In Asia creste o planta aromatica ghimbirul-siamez (Alpinia galanga) care se aseamana cu ghimbirul (Zingiber officinali), insa are gustul dulce si mirosul intepator mai slabe ca intensitate decat acesta. Face parte din familia Zingiberaceae si este cunoscuta sub urmatoarele denumiri: ghimbir-thailandez si galangal.
Aceasta planta creste salbatic, ajunge la inaltimea de 2 m si are rizomul de culoare rosie-maronie sau albicioasa. Frunzele sunt mari, late de 8-10 cm si lungi de cca. 25-35 cm, florile sunt albe, hermafrodite, grupate in inflorescente mici, iar fructele sunt rosii, de forma unor capsule mici, de cca. 1-1,5 cm, de forma ovala. Perioada de inflorire este din luna mai pana in luna august.
Proprietatile si utilizarea ghimbirului-siamez
Ghimbirul-siamez are aceleasi aplicatii terapeutice ca si ghimbirul (Zingiber officinali).
Combate respiratia urat mirositoare.
Este un bun digestiv daca este fiert in vin, eventual cu diferite mirodenii pentru un plus de aroma.
Prin cataplasme de ghimbir-siamez puse pe frunte se indeparteaza durerea de cap.
Radacina de ghimbir-siamez consumata dimineata si seara (cate 10 g) creste potenta la barbati.
Radacina de ghimbir-siamez proaspata ajuta in calmarea durerilor abdominale provocate de colici, in combaterea indigestiei. Sucul din radacina rasa de ghimbir-siamez si zeama de lamaie ajuta in ameliorarea durerilor de stomac.
Ghimbirul-siamez este un bun remediu in eliminarea gazelor din stomac si intestin.
In cazuri de raceala si tuse ghimbirul-siamez face ca secretiile bronsice sa fie mai fluide si astfel eliminarea lor se face mai usor. Deci are efect de expectorant in tratamentul racelii si tusei.
Baile cu apa in care s-a pus radacina de ghimbir-siamez ajuta in tratarea reumatismului.
Fructele de ghimbir-siamez se utilizeaza in China in medicina traditionala.
In tarile asiatice ghimbirul-siamez este folosit in tratamentul bolilor respiratorii.
Vechii egiptenii foloseau ghimbirul-siamez ca dezinfectant.
In sud-estul Asiei se prepara o bautura racoritoare din aceasta radacina si zeama de lamaie.
Radacina se foloseste la aromatizarea preparatelor culinare pe baza de carne de miel, peste sau fructe de mare, datorita gustului dulce si mirosului intepator.