Encefalomielita acută diseminată este o boală a sistemului nervos central care afectează îndeosebi copiii. Se caracterizează prin inflamarea creierului și a măduvei spinării și este asociată frecvent cu infecțiile virale și bacteriene.
Encefalomielita acută diseminată se produce datorită faptului că este afectat învelișul izolator al fibrelor nervoase – teaca de mielină. În anumite cazuri, boala este provocată de o complicație care apare în urma vaccinării. Anticorpii se leagă de invelișul de mielină (care are un rol important în funcționarea sistemului nervos) și astfel se produc reacții inflamatorii. Datorită infecției sunt deteriorate teaca de mielină și fibrele nervoase, iar astfel are loc declanșarea bolii, îmbolnăvirea afectează măduva spinării și creierul.
Principalele simptome ale encefalomielitei acute diseminată sunt: starea generală de rău, senzația de ceafă rigidă, durerile de cap, stările febrile, de delir, pierderea în greutate, greață și vomă, letargie, convulsii, inflamarea nervului optic, ataxie, comă. Din păcate, boala evolueză destul de repede, astfel de la primele simptome de stare de rău, greață, vărsături și dureri de cap se ajunge la simptome severe și deteriorarea gravă a sănătății.
În anumite cazuri are loc paralizia parțială a unui membru, sau la paralizia completă, a întregului corp. Dacă se produce paralizia mușchilor respiratori trebuie să se aplice respirație artificială pentru a nu ajunge la deces. De asemenea poate fi afectat și meningele, apar tulburări de vedere și crize epileptice.
Boala este rară, se produce la aproximativ o lună de la infectare. Poate să se declanșeze brusc și la adulți, dar este mai frecventă la copii, mai ales în lunile de iarnă și de început de primăvară. În cazuri grave, mai rare, boala poate fi fatală, duce la deces. Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos dar mai frecventă ca encefalomielita acută diseminată. După cum spun medicii, boala este cauzată de o infecție și face parte din categoria bolilor autoimune.
Din categoria infecțiilor declanșatoare de encefalomielită acută diseminată fac parte: rubeola, hepatita, infecția cu virusul Epstein-Barr, varicela și alte infecții ale tractului respirator. Pentru stabilirea diagnosticului se face tomografie, RMN cerebral și alte analize clinice, puncții de laborator, pentru detectarea demielinizării.
Medicul are în vedere și alte boli – encefalita, meningita sau scleroza multiplă – care pot să apară la un astfel de pacient. Tratamentul constă în administrarea de corticosteroizi, de imunoglobuline. Treptat, după o perioadă destul de îndelungată de timp, tratamentul dă rezultate, se produce o restabilire a sănătății, însă uneori este posibil ca pacienții să rămână cu sechele din cauza deteriorării medularei.