Ceaiul din cozile fructelor unor pomi fructiferi (cireși, vișini) au efect terapeutic și de aceea acești pedunculi trebuie culeși și puși la uscat din timp, încă din lunile de vară, când apar fructele. Cozile de cireșe se adună atunci când aceste fructe sunt foarte bine coapte și se pun la uscat într-un loc bine aerisit și foarte curat, apoi se dopozitează în pungi de hârtie. Forma codițelor este alungită, pot avea aproximativ 4-5 cm, iar grosimea este de 1 mm.
Proprietățile cozilor de cireșe sunt date de elementele nutritive pe care le conțin și anume: substanțe flavonoide, taninuri, săruri de potasiu și substanțe saponine. Cercetătorii au ajuns la concluzia că prin interacțiunea acestor elemente și acțiunea lor în organism se obține un efect diuretic foarte bun. Această proprietate ajută la tratamentul afecțiunilor tractului urinar, de care suferă îndeosebi femeile.
Diureticele (indiferent dacă sunt medicamente naturale sau nu) în general au proprietatea de a crește cantitatea de urină ce este excretată prin rinichi. Ele se folosesc pentru tratamentul insuficienței renale, crizei hepatice, insuficienței cardiace sau a altor boli și afecțiuni care produc reținerea apei în organism.
În medicina populară se folosește ceaiul din cozi de cireșe pentru calmarea durerilor tractului urinar și pentru eliminarea nisipului de la rinichi. Persoanele care suferă de cistită pot bea mult ceai din cozi de cireșe (3 căni de ceai pe zi) pentru că ajută în tratamentul acestei afecțiuni, în sensul că poate calma simptomele de durere la urinare.
De asemenea, bolnavii de litiază renală sau care fac destul de des infecții urinare pot folosi un astfel de remediu, deoarece ceaiul are acțiune depurativă, calmantă, de creștere a diurezei, astringentă și antiinflamatoare. Decoctul din cozi de cireșe este folosit pentru băi calde la picioare și mâini, în cazuri de gută sau reumatism.
Cozile de cireșe au o culoare maronie-verzuie iar gustul este astringent și puțin amărui. Ele se folosesc frecvent la ceai și astfel se obține o băutură de culoare maronie, cu miros caracteristic, nu foarte persistent, gust plăcut, amărui și efect diuretic foarte bun. Se folosesc 2 lingurițe de cozi de cireșe la 250 ml apă, se lasă să fiarbă 3-4 minute, apoi se strecoară și ceaiul astfel obținut se bea călduț, între mese, cam la o oră după ce s-a mâncat.
Dacă se prepară 1 litru de ceai se folosesc aproximativ 6-7 lingurițe de cozi de cireșe pentru ca băutura să fie suficient de concentrată. Ceaiul se poate îndulci cu puțin zahăr sau miere, astfel gustul său va fi îmbunătățit. Cei care doresc să cumpere cozi de cireșe, pot găsi acest produs natural la plafar.
La fel de eficiente sunt și cozile de vișine, și acestea se fierb în apă și au proprietăți diuretice. Ceaiul din cozile acestor fructe se poate combina și cu alte plante – cum este de exemplu coada-calului sau mătasea de porumb – care pot accentua efectul diuretic al băuturii terapeutice obținute prin fierbere sau infuzare.
Astfel de ceaiuri sunt bune și pentru tractul digestiv, pentru intestine, pentru detoxifierea organismului. În plus au efect bun și în caz de obezitate, ajută la scăderea în greutate. Cu ajutorul elementelor active pe care le conțin pot crește imunitatea, pot avea efect bun și calmant asupra stării fizice și psihice.