Febra de fan este o afectiune ce se datoreaza alergiei la granulele de polen si alte substante. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de rinita alergica.
Tipuri de febra de fan
- Sezoniera – apare in perioada in care unele plante isi raspandesc polenul.
- Perena – cand apare in tot timpul anului.
- Nonalergica – nu se manifesta prin alergie.
Cauzele aparitiei bolii
Cei care sufera de febra de fan primavara, sunt alergici la polenul florilor, din copacii care infloresc. Cei care sufera de aceasta afectiune vara sunt alergici la polenul de iarba, de buruieni si flori din timpul verii. Toamna boala apare datorita ruginei plantelor. Sporii de ciuperci creeaza probleme de la sfarsitul lui martie si pana in luna noiembrie. Febra de fan perena poate fi provocata si de alte substante (alergeni) care provoaca alergii, ca de exemplu: penele, praful, parul, mucegaiul.
O criza de febra de fan poate sa dureze intre 15 si 20 minute, si se repeta de mai multe ori intr-o zi. In timpul crizei, organismul pentru a lupta impotriva polenului inhalat, actioneaza deversand in fluxul sangvin o substanta numita histamina care inflameaza mucoasa sinusurilor si pleoapelor, apare stranutul, sub ochi cearcane intunecate, uneori apar in nas polipi nazali, sangerari nazale.
Nu se stie de ce la unii oameni organismul are tendinta sa reactioneze in mod exagerat la polen si la alte substante (alergeni). Boala poate fi mostenita. Persoanele cu varsta sub 40 ani care sufera de astm sau dermatita, sunt predispuse sa faca febra de fan.
Medicul stabileste diagnosticul in urma unui examen fizic. Pot fi facute teste cutanate pentru a determina care polen a cauzat boala. Sunt cunoscute testele ,,prick” sau ,,Scratch” – care constau in intepaturi, zgaraieturi pe spate, pe brat, si aplicarea de substante suspecte care provoaca alergia. Daca pielea devine rosie, pruriginoasa dupa 20 de minute, testul a identificat alergenii vinovati. Testul de radioalergoabsorbtie masoara nivelul de anticorpi pe care ii produce organismul pentru a se apara impotriva anumitor alergeni.
Tratamente pentru febra de fan
Sunt medicamente pentru febra de fan si se prescriu de medicul alergolog, dar cel mai bine este sa se previna crizele, sa se evite alergiile. Febra fanului mai intai in forma usoara poate fi controlata cu antihistamice, care se iau regulat si o perioada mai lunga de timp, pentru a avea efect asupra bolii.
Medicamentele luate pentru a debloca caile nazale trebuie sa fie luate doar cateva zile, luate timp indelungat pot agrava boala. Sprayurile pentru nas calmeaza durerile, mancarimile, prin desfundarea cailor nazale infundate (prin reducerea inflamatiei). Sprayurile si picaturile pentru nas pot duce la dependenta, de aceea ele trebuie utilizate cu precautie.
Imunoterapia consta in cresterea imunitatii organismului prin tratament cu injectii cu alergeni, care ajuta organismul in aceasta afectiune. Inhalatiile cu ulei de eucalipt, menta, isop, calmeaza durerile, iritatiile sinusurilor nazale.
Dintre plantele chinezesti, efedra este cea mai cunoscuta planta ca remediu a febrei fanului si al alergiei. Efedra combinata cu lemnul dulce are proprietati antiiflamatorii si antialergice. Sunt persoane carora aceasta planta le produce palpitatii, hipertensiune arteriala, insomnie. Ginsengul este o alta planta care in combinatie cu efedra este pentru eliminarea mucusului.
Urmatorul amestec, o infuzie facuta din 2 parti floare de soc, 1 parte efedra, 1 parte silur si 1 parte goldenseal, se fierb timp de 10 minute. Se bea cate o cana de 3 ori/ zi timp de 2 luni inaintea de a incepe sezonul febrei de fan. Si patrunjelul in doze regulate este de folos in aceasta afectiune. Mucusul poate fi redus cu splinuta, usturoi, turita mare. Compresele inmuiate in infuzie de musetel si silur sunt folositoare in aceasta boala.
Alimentatie si dieta – specialistii nutritionisti considera zaharurile rafinate, cazeina, produsele lactate, ca sunt substante care produc mucus care ar trebui evitate in timpul sezonului de febra fanului. Mierea de albine are efect desensibilizat si antialergic, ameliorand simptomele bolii. Inainte de inceperea anotimpului de febra de fan trebuie sa se consume cate doua lingurite de miere pe zi sau sa se mestece o bucata de fagure timp de 5-10 minute de 2-3 ori/ zi (dar sa nu se inghita fagurele), sau sa se ia zilnic tablete cu extract de polen.
Multe din persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt alergice la anumite alimente ca oua, nuci, ciocolata, produse lactate, coloranti, conservanti din alimente si astfel ele trebuie eliminate din alimentatie. Este important sa se evite perioada (sa se stea in casa) in care polenul se afla in concentratie mare. Aceasta scade in zilele ploioase, creste in zilele calduroase, cu soare si cand bate vantul.
Cand se iese din casa in aceste perioade este bine sa se poarte ochelari de protectie, sau o masca pentru praf cu un filtru pentru polen, sau sa se tina batista la nas. Ferestrele la casa trebuie inchise, aerul conditionat trebuie deschis. Sa se evite tunsul ierbii sau greblatul frunzelor (datorita polenului si mucegaiului din aer). In casa sa se evite covoarele groase de lana, draperiile grele, mobila tapitata.
In cazul acestei afectiuni trebuie consultat un alergolog, care incearca regimul de eliminare sau dieta cu miere, fortificarea sistemului imunitar printr-un stil de viata sanatos care include alimente nutritive, exercitii fizice, suplimente de vitamine si plante.