Gastrita este una dintre cele mai raspandite afectiuni ale sistemului digestiv, cauzata de cele mai multe ori de stres si de nerespectarea unui regim alimentar adecvat.
Ce este gastrita?
Gastrita reprezinta inflamarea mucoasei stomacului si poate avea diferite stadii. Netratarea gastritei poate avea rezultate grave asupra intregului sistem digestiv, deoarece poate favoriza aparitia ulcerului.
Gastrita poate fi de mai multe feluri. Gastrita acuta apare, de obicei, dupa consumul excesiv de alcool sau dupa administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum cele pe baza de ibuprofen sau aspirina, dar si dupa mesele bogate in grasimi, alimente foarte condimentate sau picante. Gastrita acuta poate fi cauzata si de unele bacterii precum Helicobacter pylori. Gastrita acuta se manifesta pe o perioada relativ scurta.
Gastrita cronica este o afectiune legata de cele mai multe ori de varsta pacientului. Majoritatea persoanelor cu varsta de peste 40 de ani sufera de aceasta afectiune a sistemului digestiv. Simptomele gastritei cronice se intind pe o durata mult mai lunga, iar netratarea ei poate duce la probleme foarte grave, cum ar fi ulcerul duodenal. Ca in cazul gastritei acute, si in cazul celei cornice, germenul Helicobacter pylori poate fi un factor declansator al acesteia.
Cauzele gastritei
Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase. Cercetarile arata ca 2 persoane din 3 sufera de gastrita. Pe langa infectia cu Helicobacter pylori, factorii care duc la aparitia gastritei sunt: stresul, consumul de alcool, oboseala acuta, mese neregulate, regim alimentar necorespunzator, consumul prea mare de grasimi, consumul de cofeina in exces, administrarea de antibiotice si antiinflamatoare fara pansament gastric.
Simptomele gastritei
Printre simptomele gastritei acute se numara disconfortul abdominal in partea superioara a stomacului, acidul gastric este produs in exces, fapt care cauzeaza leziuni ale mucoasei, refluxul gastric, arsurile, pierderea poftei de mancare, greata si chiar varsaturile.
In cazul gastritei cronice, simptomele se manifesta timp indelungat, poate sa apara durerea la nivelul abdomenului superior, durere care se accentueaza in conditii de stres si nervozitate, dar si dupa consumul de alimente care irita mucoasa stomacala cum ar fi mancarurile foarte condimentate, cafeaua, muraturile, alcoolul si alimentele bogate in grasimi, senzatia de satietate dupa doar cateva inghitituri, pierderea in greutate.
Gastrita apare foarte frecvent in randul femeilor insarcinate, mai precis in primul trimestru de sarcina. Chiar daca unele femei nu s-au confruntat cu astfel de probleme inainte de sarcina, exista posibilitatea sa sufere de arsuri gastrice in timpul ei. Motivul producerii acestor simptome il reprezinta modificarile hormonale.
Atunci cand o persoana prezinta aceste simptome, vizita din timp la medic este obligatorie.
Cum se trateaza gastrita
Medicul internist sau cel gastro-enterolog va consulta pacientul si il va indrepta catre laborator pentru efectuarea unui set complex de analize. Comunicarea simptomelor catre medic este foarte importanta, pentru ca acesta sa poata pune un diagnostic corect. In ceea ce priveste setul de analize, metoda cea mai simpla de a afla daca pacientul sufera sau nu de gastrita este endoscopia.
Aceasta procedura nu este foarte dificila, insa poate depista daca este vorba de o afectiune care are simptome asemanatoare sau daca este vorba de gastrita. Mai mult decat atat, cu ajutorul endoscopiei se poate observa gradul de inflamare a mucusului stomacal, astfel incat se poate preciza cu exactitate daca este vorba de o gastrita acuta sau de o gastrita cronica ce poate duce la aparitia ulcerului.
In functie de tipul si cauzele care au dus la aparitia gastritei, medicul va prescrie tratamentul potrivit. Pentru gastrita acuta se administreaza medicamentele din clasa antiacide, care au rolul de a neutraliza secretia acida, de asemenea se administreaza medicamentele din clasa antisecretori, care au rolul de a inhiba secretia acida. Sunt recomandate si pansamentele gastrice, care au rolul de a proteja mucoasa gastrica si ajuta la refacerea acesteia.
In cazul in care gastrita este cauzata de germenul Helicobacter pylori, tratamentul va include si un antibiotic. De obicei este recomandata amoxicilina in combinatie cu metronidazol.
Pentru a ameliora simptomele gastritei se pot folosi si tratamentele naturiste, insa acestea nu vor avea un efect curativ, mai ales in cazul prezentei germenului Helicobacter pylori, ci doar vor ameliora simptomele.
Prevenirea gastritei printr-un stil de viata sanatos
Pentru a preveni gastrita un mod de viata sanatos este esential, insa in epoca in care traim este foarte greu sa respectam cu stricte orele la care servim mesele sau sa mancam intotdeuna sanatos, si mai ales sa evitam stresul, care ne inconjoara peste tot. Insa fiecare persoana poate adopta un regim alimentar sanatos, prin eliminarea grasimilor, a zaharului, a alimentelor ce contin aditivi sintetici ( “E”-uri). Renuntarea la bauturile alcoolice si la cele carbogazoase este deosebit de importanta, deoarece ambele irita mucoasa gastrica. Si renuntatul la fumat joaca un rol foarte important.
In cazul gastritei este de preferat sa se adopte o dieta sanatoasa, bazata pe fructe dulci (nu citrice), legume precum dovlecelul, cartoful, morcovii; carnea slaba, fiarta sau fripta; pastele fainoase; lactatele; ouale; compoturile; dulciurile pe baza de branza de vaci.
Alimentele interzise sunt: painea, carnea grasa, carnea afumata, alimentele prajite, legumele crude, citricele, alcoolul, produsele de patiserie.