Gura-lupului, o plantă extraordinară cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale

0
1422

Planta gura-lupului are denumirea științifică Scutellaria galericulata și este utilizată în Asia, Europa, Siberia și America. Crește în zone cu pajiști umede, mlaștini, de-a lungul râurilor și pârâurilor, în pădurile de conifere, la altitudini moderate.

Planta este folosită în medicina tradițională chineză, fiind cunoscută de cel puțin 2.000 de ani. Gura-lupului este apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene și altele. Rădăcinile plantei se folosesc pentru ceai. „Acest preparat ar putea fi folosit la ameliorarea simptomelor pacienților care suferă de diferite boli virale și inflamatorii„, spun unii specialiști.

Navigare rapidă în articol:

  1. Planta medicinală gura-lupului
  2. Ce spun studiile cercetătorilor despre planta gura-lupului
  3. Ceai de gura-lupului

1. Planta medicinală gura-lupului

Gura-lupului este o plantă medicinală recomandată de medicii care ajută oamenii să-și recupereze sănătatea prin sisteme de îngrijire neinvazive. Scutellaria este una din plantele perene, din familia Lamiaceae. Are tulpina înaltă de 20-80 cm, rizomii subțiri, florile de culoare albastru-violet, foarte frumoase, iar semințele sferice și maronii.

În fitoterapie și medicina populară se folosesc rădăcinile și părțile aeriene de la plantă, care se recoltează la începutul toamnei, se usucă natural și se folosesc pentru infuzie și ceai.

În SUA, planta era utilizată încă din anul 1947 pentru tratamentul malariei, insomniei și a stărilor de nervozitate. În China planta era folosită pentru afecțiunile plămânilor, intestinelor, inimii și vezicii urinare. Chinezii au spus despre această plantă medicinală că este eficientă pentru reducerea febrei, a dizenteriei, inflamațiilor, hemoragiei, calmarea crampelor premenstruale, tratarea hipertensiunii arteriale, a infecțiilor respiratorii și insomniei.

Proprietățile plantei gura-lupului

Plana conține în principal substanțe flavonoide, glicozide, uleiuri volatile, dar și alte substanțe active benefice pentru organism. Principalele proprietăți ale plantei sunt:

  • antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene
  • neuroprotective, imunostimulatoare
  • antioxidante, dermoprotective, anxiolitice
  • antiastmatice, antialergice.

Planta gura-lupului este folosită în homeopatie, în tratamentul simptomelor unor boli, ca de exemplu: irascibilitate, isterie, crampe abdominale, insomnie, tahicardie, agitație.

Planta este și un tonic nervos excelent, un bun sedativ, are efect antispasmodic. Rădăcinile plantei sunt un bun remediu anxiolitic și neuroprotector. Părțile aeriene ale plantei (tulpina și florile) se folosesc pentru realizarea unei tincturi cu efecte terapeutice deosebite, la fel ca rizomii. Se taie părțile aeriene, se pun într-un borcan din sticlă, se adaugă alcool de 90 de grade și se lasă la macerat 14 zile.

Planta gura-lupului nu este recomandată femeilor însărcinate, ca măsură preventivă.

Vezi aici un video cu planta gura-lupului:

2. Ce spun studiile cercetătorilor despre planta gura-lupului

Există trei specii de plante medicinale: Scutellaria galericulata, Scutellaria lateriflora și Scutellaria baicalensis.

Conform unui studiu de pe pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Scutellaria lateriflora este folosită ca medicament în medicina populară, planta fiind eficientă în reducerea anxietății, are proprietăți fitoterapeutice anxiolitice.

Planta gura-lupului are o serie de beneficii pentru sănătate, ajută în tratamentul multor afecțiuni și anume:

  • Calmează durerile cronice și este eficientă în caz de diaree
  • Stimulează sănătatea inimii
  • Ameliorează anxietatea și convulsiile
  • Ajută în calmarea simptomelor bolilor hepatice și gastro-intestinale
  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Stimulează acidul gamma-aminobutiric (GABA) care este un neurotransmițător ce calmează nervii
  • Are efect antibacterian și antiviral
  • Conține compuși vegetali benefici, ce includ antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii, care protejează organismul de atacul nociv al radicalilor liberi
  • Are activitate antibacteriană împotriva unei bacterii care produce pneumonie
  • Conține substanțe flavonoide antioxidante care au efecte anticancerigene puternice și care reduc stresul oxidativ
  • Poate ajuta în prevenirea bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancere
  • Are efect antibacterian mai bun decât colistina, care este un antibiotic comun.
Citește și:  Florile de albăstrele – Remediu naturist care te va scăpa ușor de conjunctivită

Un posibil remediu împotriva cancerului

Conform unui articol de pe PubMed.gov, planta Scutellaria inhibă metastaza celulelor canceroase și atenuează dezvoltarea fibrosarcomului (un cancer agresiv al țesutului conjunctiv). Cercetătorii au spus despre Scutellaria lateriflora că are potențial anticancerigen.

Medicina tradițională chineză

Scutellaria este o plantă folosită în medicina tradițională chineză de aproape 2.000 de ani. Este foarte populară și se găsește sub formă de pastile sau pulbere în magazinele de produse naturiste și magazinele de suplimente alimentare. Planta este frecvent utilizată pentru tratamentul problemelor de insomnie, anxietate, infecții ale colonului, boala HIV, boli intestinale, cancer, dureri de cap, etc.

Scutellaria are efect ușor sedativ, de aceea ajută în reducerea durerilor, relaxează și calmează. Planta elimină inflamațiile, deci este folosită în mod tradițional în cazuri de dureri, pentru a echilibra ciclul menstrual, pentru a reduce simptomele sindromului premenstrual și a îmbunătăți fertilitatea.

Alte beneficii ale plantei sunt:

  • Are efect în calmarea stărilor de nervi, eliminarea stresului
  • Are multe proprietăți neurologice
  • Era folosită de nativii americani pentru tratamentul rabiei
  • Are proprietăți antivirale antipatogene
  • Este un bun tonic al sistemului nervos, are cam același efect sedativ ca planta medicinală valeriana; ajută la relaxarea sistemului nervos central, induce o stare de calm, confortabilă
  • Combate insomnia și stările de agitație care pot produce tulburări de somn
  • Ajută oamenii prea activi și nervoși să se relaxeze și să aibă un somn mai bun
  • Este un bun remediu în caz de stres psihologic sau pentru pacienții care au probleme cu somnul
  • Ajută persoanele cu activitate cerebrală ridicată, care sunt irascibile, să se relaxeze deoarece are proprietăți sedative ușoare
  • Este eficientă în tratamentul tuturor afecțiunilor inflamatorii precum boala inflamatorie a intestinului, sau problemele pielii, ulcerele la picioare, acneea și alte probleme inflamatorii
  • Are efect tonic anticancer, inhibă creșterea celulelor canceroase, oprește răspândirea cancerului în tot corpul.

Planta gura-lupului ajută în prevenirea multor boli cronice. Este și un bun tonic pentru inimă, datorită substanțelor antioxidante pe care le conține. Are proprietăți anti-cancer și de protejare a inimii și a sistemului cardiovascular de daunele oxidative. Este utilizată în medicina asiatică și pentru a îmbunătăți leziunile cerebrale și calmarea durerilor de cap.

3. Ceai de gura-lupului

Acest produs a fost cumpărat de la plafar sau de la magazinele cu plante medicinale. Un pachet de ceai de gura-lupului conținea 50 g plantă (părțile sale aeriene).

Ceaiul se poate realiza din rădăcina plantei sau din părțile sale aeriene. Proprietățile ceaiului sunt foarte bune, inclusiv sedative și antiinflamatorii. Oamenii care beau acest ceai se pot bucura de beneficiile excelente ale acestei plante. Ceaiul poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet (pentru că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și insulină din organism), ajută la echilibrarea hormonilor de stres, la reducerea anxietății și calmarea stărilor de nervi.

Persoanele care au folosit acest ceai au observat că este un bun remediu pentru bolile inflamatorii intestinale, pentru artrită, afecțiuni cronice inflamatorii cum este și boala Parkinson.

Recomandat este ca ceaiul de gura-lupului să fie servit seara, pentru că poate combate insomnia, tulburările de somn și facilitează un somn mai sănătos și odihnitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.