Epilepsia – Simptome, diagnostic si tratament

1
4636
Epilepsia - Simptome, diagnostic si tratament

Epilepsia este un sindrom neurologic care se manifesta prin crize bruste.

Numele bolii deriza de la cuvantul ,,epilepsis” din limba greaca care inseamna ,,atac”, iar sensul sau este cel al unei reactii a sistemului nervos central la anumiti stimuli.

Descarcarea electrica anormala a celulelor din creier produce crizele comitiale, care pot aparea rar sau des.

Atacurile epileptice se impart in doua categorii: generalizate (implica tot creierul) si partiale (descarcari anormale intr-o parte a creierului).

Crizele epitelice de tip general sunt

  • Criza de grand mal – Persoana incepe criza cu un strigat, isi pierde constiinta, cade jos, este rigida, confuza, are miscari spastice si ritmice si apoi trece intr-un somn adanc.
  • Criza de petit mal – Simptomele caracteristice sunt de tipul miscarilor de a inghiti sau privire in gol si se pot repeta in aceeasi zi, de mai multe ori. Persoana in cauza isi pierde constiinta, are miscari spastice si ritmice, sufera de incontinenta urinara, priveste fix inainte, cade intr-o stare de imobilitate pentru cateva secunde – fapt ce arata ca are o criza de grand mal, care poate tine 30 de minute.

Crizele epileptice de tip partial

  • Crizele de lob temporal – Sunt precedate de halucinatii senzoriale, disconfort abdominal, plescaitul buzelor, miscarea mainilor fara sens, detasarea de lumea inconjuratoare.
  • Crizele jacksoniene – Apar contractii localizate in zona muschilor care se extind in intregul corp. De exemplu, pot aparea contractii ritmice ale unui picior, ale unei maini, ale fetei, o usoara paralizie.

Primele semne ale epilepsiei apar la varsta copilarie sau a adolescentei. Epilepsia are la baza originea genetica (se transmite genetic) sau este atribuita intoxicatiei cu plumb, unei traume suferite la nastere, unor infectii congenitale la nivelul creierului, anumitor leziuni in zona capului si dependentei de droguri sau alcool.

Alti factori care pot declansa crizele epileptice sunt: stresul, luminile ce clipesc, unele medicamente, anticonceptionalele orale, diferite substante chimice. Anomaliile creierului specifice epilepsiei pot fi depistate cu ajutorul electroencefalogramei EEG, iar TC sau RMN sunt tehnici imagistice ce pot descoperi leziunile fizice care pot provoca crizele epileptice.

Citește și:  Oxitocina, un posibil tratament pentru coronavirus - Ce efecte are "hormonul iubirii" asupra anxietății și inflamației

Metode de tratament in epilepsie

Medicul recomanda bolnavului epileptic sa poarte bratara SOS pentru a se recunoaste ca persoana este epileptica in caz de criza si pentru a i se oferi un prim ajutor. In majoritatea cazurilor frecventa si gravitatea acestor crize pot fi reduse printr-o medicamentatie adecvata, atribuita in mod regulat. Dintre anticonvulsivantele uzuale amintim: fenobarbitalul, fenitoina, acidul valproic, gabapentinul, carbamazepina – care se iau sub control medical.

Biofeedbackul pe electroencefalograma ajuta eficient epilepticii sa-si modifice undele creierului pentru a preveni crizele. Ei invata sa-si controleze undele cerebrale privind pe ecranul computerului. Pentru bolnavul de epilepsie este important sa practice regulat aceste tehnici de biofeedback invatate de la un medic specialist pentru a evita atacurile epileptice.

Important este sa se doarma suficient deoarece oboseala mareste riscul aparitiei crizelor epileptice. Aceste crize pot fi preintampinate cu o doza suplimentara de medicamente luate la timp si la recomandarea unui medic specialist.

In cazul epilepsiei sunt necesare vitaminele B si C, mineralele Ca si Mg. Este important sa se tina un regim naturist cu cereale integrale, germeni de grau, ulei de peste, in cure de 45 de zile. Se va face miscare in aer liber, masaje in punctele reflexogene, cap si punctele limfatice.

Infuzia de sovarf, sunatoare, arnica, frasanel, dragaica, tintaura, decoctul de angelica, radacini de bujor, cimbru, ajuta preventiv in crizele epileptice. Se recomanda consumul de produse apicole: Apisan forte, Apilarnil.

Este bine sa se bea sucuri din morcov, castravete, sfecla, telina, etc. Tratamentul cu produse tibetane naturiste: calciu cu levantica si Biozinc (in prima luna), iar Ican si Veican (in urmatoarea perioada 1-5 luni) ajuta in aceasta boala.

1 COMENTARIU

  1. cum pot scapa de deagnostic [epilepsie] eu nu ma consider cu asa ceva vreau control la sange amanuntit la orce

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.