Ghizdeiul-marunt (Lotus corniculatus), planta medicinala cu efect calmant

1
2123
Ghizdeiul-marunt (Lotus corniculatus), planta medicinala cu efect calmant

Ghizdeiul-marunt este o planta perena ce creste in regiunile de munte si deal, cu fanete si pasuni, cu sol calcaros, din Europa, Africa de Nord si Asia. Poate fi observata pana la altitudini de 1800 m. Face parte din familia Fabaceae sau Fabacee si are denumirea stiintifica de Lotus corniculatus.

Are radacina ierboasa, tulpina taratoare, lunga de pana la 40 cm, frunzele verzi trifoliolate, florile delicate, galbene sau rosiatice sunt astfel grupate incat formeaza inflorescente umbelate simple sustinute de un peduncul foarte lung. Fructul este de forma unei pastai de forma cilindrica ce adaposteste in interior multe seminte.

De la ghizdeiul-marunt se recolteaza florile care sunt apreciate pentru proprietatile lor medicinale calmante, antispastice, febrifuge, vermifuge, tonice, carminative, cardiotonice si antiinflamatorii. Ele contin compusi fenolici, substante glucide, flavonoide, compusi cianogenici, etc.

Frunzele plantei au utilizari in gastronomie la condimentarea preparatelor culinare. De asemenea planta este considerata ca face parte din categoria leguminoaselor si inca din cele mai vechi timpuri a fost utilizata ca planta furajera.

Citește și:  Ceaiul de mentă marocan te scapă de depresie și nervozitate

Ghizdeiul-marunt

Ghizdeiul-marunt este considerat la fel ca si alte plante – valeriana, mugurii de tei, iarba de sunatoare, frunzele de pelin, semintele de chimen, captalanul, rozmarinul, maghiranul, – o planta a linistii, care pe timp de noapte ofera un somn usor, sunt un leac pentru trup dar si pentru afectiunile psihice.

Ghizdeiul are efecte calmante, regleaza activitatea inimii si normalizeaza pulsul, este de ajutor in cazurile de nevroza cardiaca.

Tinctura de ghizdei-marunt este un preparat foarte apreciat si se realizeaza astfel: se pun 15 linguri de flori uscate maruntite de ghizdei intr-un borcan de sticla, se adauga 400 ml alcool de 50 de grade, se amesteca bine si inchide ermetic borcanul si se tine la macerat aproximativ 8-10 zile.

Apoi se deschide borcanul, se filtreaza, iar solutia obtinuta se pastreaza in sticlute mici de culoare inchisa. Tratamentul se face timp de 2 luni, se ia cate o lingurita mica de tinctura de 3-4 ori pe zi. Ajuta in cazuri de insomnie, tahicardie, depresie si stari de anxietate.

1 COMENTARIU

  1. Unde as putea gasi samanta certificata si garantata pentru a transforma 4Ha de teren arabil in pajiste naturala?
    Care este perioada optima pentru semanat si adancimea la care trebuie incorporat?
    Necesita irigatii pana la rasarire?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.