Îți curge nasul și ai mucoasa nazală inflamată? Nu intra în panică pentru că prin tratament corespunzător te poți vindeca în doar câteva zile. Dacă secrețiile nazale sunt fluide, strănuți, te mănâncă nasul și uneori ai căile nazale înfundate poate fi vorba de rinită, de răceală și gripă. În plus ar trebui să ai și tuse și răgușeală.
Dacă secreția nazală este purulentă, mucoasa nazală este inflamată, este o infecție a sinusurilor, o sinuzită. Acest simptom de secreție nazală mucopurulentă este caracteristic sinuzitei. Deși nu pare ceva foarte grav o astfel de secreție poate obstrucționa căile nazale destul de mult și se poate croniciza, iar senzațiile de presiune asupra nasului, obrazului și maxilarului se pot simți și observa imediat.
Infecția sinusurilor poate duce la dureri de cap. În formă acută sau cronică, o astfel de afecțiune poate face ca inflamația mucoasei sinusurilor paranazale să fie persistentă, să fie de durată și astfel respirația nazală să fie afectată, iar drept soluție, trebuie să se respire pe gură. Sinuzita acută este cauzată de infecții bacteriene, virale ale gâtului, nasului, și în general ale tractului respirator superior. Sinuzita cronică apare din cauza unor excrescențe din nas, complicații dentare, rănirii oaselor nasului, fumatului, mirosurilor, pluării aerului.
Secreția nazală purulentă afectează și faringele, pune presiune asupra sinusurilor, provoacă durere la nivelul acestora și poate da și alte complicații. În cazul în care inflamația se extinde spre zona dintre cavitatea nazală și ochi se produce sinuzita etmoid.
Un astfel de simptom – secreția nazală purulentă – apare din cauza infecțiilor virale, mixte, bacteriene, fungice, ca urmare a reacției organismului în urma expunerii la un alergen sau agent patologic. În procesul de inflamare care apare în nas se produce infecția și astfel se ajunge la creșterea temperaturii corpului, oboseală, dureri de cap și o stare generală de slăbiciune a organismului.
De asemenea pot apărea stări de edem, nas înfundat, dureri pulsatile la nivelul frunții, pierderea simțului mirosului, sensibilitate pe pomeți sau pe frunte, dureri faciale, dureri de dinți, dificultatea de a respira pe nas, presiune în craniu, scurgeri de mucus gros, greață, halitoză, sforăit și insomnie. Alte cauze ale sinuzitei sunt rinitele cronice, alergice, creșterea polipilor în canalele aeriene nazale, anomaliile congenitale.
Tratamentul se face prin administrarea de medicamente, prin metode ce țin de fizioterapie, sau chiar prin intervenție chirurgicală. Tinctura de propolis ajută în vindecarea proceselor biologice ale aparatului respirator.
Pentru aceasta se dizolvă o jumătate de linguriță de tinctură de propolis în 500 ml apă clocotită și se fac inhalații cu aburii rezultați pe nas, se ține un prosop pe cap pentru buna direcționare a aburilor spre căile nazale. Acest tratament are efect analgesic, antiinflamatoriu și vindicător.