Floarea-de-ochi (Euphrasia officinalis), planta care vindeca ochii

0
3325
Floarea-de-ochi (Euphrasia officinalis), planta care vindeca ochii

Floarea-de-ochi este o planta anuala, originara din Europa, care creste inalta pana la 40 cm, mai ales in regiunile umede si nisipoase, sau cu sol din turba, muschi si licheni. Face parte din familia Scrophulariaceae sau Scrophulariacee si are denumirea stiintifica de Euphrasia officinalis.

In popor este cunoscuta si sub numele de silur, iarba de silur, mangaietoare, dragostea-fetei, dintura sau eufrasia. Numele de floarea-de-ochi vine de la florile sale liliachii care au in mijloc cate o pata de culoare inchisa ce se aseamana cu un ochi.

Numele de Euphrasia vine din limba greaca si inseamna satisfactie, bucurie si face referire la starea de bine pe care o au cei care se vindeca cu ajutorul ei de anumite boli de ochi. Inca din cele mai vechi timpuri planta era folosita in tratamentul afectiunilor oculare, ea avand anumite proprietati ce facea posibil acest lucru.

Planta are radacina pivotanta, frunzele cu perisori in nuante verzi-rosiatice distribuite de-a lungul tulpinii ramificate, florile liliachii sau albe adunate sub forma unor inflorescente ce apar printre frunzele verzi, iar fructele ca niste mici capsule cu perisori pe intreaga lor suprafata.

De la floarea-de-ochi se recolteaza partile aeriene in perioada de inflorire a lunilor iunie-septembrie, se taie bucatele si se usuca intr-un loc curat, bine aerisit si la umbra. Radacina nu se foloseste, nu are utilizare din punct de vedere medicinal.

Floarea-de-ochi

Principalele elemente componente ale plantei sunt: uleiul volatil, taninurile, substantele amare si altele. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii este folosita in tratamentul conjunctivitei, prin spalari in zona pleoapelor cu infuzie calduta. Aceasta se prepara astfel: se pune un varf de lingurita de planta uscata la o un pahar de apa fierbinte, se infuzeaza timp de 5 minute, se adauga un varf de cutit de sare marina, se filtreaza si se poate folosi sub forma de bai la ochi. Foarte important este ca ochii sa fie feriti de praf si soare si sa nu se scarpine pleoapele daca apar mancarimi.

Citește și:  Arbustul-de-Kath (Catha edulis), ceaiul etiopian

Decocotul din floarea-de-ochi ajuta in tratamentul blefaritei si a unor inflamatii ale ochilor. Se adauga o lingura de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte, se fierbe timp de 10 minute, se filtreaza si se lasa la racit. Se aplica pe pleoape cu ajutorul unui pansament steril timp de 2 minute.

Pulberea de planta uscata este un bun remediu pentru stimularea vederii. Se administreaza cate un varf de lingurita mica de planta uscata macinata, de doua ori pe zi. Se tine putin timp sub limba si apoi se inghite. Acest tratament ajuta si in cazurile de hepatita.

Infuzia ce se realizeaza din 3 lingurite de planta la 200 ml apa fierbinte este un leac bun pentru vindecarea afectiunilor cardiace si anorexiei. Tratamentul se aplica dimineata si seara, se bea de fiecare data cate o cana cu aceasta infuzie concentrata.

Decoctul din floarea-de-ochi, roinita si salvie este un preparat care face ochii sa para mai odihniti. Se ia o lingura din acest amestec de plante uscate, se fierbe timp de 5 minute in 250 ml apa, se filtreaza si se lasa la racit. Se spala ochii cu acest decoct caldut si se aplica comprese timp de jumatate de ora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.