Indepartarea petelor poate fi uneori dificila insa, daca stii cateva reguli de baza, poti scapa de ele fara mult efort si fara a pierde timp considerabil. In primul rand trebuie sa fii atent la tipul tesaturii pe care se afla pata, deoarece metoda de curatare difera de la un tip de material la altul, intr-un fel se comporta un material realizat din fibre naturale si altfel unul din fibre sintetice sau in amestec.
Tesaturile fine se curata cu atentie, delicat. Se freaca intai pe margini apoi spre centrul petei, se repeta pana la disparitia acesteia. Foarte important este sa cureti pata imediat cat este inca proaspata, astfel sansele de reusita sunt mai mari. Poti folosi diferite produse de curat si anume: pudra de talc, apa oxigenata, lapte, acetona, sare, sare de lamaie si altele. Este important sa pui un strat absorbant sub materialul de curatat: hartie sau un alt material (recomandat ar fi sa fie din bumbac).
Petele de vin rosu
Se sterge pata cu o bucata de material imbibata in vin alb, sau se tine zona de material de curatat in apa cu glicerina timp de o ora, apoi se spala bine cu apa simpla. Sarea ajuta la indepartarea petelor de vin rosu, se presara in strat gros pe material si se lasa sa actioneze.
De asemenea, o pata uscata de vin rosu se spala cu sare de lamaie si apa, apoi se clateste cu apa calda. In general petele de vin se pot curata cu un amestec din 50% apa si 50% peroxid de hidrogen, dar inainte este indicat sa se verifice rezistenta culorii tesaturii pe o bucatica de tiv.
Petele de ciocolata si cacao
Daca pata este proaspata se poate folosi sarea de bucatarie, efectul ei este foarte bun. Se umezeste materialul cu apa, se presara sare fina, apoi se freaca cu putin detergent si se clateste cu apa rece. Petele de cacao se pot curata cu apa, sare fina si putina glicerina.
Petele de albus de ou
Se spala materialul de curatat cu apa, eventual se foloseste putin amoniac diluat cu apa.
Petele de grasimi
Daca te-ai patat cu unt, margarina sau ulei poti folosi pudra de talc. Aceasta se presara pe pata si se lasa sa actioneze 8 ore, apoi se perie bine pentru a indeparta pudra. Daca pata nu a disparut complet se poate folosi putina acetona, dar intai trebuie verificat efectul acesteia pe o bucatica de material de la tiv, pentru a vedea rezistenta culorii.
Petele de cafea
Astfel de pete se curata cu apa calda si putin detergent. De asemenea se pot indeparta cu glicerina si apa calda, iar la final se aplica apa oxigenata. Cei care nu au astfel de produse in casa pot folosi sarea fina de bucatarie care ajuta si ea la eliminarea petelor de cafea.
Petele de fructe de padure
Astfel de pete se indeparteaza cu amoniac, apa si soda de rufe. De asemenea ajuta si amoniacul amestecat cu apa oxigenata. Unele pete se curata simplu cu multa apa.
Petele de sange
Daca sunt proaspete se pot indeparta cu multa apa rece. Daca sunt uscate este mai dificil deoarece sangele a patruns deja in fibrele tesaturii si astfel pata este mai rezistenta la spalare.
In acest caz se poate folosi peroxidul de oxigen care elimina destul de usor sangele din fibre. Se toarna putin pe tesatura patata (daca este din bumbac), se lasa sa actioneze cateva secunde si apoi se sterge cu o carpa din bumbac ce are proprietati absorbante. Aceasta metoda nu se aplica la tesaturi din lana, matase sau fibre sintetice. Pentru tesaturi delicate se foloseste apa carbogazoasa care are efect de dizolvare a sangelui de pe fibre.
De asemenea alcoolul etilic este foarte bun pentru dizolvarea petelor de sange. Toate aceste produse trebuie testate pe o bucatica de material din tivul produsului, mai ales daca este cazul unui material mai scump.
Petele de noroi
De regula in zilele ploioase pantalonii se pot murdari in partea de jos cu stropi de noroi. Pentru a-i indeparta trebuie lasati sa se usuce si apoi se freaca energic suparafata tesaturii cu o perie de haine. La final se poate clati sau tampona zona respectiva cu apa calda si astfel produsul va ramane perfect curat.