Pandemia a determinat oamenii din întreaga lume să aibă obiceiuri mai sănătoase, printre care se numără și scăldatul în natură – o terapie prin care se poate scăpa de stres.
Statisticile arată că oamenii preferă mai mult ca niciodată activitățile în aer liber, mersul pe jos, drumețiile în pădure. Analiștii au observat că în anul 2020 au crescut vânzările cu 56% la produsele pentru sporturile de paddle (nautice, cum sunt cele de caiac), cu 51% la golf, cu 31% la camping și cu 22% la observarea păsărilor și a naturii.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum poți ameliora stresul COVID-19
Milioane de oamenii încearcă să facă față pandemiei și restricțiilor, ei au descoperit că natura le poate reduce semnificativ stresul.
Conform unui studiu recent, de pe sciencedaily.com, petrecerea timpului liber în natură diminuează efectele stresului fizic și mental. Această „terapie a naturii” a fost analizată de cercetători și s-a constatat că este un remediu eficient împotriva stresului, anxietăți și împotriva altor probleme de sănătate mintală la oameni. Rezultatele studiului au arătat faptul că 10-15 minute petrecute în natură este un mod foarte bun pentru:
- îmbunătățirea stării de spirit
- normalizarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac
- reducerea stresului și a anxietății
- îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.
Cercetătorii consideră că se pot obține beneficii fiziologice prin această „terapie de evadare în natură”, prin activități în aer liber.
Plimbările în parcuri
Plimbările în parcuri sunt din ce în ce mai mult preferate de oameni. Oamenii se plimbă de multe ori singuri și consideră asta ca fiind cea mai lentă formă de călătorie.
Statisticile arată că în perioada pandemiei, numărul vizitatorilor în Parcul Național Yellowstone a crescut cu 110% în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019. Parcul Național Yellowstone a fost închis din cauza pandemiei în perioada lunilor martie-iunie 2020.
Mersul de jos
Medici recomandă mersul pe jos deoarece acesta calmează, inspiră, are un efect bun asupra sănătății fizice și mentale. În prezent, mersul pe jos a devenit activitatea ideală în timpul pandemiei de COVID-19. Oamenii au simțit că pandemia le-a afectat mult sănătatea, dar și stilul de viață. Pentru a face față stresului, ei încearcă să își găsească refugiul în natură, în sensul de a face plimbări pe jos în mediul natural, în parcuri sau în zone în care se pot relaxa, se pot deconecta de stres, tensiuni și probleme.
Studiile cercetătorilor demonstrează beneficiile mersului pe jos, iar acestea includ și creșterea creativității, calmarea durerilor articulare, reducerea riscului de cancer și creșterea imunității organismului.
Se spune că este nevoie de 5-16 minute de mers pe jos pentru a stimula creativitatea. În timpul mersului, atenția este focalizată și concentrată la momentul prezent. Oamenii care merg mult timp pe jos trăiesc mai mult, decât cei care nu fac asta. Oamenii mai în vârstă pot avea o stare de sănătate mai bună dacă merg la plimbare zilnic, dacă merg pe jos într-un ritm liniștit.
Mersul pe jos ajută și la eliminarea kg în plus, la combaterea obezității. S-a demonstrat că o plimbare de 15 minute pe jos reduce stresul și pofta de a mânca ciocolată.
Un studiu de NCBI arată că mersul de jos are efecte pozitive asupra stării fizice, în controlul tensiunii arteriale, asupra pierderii în greutate, depresiei, reducerii grăsimii corporale și a colesterolului, în prevenirea depresiei și a bolilor cardiovasculare.
Scăldatul în pădure, o experiență prin care oamenii pot uita de pandemie
„Consecințele psihologice ale pandemiei de coronavirus sunt mari”, spun profesioniștii în domeniul sănătății mintale. Ei fac în continuare investigații temeinice cu privire la această problemă. Până în prezent au observat o creștere îngrijorătoare a anxietății și depresiei în rândul populației, în toate țările lumii. Oamenii prezintă semne clare de stres psihologic și o deteriorare a sănătății mintale încă din perioada de carantină. Aceasta, în opinia specialiștilor, ar putea duce la apariția de boli psihiatrice severe și la creșterea cererii de tratament psihiatric.
Medicii recomandă pentru combaterea acestor probleme de sănătate scăldatul în pădure.
O plimbare la pădure sună bine, nu? Cu siguranță, da. Plimbarea prin pădure îmbunătățește starea fizică și mentală a oamenilor. Cu ajutorul naturii se obțin multe beneficii asupra stării de sănătate, mai ales asupra sistemului cardiovascular și imunitar, precum și asupra stării de dispoziție și a capacității de concentrare.
Prin scăldatul în pădure se face un fel de terapie, care are un efect pozitiv asupra nivelului nostru emoțional, fizic și psihologic. Natura oferă oamenilor ceea ce ei au nevoie: relaxare, inspirație, o stare de bine și altele. Toate acestea ajută la începerea unui proces de vindecare.
Fitoncidele produse de copaci
Cercetătorii au descoperit că arborii produc fitoncide vindecătoare, substanțe care sunt importante pentru distrugerea celulelor infectate cu virusuri și a celulelor canceroase. Plimbarea în natură reduce nivelul hormonilor de stres, cum este de pildă cortizolul, ameliorează tensiunea arterială și normalizează ritmul cardiac.
Fitoncidele sunt substanțe cu proprietăți antimicrobiene, produse mai ales de anumiți arbuști și conifere. Ele sunt substanțe volatile produse de toți copacii și despre ele se spune că ajută la însănătoșirea oamenilor.
Fitoncidele au efect puternic asupra activității sistemului imunitar al organismului. Prin inhalarea aerului proaspăt de pădure bogat în aceste „antibiotice naturale” eliberate de copaci se previn bolile maligne, se ameliorează simptomele de depresie, anxietate, hipertensiune arterială.
Oamenii de știință spun că: „O plimbare de 2 ore în pădure, zilnic, consolidează sistemului imunitar al oamenilor.”
2. Vitamina N și activitatea în aer liber
Oamenii de știință au explicat beneficiile conectării cu natura și necesitatea „prescrierii de vitamina N”. Ei spun că „N” vine de la natură și „vitamina N” se poate obține dacă se petrece un timp de 30 minute zilnic în aer liber. Acest „tratament simplu” ajută la:
- îmbunătățirea sănătății fizice și mentale
- reducerea stresului și a tensiunii
- stimularea creativității, a capacității de învățare
- inducerea acelui sentiment că trăiești din plin.
Rezultatele studiilor cercetătorilor demonstrează că vitamina N sau activitățile desfășurate în natură pot contribui la:
- prevenirea depresiei, obezității, anxietății
- reducerea simptomelor tulburării cu deficit de atenție
- prevenirea miopiei
- consolidarea sistemului imunitar al organismului.
Plimbările în natură cresc vitalitatea organismului, ridică nivelul de energie, ameliorează furia, depresia, anxietatea, reduc stresul și induc o stare de bine și de relaxare.