Umerii și spatele sunt legați anatomic și funcțional, de aceea anumite probleme ale umerilor se pot resimți în zona spatelui și a coloanei, iar această distribuție a disconfortului este valabilă și invers. Articulația umărului este una din cele mai complexe din corp și are oase care sunt asociate spatelui, respectiv: humerus, scapulă, claviculă.
Humerusul are capătul mai mare decât cavitatea în care intră parțial, acest lucru face ca el să fie destul de ușor de rănit în urma unor accidentări mai mult sau mai puțin grave. Ligamentele și mușchii ce formează țesuturile moi din jurul articulației au rol în susținerea umărului, în prevenirea dislocării lui. Stabilitatea articulației este menținută de mușchii scurți ai coafei rotatorilor (structură alcătuită din mușchi și tendoane din jurul articulației și care ține humerusul în cavitatea scapulei).
Coafa rotatorilor asigură forța și mobilitatea articulației umărului. Mușchii ce sunt ancorați de articulația umărului pornesc din spate, din zona scapulei. Din categoria lor fac parte: mușchiul daltoid, mușchiul supraspinos, mușchiul teres minor, mușchii infraspinoși, mușchii supraspinoși. Mișcările brațului și funcționarea articulației umărului sunt în legătură cu cele ale spatelui. Mișcarea dintre tendoane, mușchi și oase este ușurată cu ajutorul a doi saci umpluți cu fluid numiți burse. Acestea protejează coafa rotatorilor de arcul osului acronim al omoplatului.
Datorită acțiunilor frecvente și repetitive – cum sunt de exemplu aruncarea mingii, sau ștergerea geamului – mușchiul supraspinos (ce se află aproape de vârful omoplatului) se poate întinde și astfel apare durerea. De asemenea, el poate fi afectat destul de grav de lovituri sau luxații. Înflamarea și durerea sunt produse și datorită frecării dintre acest mușchi și oase sau ligamente. Inflamarea unui tendon poate da simtome de tendinită. Inflamarea burselor sinoviale (a sacilor cu lichid din articulație) pot produce afecțiunea numită bursită.
Durerea de umăr poate fi mai intensă sau surdă, ea apare la efort și duce la restricționarea mișcărilor. În majoritatea cazurilor, durerile de umăr apar din cauza unei poziții incorecte. Cauzele durerii de umăr pot fi și altele: inflamarea mușchilor, rănirea țesuturilor moi, inflamarea ligamentelor, ciupirea tendoanelor de anumite părți ale articulației umărului, acțiuni repetitive (ex. văruirea tavanului), etc.
Exercițiu de rotire a umerilor pentru o poziție corectă:
Exercițiul este foarte ușor și poate fi realizat acasă și la serviciu. Trebuie să rotești umerii în sus, în spate și în jos de patru ori. Brațele le menții în jos pe tot parcursul exercițiului. Apoi realizezi alte patru rotiri de umeri înainte și alte patru rotiri de umeri înapoi.
Acest exercițiu este relaxant pentru umeri, oferă stabilitate acestora și ajută la menținerea poziției corecte a spatelui.