Grasimile

0
248
Grasimile

Grasimile, aparent, ne provoaca repulsie, deoarece automat in creier asociem grasimea cu obezitatea, insa grasimea este cea care da savoare mancarurilor si ofera echilibru organismului. Untul, uleiul, maioneza determina ca mancarea sa aiba acel gust care ne innebunesc papilele gustative. Salatele fara putina asezonare cu ulei nu au niciun farmec. Insa in momentul in care exageram si le punem in cantitati prea mari devin periculoase pentru organismul uman.

In termeni de specialitate, grasimile se regasesc sub denumirea de lipide si cuprind exclusiv familia de alimente care contin grasimi.

Sunt doua tipuri de grasimi

  • Grasimile „vizibile” ochiului uman: in acest caz vorbim de acele alimente grase care se adauga si se omogenizeaza in compozitia preparatelor, fie ca sunt adaugate de bucatar, fie ca sunt adaugate ulterior de consumator: unt, smantana, ulei, etc.

  • Grasimi „ascunse”, in aceasta categorie intra alimentele bogate in grasimi sau mai corect lipide: carnea de porc, pestele gras, branzeturi, oua, chipsurile, mancarea de fast food, fursecuri, etc.

Grasimile sunt deosebit de importante pentru organismul uman, deoarece reprezinta o mare sursa de energie necesara functionarii si echilibrului intern.

Daca vorbim din punct de vedere nutritional, aportul de energie are urmatoarea configuratie

  • 50% din energia necesara corpului uman trebuie sa provina din glucide: fainoase, zahar, etc.

  • 15% din energie ar trebui sa provina din proteine: carne, peste, oua, lactate, etc.

  • 30% din lipide, acestea regasindu-se in alimentele grase: ulei, margarina, smantana, etc.

Lipidele sunt deosebit de bogate in grasimi si implicit in calorii. Conform studiilor, un gram de lipide contine 9 calorii, fata de 4 calorii per gram pentru lipide si proteine.

Exista unele lipide, denumite acizi grasi esentiali (acid linoleic sau acid linolenic,etc), care sunt esentiale pentru buna functionare a celulelor si a organelor, in special a creierului. Aceste lipide se regasesc in ulei sau in pestele gras. De asemenea, aceste lipide intervin in coagularea sangelui, la mentinerea unei pieli sanatoase si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Un alt aspect deosebit de benefic al acestor lipide este:

  • Furnizarea vitaminei A esentiale in mecanismul vederii.

  • Vitamina D, esentiala in dezvoltarea si intarirea oaselor, precum si in fixarea calciului in oase.

  • Vitamina E, deosebit de importanta in protectia celulelor si fixarea vitaminei A.

  • Vitamina K, importanta in coagularea sangelui.

Citește și:  Fenilalanina - un aminoacid cu efecte complexe

Asadar, avem avantaje si dezavantaje. De asemenea, consumul de lipide este esential in dezvoltarea si mentinerea sanatatii organismului.

Insa cand intervin problemele in ceea ce priveste consumul de grasimi?

Care este rolul grasimilor in regimul nostru alimentar?

Din pacate in ziua de azi ritmul trepidant si viteza ne obliga sa renuntam la obiceiurile sanatoase in ceea ce priveste hrana pe care o ingeram. Daca in urma cu 20 de ani, in Romania, domina mancarea sanatoasa, gatita in casa, azi produsele de cofetarie, patiserie si ce este si mai rau de fast-food inlocuiesc cu rapiditate hrana sanatoasa, echilibrata.

Consumul de grasimi „ascunse” este in plin avant. Stim cu adevarat ce contine mancarea de la pranz, acel hamburg, sandwich, shaorma? Dar gustarile intre mese? Consumam fructe sau chipsuri, snack-uri, fursecuri, pateuri?

Atentie, asa cum am prezentat mai sus, grasimile/ lipidele isi au rolul lor in organismul uman. Nu trebuie sa cadem intr-o extrema sau alta, adica sa eliminam in totalitate grasimile, deoarece mai devreme sau mai tarziu echilibrul organismului este afectat. Dar nici consumul exagerat de grasimi.

Astazi, din pacate, asistam la doua extreme

  • Consumul exagerat de grasimi care determina obezitatea, probleme ale nivelului colesterolului in sange si implicit depunerea acestuia pe artere. Conform statisticilor, 1 din 3 americani sufera de obezitate, la nivel mondial bolile cardiovasculare sunt mai prezente ca oricand. Stiu ca produsele de fast-food va dau senzatia de satietate si sunt deosebit de bune la gust, insa ascund acele grasimi invizibile ochiului. Azi ne incanta papilele gustative, maine ne distrug arterele! Mare atentie la ce consumati!

  • Eliminarea din consum a oricarei „urme” de grasimi. Cea mai mare greseala. Absenta lipidelor dintr-o alimentatie sanatoasa va determina un dezechilibru profund in organism, un efect de domino.

Calea de mijloc este cea mai corecta si chiar daca suna ciudat acest fapt ne va aduce echilibru din punctul de vedere al sanatatii si placerii papilelor gustative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.