toracica, pulsul este rapid, respiratiile sunt profunde si frecvente, senzatie de amortire si intepaturi in buze, in picioare si brate. Stresul care persista poate fi asociat si cu bolile de inima. El poate fi indepartat prin tehnici de relaxare.

Daca apar dureri toracice bruste cu dispnee, care se agraveaza prin respiratie profunda, insotite de tuse cu expectoratie sanguinolenta, stare de lesin si transpiratii, este cazul unei embolii pulmonare – cheag de sange in plamani. Medicul va fi chemat de urgenta, pentru a prescrie un tratament de dizolvare a cheagului care genereaza blocajul. Persoana in cauza trebuie spitalizata pentru explorari diagnostice mai amanuntite, facandu-se inclusiv si o scintigrafie pulmonara.

dureri toracice

Angina pectorala se manifesta prin dureri toracice severe, care incep in efort si dispar dupa o mica perioada de repaus, uneori durerea iradiaza in alte regiuni. Tratamentul in caz de angina pectorala trebuie prescris de un medic de specialitate. Este necesar sa se renunte la fumat, sa se reduca cantitatea de grasimi din alimentatia zilnica, sa se faca gimnastica fara  efort excesiv.

Citește și:  Orleanul (Bixa orellana), arbust medicinal si bun colorant

Pirozisul, care este o problema digestiva, da dureri ca niste arsuri, in special in partea inferioara a toracelui, ce se simt mai tare mai ales in pozitia culcata. De asemenea, apare gust acid sau acru in gura. Ameliorarea durerii se face prin antiacide, iar in caz de alte simptome se apeleaza la medic pentru prescrierea unui medicament mai puternic.

Diferite leziuni posttraumatice ale musculaturii sau ale unei coaste dau dureri si sensibilitate la palparea toracelui pe o parte, mai ales dupa o criza de tuse severa, un anume traumatism sau in cazul unei interventii chirurgicale la nivelul toracelui. Este necesara multa odihna si aplicarea de comprese calde.

Pentru ameliorarea durerilor, se infasoara toracele cu un bandaj compresiv si se iau analgezice. Cand durerile persista, trebuie chemat medicul, deoarece poate fi cazul unei fracturi costale. In general miscarile peretelui toracelui au tendinta sa mareasca durerile in acea zona, insa respiratia trebuie sa se faca in continuare profund pentru a se mentine plamanii ventilati in mod normal.

Pneumonia este o bola care se manifesta prin dureri toracice cu dispnee, expectoratie purulenta, febra. Durerea este agravata prin respiratie profunda sau tuse. De obicei pneumonia (aparuta din cauze bacteriene) se trateaza prin antibiotice prescrise de medicul specialist, multa odihna, analgezice si consum de lichide. Diagnosticul pentru pneumonie si alegerea tratamentul  trebuie intotdeauna facute de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.