Zilnic utilizăm mușchii mâinilor într-o permanentă mobilitate și activitate. Prin exerciții de stretching ne putem menține flexibiliatea și mobilitatea încheieturilor, iar prin masaj cu anumite creme (realizate din ingrediente naturale) ne putem îmbunătăți circulația sângelui la mâini și degete.
Astfel de exerciții sunt utile pentru oase, mușchi, tendoane, vase sanguine și nervi – toate elementele componente ale mâinii. Menținerea mușchilor mâinii în formă este foarte importantă deoarece, cu ajutorul lor, facem zilnic foarte multe activități. De asemenea, articulația sau încheietura mâinii este foarte solicitată în fiecare zi. Ea este alcătuită din formațiuni osoase, și ar trebui încălzită prin exerciții sau prin masaj înainte de orice activitate fizică.
Exercițiul 1
Pentru acest exercițiul se folosește o minge pentru masaj, care poate fi realizată din diferite materiale, din cauciuc, piele, sau alte structuri groase, rezistente, umflate cu aer. Prin masajul cu această bilă se dezvoltă abilitățile motorii fine ale mâinilor, se previn bolile de articulații, se restabilește funcția musculară, se crește elasticitatea pielii, nutriția țesuturilor, circulația sângelui și se ameliorează durerea. Bila se tine între palme și se realizează mișcări circulare dinspre centrul palmelor și până spre vârful degetelor. Se apasă ușor palmele pentru a comprima mingea și apoi se decomprimă îndepărtând mâinile.
Exercițiul 2
Se folosește o minge din cauciuc moale. Se prinde mingea între degete și se fac mișcări de comprimare și decomprimare a acesteia. Exercițiul are rolul de a îmbunătăți funcția musculară a degetelor și mai ales a degetului care apasă pe minge. Acest exercițiu se face cu mâna stângă și apoi cu mâna dreaptă. Se repetă de 10 ori pentru fiecare din cele două mâini.
Exercițiul 3
Acesta este un exercițiu foarte simplu pentru intinderea mușchilor degetelor. Avantajul său este foarte mare, poate dezvolta mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Nu trebuie realizat brusc și nici exagerat, nu se apasă pe degete foarte tare. Se stă în picioare, se îndoaie cotul la 90 de grade, iar cu mâna dreaptă se pune presiune pe degetele de la mâna stângă, dar în direcția cotului. Foarte important este ca poziția mâinii stângi să fie confortabilă, de aceea nu este obligatoriu ca unghiul realizat de brațul îndoit de la cot să fie chiar de 90 de grade.
Exercițiul 4
Se poate realiza un exercițiu foarte simplu pentru intinderea mușchilor extensori ai degetelor. Se stă drept în picioare, se îndoaie brațul stâng la aproximativ 90 de grade, iar apoi degetele se orientează spre cot. Cu mâna dreaptă se prind degetele mâinii stângi și se împinge ușor spre antebraț. Cotul nu trebuie ținut chiar la unghiul de 90 de grade, iar degetele de la mâna stângă nu trebuie să fie neapărat întinse, pot fi strânse în pumn.
Exercițiul 5
Prin acest exercițiu se întinde antebrațul și încheietura mâinii. Palmele se țin pe salteaua de gimnastică, orientate cu degetele spre spate. Se apasă pe palme atât cât se simte tensiune suportabilă în încheieturi. Se menține poziția timp de 10 secunde.
Exercițiul 6
Acest exercițiu este util pentru încheietura mâinii, crește flexibilitatea mâinilor, mobilitatea încheieturilor, încălzește mușchii înainte de a realiza o activitate fizică. Se ține pumnul strâns și se realizează 10 rotații din încheietura mâinii în sensul acelor de ceasornic. Apoi se realizează 10 rotații în sens invers acelor de ceasornic.
Exercițiul 7
Acesta este un exercițiu pentru întinderea degetelor de la ambele mâini. Se ține palma deschisă și se apasă cu mâna cealaltă pe degete până când se simte tensiune în acestea.