
Sovârful este o plantă medicinală cu o inflorescență bogată, care este într-adevăr un magnet pentru fluturi, bondari și albine. Are o aromă minunat de proaspătă, caldă și cu o notă ușor lemnoasă și picantă. Sovârful este cunoscut și cu denumirea de busuioc de pădure. În medicina populară, se folosește în special pentru ceai, dar și în alte preparate precum: decoct, ulei, tinctură. Planta este utilizată și sub formă de condiment mai ales în bucătăria mediteraneană. Are o aromă foarte plăcută și un gust ușor amar-picant.
Sovârful este o plantă perenă, cu proprietăți aromatice, care poate fi recunoscută ușor după caracteristicile sale:
- Are rizomul gros și tulpina roșiatică ce poate ajunge până la aproximativ 50 cm înălțime
- Are frunzele opuse, lungi de 3–5 cm, scurt pețiolate, ovale, cu margini întregi sau ușor dințate
- Are florile de culoare purpuriu-violet sau liliachiu-roz, care măsoară în jur de 5 mm; acestea sunt înconjurate de bractee cu margini purpurii.
Planta înflorește în perioada lunilor iulie-septembrie.
Ceaiul de sovârf întărește imunitatea și reduce inflamațiile
Sovârful conține două substanțe puternice: timol și carvacrol. Ambele au proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Ele ajută la vindecarea rănilor, reducerea inflamațiilor, combaterea stresului oxidativ și a infecțiilor microbiene.
Timolul este utilizat în medicina tradițională, în tratamentul sistemului respirator superior, în cazuri de bronșită, infecții parazitare, vânătăi, dermatită, entorse, răceală. Mai multe studii au arătat proprietățile sale antifungice, antivirale, antioxidante, antispastice, diaforetice, sedative, antireumatice, antihiperglicemice, antihiperlipidice, antiseptice, carminative, antispasmodice și anticancerigene.
Carvacrolul este un fenol cu efecte pozitive asupra organismului și anume:
- Reduce inflamația cauzată de bacteriile patogene
- Combate toxinele din organism, microbii și ciupercile patogene.
De asemenea, planta conține și antioxidanți puternici, acid ascorbic, terpene cu efect calmant.
Ceaiul de sovârf oferă următoarele beneficii:
- Ajută în tratamentul infecțiilor respiratorii și afecțiunilor stomacale
- Reduce inflamațiile căilor respiratorii
- Are efect anticonvulsiv, antiviral, expectorant și antibacterian
- Stimulează secreția biliară
- Combate indigestia, flatulența
- Normalizează funcționarea stomacului, îmbunătățește digestia
- Crește rezistența organismului la infecții
- Ajută în ameliorarea simptomelor de răceală
- Calmează, îmbunătățește calitatea somnului
- Îmbunătățește starea de spirit.
Puterea tămăduitoare a uleiului de sovârf: de la piele sănătoasă la relaxare profundă
Uleiul de sovârf se remarcă prin proprietățile sale antiseptice, antibiotice și antimicrobiene puternice, fiind recomandat în tratarea diverselor afecțiuni cutanate precum eczeme, acnee sau leziunile pustuloase ale pielii. De asemenea, are un efect benefic asupra stărilor de epuizare și de astenie, contribuind și la tonifierea sistemului nervos.
Prin inhalare ameliorează disconfortul cauzat de sinuzită, astm, bronșită, gripă, tuse convulsivă, dureri de cap, polipoză nazală, pneumonie. Se aplică puțin ulei de sovârf în apă fierbinte, se inhalează aburul vindecător, acoperind capul cu un prosop.
Aplicat prin masaj, acest ulei ajută în calmarea durerilor articulare, oferind o senzație plăcută de relaxare și confort. Prin frecarea picioarelor cu ulei de sovârf se ameliorează durerile de picioare. Acest masaj se poate face și pe alte zone, pentru tratamentul otitei, amigdalitei, ganglionilor limfatici măriți.
Uleiul esențial de sovârf este eficient împotriva majorității bacteriilor, inclusiv: infecții de colon, infecții ale tractului urinar, ulcere și infecții ale pielii. Pe lângă distrugerea bacteriilor, acest ulei are o puternică acțiune antivirală, protejează eficient împotriva răcelii, gripei, previne oreionul, otita și rujeola.
Acest ulei este recomandat ca protecție împotriva virușilor, bacteriilor, ciupercilor (candida, E.coli, salmonela, stafilococ). El poate atenua problemele provocate de balonare, este un bun antiseptic, ajută la vindecarea rănilor, tăieturilor și iritațiilor pielii. Poate fi utilizat și în gargară, pentru că ameliorează durerile de dinți și iritațiile mucoaselor din gât.
Datorită aromei sale plăcute și a proprietăților sale versatile, uleiul de sovârf este frecvent utilizat în industria cosmetică și de beauty, fiind un ingredient apreciat în compoziția parfumurilor, săpunurilor și pastelor de dinți.
Pentru realizarea acestui preparat se folosește sovârf proaspăt cules și ulei stabil (ex. ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline). La 30 grame de plantă (flori și frunze) se utilizează 100 ml ulei. Această cantitate se poate dubla sau tripla. Borcanul trebuie să fie dezinfectat, apoi se pune planta proaspătă (sau uscată), se acoperă cu ulei și se lasă la macerat timp de 6 săptămâni. După această perioadă, uleiul se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.