Păpădia – Taraxacum officinale – este o plantă medicinală, de la care se folosesc în medicina populară frunzele, tulpina, florile și rădăcina. Proprietățile medicinale ale păpădiei sunt benefice pentru tratamentul multor boli și afecțiuni.
Navigare rapidă în articol:
1. Frunzele și tulpina de păpădie
Păpădia se culege în lunile de primăvară, din zonele nepoluate, când frunzele ei sunt încă tinere. Planta conține numeroase elemente active, substanțe nutritive și compuși importanți pentru sănătatea organismului:
- Vitamine – A, B1, C, D
- Săruri minerale de potasiu, calciu, sodiu, fier, siliciu, sulf, fosfor
- Proteine vegetale, inulină
- Acid cafeic, acid palmitic, pectine, colină, substanțe flavonoide, saponine.
Infuzia din frunze de păpădie – beneficii:
- Are efect digestiv, diuretic, colagen, antispastic, sedativ, expectorant, antipiretic, coleretic
- Normalizează fluxul de bilă la vezica biliară
- Menține sănătatea ficatului, ameliorează anumite boli de ficat
- Stimulează digestia, ajută la normalizarea metabolismului
- Facilitează eliminarea excesului de lichid din organism
- Ajută la arderea caloriilor și la scăderea în greutate.
Frunzele de păpădie se pot folosi în salate pentru că ajută în combaterea slăbiciunii organismului și în tratamentul anemiei. Pentru a realiza o salată din păpădie, se aleg frunzele tinere, se spală cu apă rece, se lasă să se scurgă și apoi se taie și se amestecă cu puțină ceapă, mărar și pătrunjel verde. Se asezonează cu sare, piper, ulei de măsline și oțet din mere.
Sucul de păpădie
Sucul de păpădie se realizează din frunzele plantei și reprezintă un tonic foarte sănătos pentru organism. Se prepară la blender. Se poate combina cu apio, frunze de sfeclă roșie, frunze de spanac, suc de morcovi, frunze de pătrunjel verde.
Proprietățile sucului de păpădie sunt:
- Ajută la detoxifierae organismului, la drenarea hepatică și biliară
- Are efect diuretic, depurativ, laxativ, tonic, digestiv
- Stimulează funcția ficatului și a bilei
- Prin substanțele amare din păpădie, sucul descompune pietrele de la vezica biliară, îndepărtând nisipul acumulat la acest organ
- Elimină toxinele din organism
- Are efect bun asupra funcției hepatice și renale
- Ajută la normalizarea metabolismului și tratamentul diabetului zaharat
- Îmbunătățește compoziția sângelui
- Stimulează digestia grăsimilor
- Are efect calmant asupra sistemului nervos
- Elimină excesul de lichid din organism.
Sucul de păpădie este utilizat și în tratamente și produse cosmetice, atenuează pistruii, ameliorează acneea.
Cura cu tije de păpădie
Cura cu tije de păpădie este un remdiu excelent pentru bolile de ficat și bilă. Se ține o perioadă de timp de 14 zile și ajută:
- În cazuri de hepatită, dischinezie biliară, ciroză hepatică
- În tratamentul insuficienței renale
- La drenarea ficatului și scăderea glicemiei
- În boli grave precum diabet și icter (se recomandă infuzia din tije de păpădie, se pune o ligură de tije tocate mărunt la o cană cu apă clocotită, se infuzează timp de 5 minute și apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol).
2. Florile de păpădie
Păpădia înflorește în luna aprilie. În zilele ploioase, florile nu se deschid deoarece această plantă își protejează polenul de umiditate. Florile de păpădie sunt de asemenea comestibile, ele se folosesc la realizarea de ceai și infuzie, au proprietăți vindecătoare pentru multe suferințe ale organismului.
Florile de păpădie conțin lecitină – substanță care îmbunătățește funcția creierului și reduce riscul de boală Alzhaimer. Lecitina este benefică și pentru ficat (îmbunătățește funcția acestuia), este recomandată și ca supliment alimentar.
De asemenea, florile de păpădie au vitamine (A, B, C), betacaroten, potasiu, zinc, fier.
Vă sugerăm să culegeți flori de păpădie primăvara, să le uscați și să le păstrați pentru infuzie și ceai.
Infuzia din flori de păpădie:
- Se adaugă o linguriță de flori la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea fierbinte sau rece
- Se poate adăuga o felie de lămâie și o linguriță de miere.
Din flori de păpădie se realizează sirop, lichior și vin. Ele se pot utiliza și la salate, deserturi și prăjituri.
Siropul de păpădie se realizează din florile plantei și are efect bun asupra sănătății:
- Ajută la curățarea ficatului și la creșterea imunității organismului
- Are proprietăți digestive și tonice
- Este recomandat în profilaxia afecțiunilor de ficat
- Calmează tusea și durerile de gât
- Îmbunătățește funcția bilei, ficatului și rinichilor.
3. Rădăcina de păpădie
Din rădăcina de păpădie se prepară infuzie, sirop, pulbere, tinctură.
Rădăcina de păpădie are numeroase proprietăți benefice pentru organism, ea conține:
- Compuși triterpenici – taraxasterol, pseudotaraxasterol, taraxerol, β-amirină
- Steroli precum β-sitosterol, taraxol, stigmasterol
- Carbohidrați, are aproximativ 40% inulină
- Ulei gras, acid linoleic, acid oleic, gliceride de palmitic, balsam de lămâie, acid cerotinic
- Proteine, rășină și alți compuși.
Infuzia din frunzele și rădăcina de păpădie este recomandată în dieta zilnică, deoarece are numeroase beneficii:
- Crește tonusul și vitalitatea organismului
- Îmbunătățește metabolismul, digestia și apetitul alimentar
- Reduce procesele de fermentare care apar în cazuri de colită.
Pulberea din rădăcină de păpădie
Pulberea se realizează din rădăcinile uscate de păpădie (care s-au cules primăvara ori toamna și s-au uscat la soare) și are următoarele proprietăți:
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism
- Are acțiune antisclerotică în gută și reumatism
- Ajută la refacerea metabolismului
- Facilitează scăderea în greutate
- Ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, escarelor, ulcerelor
- Este indicată în caz de răni purulente și degerături
- Îmbunătățește funcția ficatului și a splinei.
Rădăcinile de păpădie sunt bune pentru persoanele care suferă de diabet, pentru că au efect hipoglicemiant. De asemenea, sunt recomandate în medicina tradițională în cazuri de colecistită, colangită, colelitiază și hepatită, pentru că au efect coleretic.
Vezi aici un video despre rădăcina de păpădie:
Tinctura din rădăcină de păpădie
Acest preparat oferă următoarele avantaje:
- Stimulează pofta de mâncare
- Ajută la curățarea sângelui
- Calmează durerile abdominale
- Ajută în tratamentul bolilor cu transmitere sexuală
- Ameliorează guta, vindecă anemia cu deficit de fier
- Reduce disconfortul creat de crampele abdominale
- Are efect laxativ bun.
Cafea din rădăcină de păpădie
Rădăcinile de păpădie se folosesc ca un înlocuitor de cafea. Acestea se spală, se lasă la uscat, se taie mărunt și se prăjesc puțin. Ele sunt apoi măcinate în rășnița de cafea. Se folosesc la prepararea cafelei, la fel cum se procedează cu rădăcina de cicoare, sau cu boabele de cafea.
Cafeaua din rădăcinile plantei nu conține cofeină, are un gust amar și numeroase beneficii, cum ar fi:
- Are proprietăți diuretice, coleretice
- Ajută în tratamentul bolilor hepatice
- Are proprietăți antiinflamatorii, ajută în ameliorarea multor boli
- Are efect calmant asupra corpului.
Cafeaua din păpădie NU are efect toxic asupra organismului.
Vezi aici un video despre păpădie: