Evolutia modei la femei

0
618
Evolutia modei la femei

Daca erati de parere ca doamnele si domnisoarele sunt interesate de moda doar de cateva sute de ani, va inselati. In acest articol dorim sa va prezentam o scurta evolutie a modei la femei.

Femeia a reprezentat inca din Antichitate un simbol al frumusetii, fiind muza atator pictori, sculptori si poeti, iar interesul doamnelor pentru haine, bijuterii si produse de infrumusetare dureaza de zeci de mii de ani; doar idealul de frumusete se schimba de la o epoca la alta, sau, mai recent, de la un sezon la altul.

Inca din Antichitate, femeile au recurs la diferite trucuri pentru a se infrumuseta. In unele triburi, femeile obisnuiau sa se tatueze, acesta fiind unul dintre ritualurile de infrumusetare. Conform cercetarilor arheologice, fardurile au o vechime de peste 10 000 de ani, deoarece s-au gasit mici recipiente in care erau depozitate prafuri de diferite culori si sticlute in care se presupune ca se tineau parfumurile, sau combinatiile de uleiuri aromatice folosite in timpurile stravechi.

In zilele noastre, doamnele si domnisoarele folosesc frecventa masca de fata cu argila. Ei bine, aceasta are o istorie de 5000 de ani, de cand egiptenii foloseau aceasta masca in fiecare dimineata, iar argila provenea de pe malurile Nilului. In Imperiul Roman, femeile obisnuiau sa faca bai in lapte si sa isi exfolieze trupul cu diferite saruri. Tot acestea purtau peruci care mai de care mai ondulate, realizate din cel mai fin par.

Se spune ca doamnele care se respectau aveau o sclava care se ocupa doar de aranjarea parului lor. Hainele si bijuteriile nu erau nici ele mai prejos. Imbracamintea doamnelor era realizata din materialele cele mai fine, fiind de obicei colorata. Femeile purtau sandale de piele. Pentru a arata avutia si bunastarea unei case, chiar si sclavele purtau bijuterii. Tot din Antichitate dateaza si aparitia corsetului.

Evolutia modei la femei cunoaste o noua intorsatura in Evul Mediu. In aceasta perioada statutul social este cel care isi pune pregnant amprenta asupra hainelor. Si biserica are un rol important in Evul Mediu si, bineinteles, influenteaza si stilul vestimentar. Femeile din inaltele clase sociale purtau haine costistitoare, rochii bogat decorate, de obicei din matase, pelerine si haine de blana foarte elegante. Hainele doamnelor erau foarte decente, si acestea obisnuiau sa poarte niste palarii inalte asemanatoare turlelor bisericii care se numeau “hennin”. Femeile din clasele sociale inferioare purtau haine din panza, piele sau lana. Incaltamintea era fabricata din lemn si piele.

In timpul Renasterii, moda era influentata de unii designeri din Italia si Germania. Si in aceasta perioada, moda la femei reprezenta un simbol al statutului social. Daca perioada Evului Mediu era puternic influentata de religie, puterea bisericii scade in timpul Renasterii, iar acest lucru este vizibil si in stilul vestimentar al doamnelor.

Corsetul este una dintre piesele vestimentare cele mai purtate de catre femei, acesta avand rolul de a aplatiza sanii si de a accentua talia. Doar femeile din inalta societate purtau haine frumos decorate cu diferite pietre pretioase sau haine colorate, pe cand cele din clasele inferioare puteau purta haine in culori sobre, de preferat intr-o singura nuanta.

Citește și:  De ce recurg femeile la operațiile estetice și ce trebuie să știi despre ele?

evolutia modei femei

In timpul epocii victoriene corsetul era o piesa vestimentara obligatorie, indiferent de clasa sociala. O talie subtire oferea o mai mare eleganta. In unele cazuri, corsetele erau atat de stranse pentru a subtia talia, incat multe doamne au lesinat si chiar au decedat din cauza lipsei de aer. Doamnele din inalta societate purtau un decolteu adanc, iar sanii erau evidentiati de corset, iar rochiile cu crinoline erau la mare cautare. Bluzele pe care doamnele le purtau se incheiau la baza gatului.

Evolutia modei la femei in secolul al XVII-lea (Baroc) a cunoscut diferite aspecte. Nu se mai pune accentul chiar atat de mult pe silueta foarte subtire. Pelerinele erau un accesoriu nelipsit, si erau mult mai colorate si mai lejere fata de cele din trecut.

Perioada Rococo a adus schimbari importante in toate domeniile artistice si in viata oamenilor. Corsetul nu lipseste nici din aceasta perioada, dar de aceasta data este folosit pentru a pune in valoare intregul tors. Culorile erau pastelate, iar materialele folosite erau satinul, matasea si taftaua. Corsetele erau frumos accesorizate cu fundite si pietre colorate.

Moda secolului al XIX-lea este asemanatoare cu cea din epoca victoriana, insa cu mai multe detalii si accesorii, precum cele din perioada Rococo. Doar doamnele din inalta societate mai poarta incomodele corsete.

Secolul XX este puternic marcat de cele doua Razboaie Mondiale. Sa nu credeti ca in aceasta perioada corsetele nu se mai poarta; din contra, se poarta corsetele care modifica si forma coapselor, pentru a permite si doamnelor care au cateva kilograme in plus sa poarte rochii drepte. Venirea Primului Razboi Mondial a adus schimbari si in ceea ce priveste interesul doamnelor pentru moda.

Se purtau rochiile drepte, care aveau trena. Anii ’20, supranumiti si “The Roaring 20s”, au marcat inceputul modernitatii in ceea ce priveste stilul vestimentar al doamnelor. Evolutia modei la femei in aceasta perioada inseamna intersectarea acesteia cu cea a barbatilor. Coco Chanel lanseaza un nou stil vestimentar, influentat de stilul barbatesc. In secolul XX moda femeilor este infleuntata de aparitii ale celebritatilor precum Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor sau Grace Kelly, dar si de aparitia stilurilor muzicale roc&roll sau punk. Individualismul incepe sa isi puna amprenta, fiecare femeie fiind libera sa poarte ceea ce doreste.

In ceea ce priveste evolutia modei la femei, in secolul XXI, se poate spune ca in prezent femeile nu urmaresc un tipar anume. Se intalnesc influente ale mai multor stiluri anterioare. Femeile sunt mult mai independente si sunt libere sa poarte ce le caracterizeaza.

Indiferent de epoca, un lucru este cert: moda se schimba de la o perioada la alta fiind influentata de evolutia societatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.