Ați auzit de cafeluța de cicoare? Este o fiertură din rădăcina de cicoare care are numeroase proprietăți terapeutice importante pentru sănătate. Cei care folosesc o cafeluță naturală din cicoare au multe șanse să-și mențină nivelul de colesterol în limite normale deoarece planta reduce nivelul acestuia din sânge. Mai mult decât atât, cafeluța din rădăcina de ciocoare are și alte efecte benefice asupra organismului despre care vom spune în acest articol.
Cicoarea – plantă medicinală cu proprietăți curative
Cu siguranță ați observat pe câmp o plantă înaltă care are de-a lungul tulpinei din loc în loc flori delicate albăstrui, asemănătoare unor mici margarete. Astfel de flori sunt de cicoare, sunt benefice pentru organism, pot fi utilizate în infuzii și ceaiuri. Cicoarea are denumirea științifică Cichorium intybus și este numită popular cicoare-amară, cicoare-de-vară, doruleț sau cicoare-de-câmp.
Cafea din rădăcină de cicoare
Rădăcina din cicoare se poate recolta toamna, se curăță, se spală și se taie în bucăți potrivite, apoi se pune la uscat pentru a fi utilizată în restul lunilor din an. Pentru a fi utilizată pentru diferite preparate naturiste se poate măcina cu ajutorul râșniței de cafea. Rădăcina de cicoare recoltată în lunile de toamnă este mai bogată în elemente active decât cea culeasă primăvara.
Cafeaua din rădăcină de cicoare are un gust unic, foarte plăcut, iar în plus este și foarte sănătoasă pentru organism.
Mod de realizare a cafelei din rădăcină de cicoare:
- Pentru realizarea cafelei se adaugă o linguriță de pulbere de rădăcină uscată de cicoare la o ceașcă de apă clocotită.
- Se lasă să infuzeze timp de 15 minute, apoi se bea îndulcită cu zahăr.
- Pentru un gust mai bogat se poate adăuga și puțin lapte.
Beneficiile cafelei din rădăcină de cicoare:
- Acest preparat naturist ajută la detoxifierea ficatului și eliminarea toxinelor din urină deoarece coține substanțe amare importante pentru organism – colină și inulină.
- Potrivit studiilor realizate cu privire la efectele acestei plante, cicoarea are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din sânge, de a normaliza tensiunea arterială și de a îmbunătăți sănătatea arterelor și vaselor de sânge.
Rădăcina de cicoare – beneficii și proprietăți
Rădăcina de cicoare poate fi utilizată și sub formă de infuzie, decoct sau alte preparate de acest gen, care țin de medicina tradițională.
Proprietățile acestei plante medicinale sunt: tonice, diuretice, ușor laxative, febrifuge, nutritive, remineralizante, vitaminizante, antidiabetice. Acestea explică beneficiile sale pentru sănătatea organismului:
- Rădăcina de cicoare conține vitamine B, C, PP, colină, inulină, acizi organici, glicozide, fructoză, taninuri, potasiu, crom, fier, fosfor, zinc, mangan, calciu, proteine grase, steroli.
- Are proprietăți deosebite și asupra tractul digestiv, purifică și revigorează intestinele,
- Combate indigestia (este puțin laxativă), stările de greață, balonarea, dispepsia, paraziții intestinali, alergiile, intoxicațiile, aciditatea gastrică.
- Crește pofta de mâncare și stimulează secreția biliară.
- Ajută în tratamentul gastritei, colecistitei, pancreatitei, hepatitei, diabetului, enteritei, colitei, ulcerului gastric și duodenal.
- Consolidează imunitatea organismului.
Inulina din rădăcina de cicoare
Inulina din rădăcina de cicoare reprezintă un probiotic natural care poate activa microflora intestinală prietenoasă din intestin. Beneficii pentru organism:
- Ea poate servi ca sursă de hrană pentru bacteriile benefice din tractul digestiv.
- Poate preveni îmbolnăvirea cu Candida albicans sau cu alți germeni nedoriți ce produc infecții în organism.
- Inulina îmbunătățește digestia, facilitează eliminarea scaunului, stimulează activitatea intestinală.
- Crește secreția de sucuri gastrice, ajută la eliminarea rezidurilor bolului alimentar incomplet digerat.
Gustul inulinei este dulce, deci poate fi considerată un îndulcitor natural care în plus oferă și o senzație de sațietate în organism.
Rădăcina de cicoare conține colină similară vitaminei B7
Colina este un precursor al acetilcolinei din creier, un neurotransmițător important pentru memorie. Producția scăzută de acetilcolină poate favoriza declinul cognitiv, în anumite cazuri poate duce chiar la boala Alzheimer. Un deficit de colină afectează memoria și starea de spirit. Suplimentele de colină pot îmbunătăți gândirea logică, memoria, capacitatea de concentrare și învățare.
Colina din rădăcina de cicoare:
- Ajută la sinteza mielinei și deci la protecția celulelor nervoase și controlul proceselor nervoase.
- Îmbunătățește memoria și stările emoționale.
- Medicii recomandă să se ia suplimente de colină deoarece ajută în sinteza unor enzime, hormoni, stimulează metabolismul, facilitează transportul acizilor grași, a trigliceridelor din ficat, previne degradarea acestora.
- Reduce simptomele de astm, elimină toxinele din organism, îmbunătățește funcțiile ficatului și ale vezicii biliare.
- Reduce nivelul de colesterol din artere și din vasele sangvine.
- Prin aportul de colină se reduce riscul de hipoglicemie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, ulcer, ciroză hepatică, boli cardiace, hipercolesterolemie, oboseală, stres.
- Colina previne afecțiunile psihice, durerile musculare și de inimă.