In cazul acestei boli infectioase acute – herpangina – simptomele sunt diverse insa prevenirea, diagnosticul si tratamentul au multe in comun. Uneori herpangina poate fi confundata usor cu amigdalita deoarece duce la inflamatia mucoaselor gatului si creeaza stari febrile.
Aceasta infectie poate sa apara in mod frecvent la copii mai ales in anotimpul iernii. Infectia este produsa de virusul Coxsackie (care se raspandeste peste tot de la una sau mai multe persoane bolnave) si este localizata in cavitatea bucala, faringe si amigdalite. Infectia cu acest virus poate sa apara si la animale nu numai la om.
Foarte usor virusul se transmite prin aer si afecteaza atat copii cat si persoanele adulte tinere. Dupa ce s-a vindecat pacientul nu se mai poate imbolnavi iar, deoarece dobandeste imunitate la virus pe o perioada lunga de timp.
Simptomele in cazuri de herpangina:
- De regula simptomele cauzate de virusul Coxsackie sunt diverse.
- Persoana infectata face febra, are temperatura corpului de 39-40ºC in primele 2-3 zile.
- Anumite persoane sufera de greata si varsaturi.
- Apare durere ascutita in zona abdominala.
- Mucoasa gatului se inflameaza si prezinta mici papule de 1-2 mm in diametru.
- Dupa o perioada scurta de timp papulele devin blistere cu continut lichid.
- Dupa 2 zile blisterele se sparg si apar rani care sunt dureroase la inghitire.
- In cazuri mai grave ranile pot da dureri greu de suportat si salivatie puternica.
- Dupa 4-7 zile gatul se vindeca.
Tratamentul in cazuri de herpangina:
Medicul administreaza medicamente care au rolul de a calma durerea si trata infectia. De asemenea, prescrie solutii antiseptice utilizate pentru gargara. Foarte importanta este alimentatia care trebuie sa fie usoara pentru a reduce durerea si a normaliza treptat starea bolnavului.
Nu trebuie administrate antibiotice pentru durerile de gat la copii, ele pot da anumite complicatii septice. Intotdeauna medicamentele antihistaminice si antipiretice se administreaza doar daca au fost recomandate de medic.