Ciocolata imbunatateste starea de sanatate – Stiati ca…

0
135
Ciocolata imbunatateste starea de sanatate - Stiati ca…

Cea mai populara si iubita delicatesa din lume este ciocolata. Ea a aparut prima data in America Centrala si de Sud pentru ca in acele zone cresteau boabele de cacao – materia prima din care este facut acest produs. Indienii preparau o bautura oarecum neobisnuita din boabe de cacao prajite amestecate cu piper iute si apa.

Mai tarziu, in perioada sec. al XVI-lea, in Spania au aparut diverse zvonuri ca ciocolata are proprietati afrodisiace, ca ar trata depresia si mai mult decat atat ca ar ajuta la imbunatatirea starii de sanatate. Auzind acestea, regele Spaniei a dorit sa aiba acest produs, dar a tinut secret tot ce se aflase despre ciocolata. In acele timpuri ingredientele pentru ciocolata erau scumpe, iar procesul de realizare destul de complex. Dupa trei secole a aparut ciocolata care este si astazi.

In urma unor studii, medicii britanici au descoperit ca dulciurile care contin cacao au in compozitia lor o substanta care ne scapa de tuse. Deci ciocolata contine un ingredient – teobromina – care apare in boabele de cacao. Aceasta substanta are un efect de stimulare a tuburilor bronhice si de dilatare a vaselor de sange la nivelul creierului si a inimii.

Cei care sufera de tuse sunt sfatuiti de medici sa manance un baton de ciocolata si scapa rapid de simptomele acesteia. Totusi nu trebuie exagerat cu ciocolata, ei sfatuiesc pacientii sa consume dulciuri doar de doua ori pe zi. Cercetatorii au concluzionat ca ciocolata nu este un medicament avand in vedere faptul ca cei care au renuntat la consumul ei au inceput din nou sa tuseasca.

Ea ajuta in tratamentul tusei insa nu pentru foarte mult timp. Sondajul a aratat ca dupa nu mai putin de 16 zile, 60% din persoanele care au consumat ciocolata au prezentat o imbunatatire a starii lor de sanatate. Este vorba despre ciocolata neagra care avand un astfel de compus activ are efect in ameliorarea tusei cronice.

ciocolata

Ciocolata ne protejeaza de bolile de inima

Studiile recente facute de medici pe un numar de 37000 de persoane (cu varsta cuprinsa intre 49-75 de ani) au demonstrat ca cei care au mancat ciocolata macar o data pe saptamana si-au redus riscul de a face un accident vascular cerebral fata de cei care nu au mancat deloc acest produs. Se pare ca efectele benefice ale ciocolatei constau in substantele flavonoide care se stie ca au rol de a proteja organismul de bolile de inima, au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si anticoagulante.

Citește și:  Iarba-mare (Inula helenium), planta cu efect diuretic si de vindecare a tusei

Ciocolata ajuta la dezvoltarea inteligentei

In urma unui studiu facut de doctorul Franz Messerli s-a ajuns la concluzia ca intre consumul de ciocolata si numarul de oameni de stiinta laureati ai Premiului Nobel din 23 de tari exista o legatura directa. Se pare ca in Elvetia unde se consuma cea mai multa ciocolata sunt cei mai multi laureati ai Premiului Nobel. Apoi statisticile au aratat ca urmeaza SUA, Olanda, Irlanda, Franta, Belgia, Germania, China, Japonia, Brazilia.

Ciocolata neagra reduce riscul de a dezvolta dementa

Una dintre cele mai grave boli – dementa – se pare ca poate fi prevenita prin consumul de ciocolata neagra. Dementa este boala prin care o persoana este incapabila de a face deductii logice, de a stoca cantitati mari de informatii si de a gandi in mod rational. Cea mai cunoscuta este boala Alzheimer ale carei forme sunt asociate cu atacul ischemic.

Medicii cercetatori au realizat studiul pe 99 persoane in varsta care dupa ce au consumat ciocolata neagra sau alte produse ce aveau in compozitia lor substante flavonoide au prezentat imbunatatiri ale fluxului sanguin la nivelul creierului si reducere a riscului de a dezvolta dementa. Cercetatorii au concluzionat ca un efect asemanator o au si boabele de cacao.

Ciocolata si ceaiul de capsuni combat depresia

Cercetatorii americani au descoperit ca ciocolata si ceaiul de fructe de padure, mai ales de capsuni contin anumite componente cu proprietati antidepresive. Capsunile, zmeura, afinele si boabele de cacao au o substanta care se aseamana foarte mult cu acidul valproic (un compus chimic, un anticonvulsivant folosit in echilibrarea starii de spirit, in depresii, tulburari bipolare si epilepsie).

In continuare se studiaza daca aceste plante au proprietati medicinale, astfel incat sa fie folosite in tratarea unor boli psihice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.