Medicii considera foarte important ca fiecare sa-si faca anual un set de analize, sau macar testele de sange. Cand ai fost ultima oara la medic? Daca iti trebuie mult timp ca sa iti amintesti, e clar ca nu dai importanta acestui aspect, nu te intereseaza daca ai sau nu probleme de sanatate, iar daca ai anumite simptome probabil incerci sa le ameliorezi cu medicamente si sa nu le dai importanta.
In mod normal, nu ar trebui sa procedezi asa, deoarece depistarea la timp a unei afectiuni sau boli este principalul factor care ajuta in vindecarea rapida a acestora, pana ce nu apar complicatii care, se poate intampla sa provoace probleme de sanatate, chiar ireversibile.
Exista un set de analize pe care trebuie sa le faci in fiecare an si care au scopul de a depista orice boala in stadiul ei incipient, lucru ce ajuta in vindecarea acesteia. De multe ori simptomele unei boli apar mai tarziu cand ea este deja trecuta de faza initiala, de aceea prin analize ea trebuie descoperita de timpuriu.
Testele de sange
Sunt obligatorii daca vrei sa ai o stare de sanatate buna, sa poti preveni si trata la timp numeroase boli si afectiuni. Prin aceste analize poti vedea daca suferi de anemie, daca ai probleme cu hematiile, cu numarul de leucocite si astfel medicul sa depisteze anumite procese inflamatorii sau infectioase in corp, sau un sistem imunitar slab. Hemoleucograma este cea care arata totul despre sange: eritrocitele, globulele albe, trombocitele, globulele rosii, cum este hemoglobina.
Analizele de urina
Aceste teste clinice ce se fac pe sumar de urina ajuta in depistarea unor probleme ale sistemului urogenital. Daca nivelul de leucocite este anormal, mai ridicat, se pot descoperi de catre medic boli ale rinichilor, o eventuala cistita, uretrita sau pielonefrita. De asemenea daca in urina apare o cantitate mare de proteine exista riscul de a suferi de afectiuni ale cailor urinare. In caz de infectii, celulele epiteliale sunt mari, iar glucoza din sange sau zaharul in urina intr-o anumita cantitate poate semnala instalarea diabetului.
Transaminazele
Arata starea de sanatate a ficatului. Valorile transaminazelor pot trada anumite boli hepatice, boli renale sau cardiovasculare.
O simpla intepatura la deget
Reprezinta o metoda de a depista daca ai zahar in sange si respectiv daca nivelul acestuia este ridicat, deci daca suferi de diabet zaharat. Daca aceasta boala se depisteaza la timp, tratamentul va fi mai usor, bazat pe regim alimentar si un stil de viata echilibrat, specific acestor pacienti. In cazul in care diabetul este descoperit prea tarziu, si el a declansat deja multe complicatii, este posibil ca multe din ele sa nu se mai poata vindeca. Una din cele mai mari complicatii este orbirea.
Electrocardiograma
Se face pentru a afla cum stai cu inima, daca suferi de anumite afectiuni cardiace.
Colesterolul
Trebuie tinut sub control, deoarece astfel se poate tine o dieta sanatoasa si preveni bolile cardiovasculare. Dupa varsta de 45 de ani, acest test pentru verificarea nivelului de colesterol in sange este necesar, spre a putea preveni formarea de placi de colesterol, depunerea lor pe peretii vaselor sanguine si ajunge la blocarea acestora si aparitia unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Testele ginecologice
Sunt foarte importante pentru femei, si mai ales ne referim la testul Babes-Papanicolau si testul pentru virusul HPV. Cel de-al doilea se face daca primul are rezultatele anormale, si ajuta la depistarea cancerului cervical.
Mamografia
Este indicat sa se faca macar o data la doi ani, pentru a preveni cancerul la san.
Fiecare persoana trebuie sa faca astfel de analize anual, sa mearga la medicul de familie pentru a primi sfaturi cu privire la analize si o recomandare. Apoi, dupa realizarea analizelor, trebuie sa ceara interpretarea lor la medic specialist pentru a primi un diagnostic corect. Niciodata nu trebuie luate medicamente la intamplare, ele trebuie recomandate de catre un medic sau macar de un farmacist.