Este epilepsia ereditară? – Iată ce trebuie să știi despre apariția bolii și posibilitatea transmiterii la copii

0
1735
Este epilepsia ereditară – Iată ce trebuie să știi despre apariția bolii și posibilitatea transmiterii la copii

În epilepsia infantilă cauzele determinante sunt factorii prenatali. Specialiștii consideră că majoritatea cazurilor de epilepsie la copiii de 4-5 ani se datorează leziunilor cerebrale instalate prenatal ori în timpul nașterii. Astfel de leziuni epileptogene sunt create și de traumatismele cranio-cerebrale ce se pot produce în timpul nașterii, datorită asfixiei instalată prin cordonul ombilical la naștere, unor hemoragii cerebro-meningiene de tip venos sau capilar-venos, duratei anormale a travaliului, fătului supraponderal și altor factori.

Alte cauze sunt: intoxicațiile materne, hemoragiile care pot să apară în a doua jumătate a sarcinii, traumatismele abdominale suferite de mamă în timpul sarcinii, nepotrivirea factorului Rh la părinți, bolile infecțioase ale mamei.

În ceea ce privește factorii genetici în cazul acestei boli s-au observat doar cazuri de epilepsii simptomatice. Medici spun despre copii epileptici care au ajuns să sufere de astfel de simptome, deoarece mama lor a avut crize în timpul sarcinii care au determinat traumatisme fetale și tulburări de circulație placentară, ce au avut consecințe grave în ceea ce privește funcția neuronală și astfel dau impresia de transmitere genetică a bolii.

Debutul epilepsiei infantile este variat, la fel și modul de manifestare a crizelor. Primele manifestări ale epilepsiei sunt convulsive, iar prin nerespectarea unui tratament sau lipsa acestuia se poate ajunge la îndesirea crizelor. Convulsiile apar în stările de hipoglicemie, otite medii acute, parazitoze intestinale, stări toxice acute, gastroenterite. În cazul nașterii cu complicații, la nou-născuții supraponderali, subponderali, născuți prematur pot să apară astfel de convulsii infantile.

Citește și:  5 lucruri pe care mersul le poate indica despre sănătatea ta

Factorii postnatali sunt importanți și ei în apariția epilepsiei infantile și sunt: traumatismele cranio-cerebrale, tumorile cerebrale, afecțiunile cerebrale infecțioase de tip viral sau microbian, parazitozele intestinale, tulburările de metabolism. Datorită unor traumatisme care sunt urmate cu pierderea conștienței pot să apară crize convulsive. De asemenea bolile eruptive ale copilăriei, intoxicațiile, abcesele cerebrale, afecțiunile gastrointestinale pot duce la crize comițiale. La unii copii pot fi malformații congenitale la nivelul creierului care sunt factori importanți ai epilepsiei.

Creierul nou-născutului nu este total maturat ceea ce face ca manifestările convulsive să ducă la pierderea conștienței, convulsii și chiar comă. Crizele pot fi însoțite de convulsii, devieri ale globilor oculari, mișcări de scuipare sau alte gesturi necontrolate ale buzelor, clipiri repetate, respirație anormală, apnee și altele. În astfel de cazuri trebuie aplicat un tratament corespunzător deoarece în caz contrar crizele se pot repeta și astfel se ajunge la leziuni cerebrale secundare. Potrivit medicilor stările de rău la nou-născuți sunt rare, iar dacă devin frecvente înseamnă că epilepsia este destul de gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.