Pielea devine palidă iar senzația este de frig la începutul unei infecții. Acest simptom – frisonul – este asociat cu scăderea temperaturii pielii, deteriorarea metabolismului și tremurăturile musculare. Frisonul apare frecvent în bolile infecțioase.
Gripa este o infecție virală a căilor respiratorii, care poate avea simptome de transpirații calde și reci, frisoane, dureri de cap, oboseală, tuse, dureri musculare. Este foarte contagioasă și poate afecta orice persoană. An de an se fac vaccinuri pentru reducerea posibilității de îmbolnăvire cu gripă.
Septicemia
Se manifestă prin frisoane și apare datorită infecțiilor cauzate de o intervenție chirurgicală, agravarea rănilor, meningită, pneumonie. Alte simptome ale acestei urgențe medicale sunt bătăile rapide ale inimii, durerea, hipertensiunea arterială, respirația rapidă, febra sau hipotermia, amețeala, neliniștea, confuzia, coma.
Pneumonia
Este o boală infecțioasă care apare îndeosebi la persoanele care au un sistem imunitar slab, la bătrâni și la copii, acestea fiind predispuse la infecție, rezistența corpului fiind mică. Agenții patogeni sunt streptococii, virusurile, fungii. Simptomele sunt de frisoane, tuse chinuitoare cu expectorație purulentă, dureri de cap, stări febrile, dureri de corp, stare generală de rău.
Scarlatina
Este o boală infecțioasă cauzată de bacterii, de streptococi și apare mai ales la copii. Scarlatina se manifestă prin simptome de: frisoane, dureri de gât, febră, durere și dificultate la înghițirea alimentelor, erupții cutanate pe corp.
Erizipelul
Este o infecție bacteriană a pielii care apare îndeosebi la adult. Se numește și celulită erizipelatoidă și este provocată de streptococul din grupa A. Datorită infecției apar frisoane, inflamații locale sub formă de edem sau eritem, sensibilitate cutanată, stări febrile. Unele persoane pot suferi de erizipel bulos ce se manifestă prin bule pe piele, care dacă ajung să aibă un conținut cu sânge înseamnă că este cazul unui erizipel hemoragic. O astfel de infecție poate afecta și ganglionii limfatici, aceștia se umflă, apar și dureri de articulații, greață și dureri de cap.
Frisonul însoțit de stări de vomă, greață, oboseală, iritabilitate, delir, sensibilitate la lumină, dureri de cap, rigiditatea cefei reprezintă un caz de meningită. Aceasta este o infecție a meningelui, a membranei dintre creier și craniu. Neisseria meningitidis este agentul patogen care cauzează meningita bacteriană. Alți agenți patogeni care pot produce meningită sunt: Sterptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae.
Epididimita gonococică
Este o infecție care apare la veziculele seminale și apoi ajunge la epididim. Primele semne ale infecției sunt de frisoane, stări febrile, oboseală, disconfort la urinat. În anumite cazuri afețiunea se poate asocia cu inflamația testiculară.
Pielonefrita
Este o infecție a tractului urinar superior care a ajuns să fie considerată una din cele mai frecvente afecțiuni renale. Se manifestă prin frisoane, oboseală, dureri locale, febră, durere în timpul micțiunii, anorexie, urinări frecvente, pierdere în greutate, anemie, hipertensiune, dureri de spate, tulburări gastrointestinale, insuficiență renală.
Intoxicația cu ciuperci
Poate provoca erupții cutanate, frisoane, dificultăți respiratorii, stări de greață, vărsături, amețeli, diaree. Unele toxine fungice provoacă mai tulburări gastro-intestinale și intoxicații chiar fatale. Dacă nu sunteți siguri de proveniența sau calitatea ciupercilor mai bine nu consumați astfel de legume.
Alergiile alimentare
Si la polen se manifestă prin simptome de mâncărime, frisoane, reacții cutanate, tulburări gastro-intestinale, congestie nazală, senzație de sufocare, respirație șuierătoare, tuse, oboseală.
Instalarea anemiei poate da simptome de frisoane, pierdere a apetitului alimentar, oboseală, amețeală, stare generală de rău, fragilitatea și îngălbenirea unghiilor, slăbiciune în organism, iritabilitatea, slăbirea capacității de concentrare, dureri de cap.
Anemia se produce din cauza deficienței de producere a globulelor roșii în sânge, dereglărilor hormonale, ulcerelor, sângerărilor mari în menstruații, bolilor tiroidiene, carenței de fier, afecțiunilor hepatice, sarcinilor repetate, inflamțiilor cronice din corp, artritei, deficitului de acid folic, intervențiilor chirurgicale, chimioterapiei, lipsei de vitamina B6 și B12, administrării unor medicamente.
Malaria
Este o boală tropicală și una din cele mai periculoase boli infecțioase. Tânțarul Anopheles este vinovat de răspândirea bolii. Agenții patogeni vinovați de producerea infecției sunt protozoarele din genul Plasmodium, care pătrund în sânge și parazitează hematiile. Distrugerea hematiilor produce anemie hemolitică, tulburări circulatorii. Principalele simptome ale malariei sunt: durerile intense de cap, frisoanele, înroșirea feței, stările febrile și dureri de corp.
Ciuma
Este o boală infecțioasă acută cauzată de bacteria Yersinia pestis. Debutează prin simptome de febră mare, dureri de cap, frisoane, dureri de mușchi, oboseală, delir. În cazul formei de ciumă bubonică apare o creștere în volum a ganglionilor limfatici, mărirea ganglionilor cervicali și axilari, durere la palparea acestora, erupții cutanate roșii, risc de infecție în sânge (septicemie).
La ciuma pulmonară infecția se transmite pe cale aerieană sau prin sânge. Infecția este gravă, poate produce dificultăți respiratorii, tuse cu flegmă hemoragică, cianoza mucoaselor și tegumentelor. Ciuma este o boală mortală, necesită tratament cu medicamente antibiotice, cât mai devreme, pentru combaterea infecției. Persoanele vulnerabile pot face un tratament de prevenire cu antibiotice deoarece nu este un vaccin pentru scăderea riscului de dezvoltare a infecției.
Variola
Este produsă de virusul variolic și se manifestă prin frisoane, cafalee, oboseală, febră, dureri de spate, erupții cutanate roșii. Această afecțiune este foarte contagioasă, se transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă prin tuse și strănut. Atingerea obiectelor personale ale bolnavului pot duce la transmiterea virusului.
Febra galbenă
Reprezintă o boală infecțioasă care este cauzată de virusul amaril, transmis prin înțepătura de țânțari infectați. La 8-10 zile de la infectare apar primele simptome ale febrei galbene: frisoanele, stările febrile, greața și vărsăturile, durerile de cap și de corp. Treptat simptomele devin grave, febra este mare, vărsăturile sunt cu sânge, apar hemoragii interne și externe și se produce icterul. Persoanele care călătoresc în țările tropicale, în Africa și America, unde riscul de îmbolnăvire există, se pot proteja prin vaccinul de prevenire a febrei galbene.