Hemoptizia este întotdeauna un simptom grav și indică o boală care poate pune viața în pericol. Tusea cu sânge se numește hemoptizie și de obicei reprezintă un semn al unei boli pulmonare. Un atac de tuse cu spută cu sânge poate semnala și o bronșită acută sau o altă înfecție a tractului respirator.
În general leziunea unui vas de sânge poate face posibilă hemoragia și acest lucru apare din cauza unei inflamații sau tumori canceroase. Tuberculoza este o boală gravă și se manifestă prin hemoptizie.
Persoanele care fumează exagerat de mult și tușesc, iar sputa este cu sânge, este posibil să fie foarte bolnavi de plămâni și chiar să sufere de cancer pulmonar. Pneumonia, tuberculoza, endometrioza bronhiilor, fibroza chistică, infarctul pulmonar, tulburările de coagulare, anumite infecții în organism, tumorile, hipertensiunea pulmonară sunt ale cauze ale hemoptiziei. Hemoragia care provine din căile respiratorii apare frecvent în cazuri de bronșiectazie, cancer bronhopulmonar, stenoză mitrală, tuberculoză, infarct pulmonar.
Medicul poate pune diagnosticul evaluînd starea pacientului și localizând zona pulmonară de unde a survenit sângerarea. Simptomele sunt de respirație dificilă, senzație de jenă, cefalee, senzație de căldură, durere și tensiune în zona toracelui, amețeală, tuse enervantă, senzație de gâdilitură în zona laringelui în gât, stare de anxietate, tahicardie, gust neplăcut în gură, hipotensiune, depresie, dispnee, transpirație rece, stări febrile, teamă.
Pentru tratament, în primă fază, pacientul trebuie să fie așezat comod, în poziție semișezândă. El trebuie să stea în repaus, iar pe torace eventual i se aplică o compresă cu gheață. Hemoragia poate fi accentuată de vibrațiile vocale de aceea este bine să i se spună să nu vorbească. Prin administrarea unor medicamente (dionină, codeină) se poate calma tusea și astfel pacientul să se simtă mai bine.
Prin perfuzii și soluții hipertonice se poate calma tensiunea intratoracică. Există medicamente și pentru reducerea tensiunii din circulația pulmonară și care se administrează de către medic doar dacă este necesar, în cazuri grave de hemoptizie. Alimentația unui suferind de tuse cu sânge constă în lichide reci, care pot fi de tipul ceaiurilor îndulcite, laptelui, compotului, supelor. În cazuri grave este necesară eliberarea căilor respiratorii și întervenția chirurgicală.