Rădăcina de cicoare ajută în detoxifierea ficatului și reducerea colesterolului

0
171

Ați auzit de cafeluța de cicoare? Este o fiertură din rădăcina de cicoare care are numeroase proprietăți terapeutice importante pentru sănătate. Cei care folosesc o cafeluță naturală din cicoare au multe șanse să-și mențină nivelul de colesterol în limite normale deoarece planta reduce nivelul acestuia din sânge. Mai mult decât atât cafeluța din ciocoare are și alte efecte benefice asupra organismului despre care vom spune în acest articol.

Cafea din rădăcină de cicoare, Foto: xn----7sbfhddlkethygcahqjj7a4a1e0g4cj.xn--p1ai
Cafea din rădăcină de cicoare, Foto: xn—-7sbfhddlkethygcahqjj7a4a1e0g4cj.xn--p1ai

Cu siguranță ați observat pe câmp o plantă înaltă care are de-a lungul tulpinei din loc în loc flori delicate albăstrui, asemănătoare unor mici margarete. Astfel de flori sunt de cicoare, sunt benefice pentru organism, pot fi utilizate în infuzii și ceaiuri. Cicoarea are denumirea științifică Cichorium intybus și este numită popular cicoare-amară, cicoare-de-vară, doruleț sau cicoare-de-câmp.

Mod de realizare a cafeluței din rădăcină de cicoare:

Rădăcina din cicoare se poate recolta toamna, se curăță, se spală și se taie în bucăți potrivite, apoi se pune la uscat pentru a fi utilizată în restul lunilor din an. Pentru a fi utilizată pentru diferite preparate naturiste se poate măcina cu ajutorul râșniței de cafea. Rădăcina de cicoare recoltată în lunile de toamnă este mai bogată în elemente active decât cea culeasă primăvara. Conține vitamine (B, C, PP), colină, inulină, acizi organici, glicozide, fructoză, taninuri, potasiu, crom, fier, fosfor, zinc, mangan, calciu, proteine grase, steroli. Are proprietăți tonice, diuretice, ușor laxative, febrifuge, coleretice, colagoge, nutritive, remineralizante, vitaminizante, antidiabetice și altele.

Rădăcina plantei, Foto: 1tv.ru
Rădăcina plantei, Foto: 1tv.ru

Cafeaua din rădăcină de cicoare are un gust unic, foarte plăcut, iar în plus este și foarte sănătoasă pentru organism. Pentru realizarea cafelei se adaugă o linguriță de pulbere de rădăcină uscată de cicoare la o ceașcă de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 15 minute, apoi se bea îndulcită cu zahăr. Pentru un gust mai bogat se poate adăuga și puțin lapte.

Acest preparat naturist ajută la detoxifierea ficatului și eliminarea toxinelor din urină deoarece coține substanțe amare importante pentru organism – colină și inulină. Potrivit studiilor realizate cu privire la efectele acestei plante, cicoarea are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din sânge, de a normaliza tensiunea arterială și de a îmbunătăți sănătatea arterelor și vaselor de sânge. Rădăcina poate fi utilizată și sub formă de infuzie, decoct sau alte preparate de acest gen, care țin de medicina tradițională.

Rădăcina de cicoare are proprietăți deosebite și asupra tractul digestiv, purifică și revigorează intestinele, combate indigestia (este puțin laxativă), stările de greață, balonarea, dispepsia, paraziții intestinali, alergiile, intoxicațiile, aciditatea gastrică, crește pofta de mâncare, stimulează secreția biliară, consolidează imunitatea organismului, ajută în tratamentul gastritei, colecistitei, pancreatitei, hepatitei, diabetului, enteritei, colitei, ulcerului gastric și duodenal.

Floarea de cicoare
Floarea de cicoare

Inulina din rădăcina de cicoare reprezintă un probiotic natural care poate activa flora intestinală prietenoasă, deci poate servi ca sursă de hrană pentru bacteriile benefice din tractul digestiv și astfel poate preveni îmbolnăvirea cu Candida albicans sau cu alți germeni nedoriți ce produc infecții în organism. Inulina îmbunătățește digestia, facilitează eliminarea scaunului, stimulează activitatea intestinală, crește secreția de sucuri gastrice, ajută la eliminarea rezidurilor bolului alimentar incomplet digerat. Gustul inulinei este dulce, deci poate fi considerată un îndulcitor natural care în plus oferă și o senzație de sațietate în organism.

Colina din rădăcina de cicoare este similară vitaminei B7, ajută la sinteza mielinei și deci la protecția celulelor nervoase și controlul proceselor nervoase, la îmbunătățirea memoriei și a stărilor emoționale. Medicii recomandă să se ia suplimente de colină deoarece ajută în sinteza unor enzime, hormoni, stimulează metabolismul, facilitează transportul acizilor grași, a trigliceridelor din ficat, previne degradarea acestora, reduce simptomele de astm, elimină toxinele din organism, îmbunătățește funcțiile ficatului și ale vezicii biliare, reduce nivelul de colesterol din artere și vasele de sânge. Prin aportul de colină se reduce riscul de hipoglicemie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, ulcer, ciroză hepatică, boli cardiace, hipercolesterolemie, oboseală, stres, afecțiuni psihice, dureri musculare și de inimă.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ