Ridurile apar cu vârsta, când pielea se subțiază, își pierde din suplețe și elasticitate. Promisiunea de ,,tinerețe veșnică” e deja poveste, însă folosirea unor produse care ajută în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii este un sfat bun. Când vine vorba de aspectul fizic, femeile ar face orice pentru frumusețea lor. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde din suplețe și astfel apar linii fine ce s-au format prin încrețirea frunții sau prin zâmbet, linii ce devin permanente și se transformă în riduri deși expresia feței este naturală, fără mișcări exagerate de întindere a mușchilor.
Atacul nociv al radicalilor liberi este vinovat de apariția ridurilor. Acești radicali liberi apar în toate celulele pielii, afectează membrana celulară, AND-ul, proteinele, dizolvă colagenul, cauzează inflamația pielii, îmbătrânirea prematură a acesteia și formarea ridurilor. Radicalii liberi pot fi înlăturați doar cu ajutorul antioxidanților naturali. Un alt factor este expunerea la soare care usucă pielea și favorizează apariția de radicali liberi, care afectează celulele pielii și contribuie la formarea ridurilor.
În lupta împotriva ridurilor trebuie folosite o serie de nutrienți pentru combaterea acestora, pentru protejarea pielii de radiațiile ultraviolete, pentru combaterea radicalilor liberi ce au o acțiune nocivă asupra pielii și ne distrug aspectul nostru exterior.
Vitamina A este foarte importantă pentru piele, ajută în formarea țesuturilor și în prevenirea procesului de îmbătrânire prematură a organismului. Susține țesutul conunctiv, oferă fermitate și elasticitate pielii, inhibă degradarea colagenului, promovează regenerarea acestuia, netezește pielea, elimină liniile fine și ajută în general în combaterea ridurilor de expresie. Vitaminele din complexul B sunt pentru combaterea stresului și a ridurilor. Vitamina B3 este recomandată pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Aceasta calmează pielea, crește rezistența ei la razele ultraviolete, o protejează de deshidratare.
Pielea are nevoie să fie bine hidratată, deoarece pierderea de umiditate contribuie la apariția ridurilor. Vitamina B12 are proprietăți antistres și antiinbătrânire. Vitamina B5 promovează vindecarea rănilor, ajută la formarea de noi celule ale pielii, are efect în combaterea procesului de formare a ridurilor. Pentru creșterea tonusului pielii sunt recomandate algele, care au un conținut de minerale în proporții echilibrate. Pentru pielea foarte uscată se poate folosi o cremă cu colagen care are proprietăți nutritive, regeneratoare.
Vitamina C este ideală pentru formarea colagenului, care oferă elasticitate pielii. Vitamina C este un antioxidant foarte bun pentru organism, combate radicalii liberi care distrug celulele și are capacitatea de a crește rezistența vaselor capilare care hrănesc țesuturile pielii. Sunt recomandate suplimentele de vitamina C pentru creșterea producției de colagen și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, vitamina C combate formarea petelor întunecate care apar cu vârsta, deoarece are o enzimă cu efect de albire. O altă vitamină care are efect antioxidant este d-alfa-tocoferol. Este vorba despre vitamina E care are rol de a menține umiditatea în țesuturile pielii, combate deshidratarea și astfel ajută în prevenirea ridurilor. Vitamina E este folosită în aproape toate cremele pentru piele, ea are efect antiinbătrânire și de stopare a atacului nociv al radicalilor liberi. Vitamina D este și ea utilă pentru aspectul pielii. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu îmbătrânirea pielii.
Un rol important pentru aspectul pielii il au și mineralele. Zincul ajută la refacerea țesuturilor, iar alături de cupru poate produce colagen și îmbunătăți sănătatea pielii. Siliciul stimulează de asemenea producerea colagenului, crește elasticitatea și rezistența pielii. Lipsa calciului poate fi un factor al fragilității pielii. Calciul se ia împreună cu magneziu pentru o bună absorbție în organism. Seleniul are efect antioxidant mai ales dacă se asociază cu vitamina E. Pentru un ten frumos, alimentația trebuie să fie echilibrată, să conțină fructe și legume crude, semințe, arahide, leguminoase, care sunt bogate în nutrienți, minerale și vitamine necesare menținerii sănătății pielii.
Pielea trebuie să fie bine hidratată, de aceea este indicat consumul de 2 litri de apă pe zi. Apa se bea cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, nu doar atunci când apare senzația de sete. Efectul ei este extraordinar, îmbunătățește aspectul pielii dar ajută și la eliminarea toxinelor din organism. Sportul sau exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, mișcarea este necesară pentru menținerea greutății corporale normale, creșterea tonusului muscular, intensificarea fluxului sanguin din piele, absorbția de vitamine (pielea, ca orice alt organ își ia vitaminele din sânge). Atenție la calitatea cosmeticilor pe care le folosiți pentru piele. Nu aplicați ulei dens pe pielea din jurul ochilor, deoarece poate produce inflamarea acestora. Nu sunt indicate săpunurile dure. Pentru demachierea tenului este bun uleiul de avocado, apoi fața se spală cu apă călduță.