Hipotermia si degeraturile afecteaza corpul uman iarna

0
439
Hipotermia si degeraturile afecteaza corpul uman iarna

Ce trebuie sa stim despre hipotermia si degeraturile corpului uman? Ca si concept hipotermia si degeraturile sunt similare, insa prezinta unele diferente.

Hipotermia este o stare a omului care apare atunci cand intreaga suprafata a corpului se raceste la frig si temperatura scade sub valoarea de 35ºC. Pe termen lung efectele temperaturii scazute pot duce la inghetarea anumitor zone ale corpului si la inhibarea functiilor organismului.

Degeraturile afecteaza organismul, duc la distrugerea tesuturilor expuse la frig si mai ales la ger. Mai intai sunt afectate zonele expuse la frig si anume nasul, mainile, urechile, dar cel mai mult degetele de la maini si picioare. De asemenea, in tot corpul apare un fior rece general, frisoane. Degeraturile apar indeosebi in iernile reci cand temperaturile coboara sub minus 20ºC. Deseori si la minus 10ºC pot aparea astfel de probleme, mai ales cand este si vant puternic, ger, viscol, iar expunerea la astfel de temperaturi este prelungita.

Care sunt gradele hipotermiei?

Gradul 1 – Hipotermia usoara – Se manifesta in momentul in care temperatura corpului scade de la valoarea normala la 32-34ºC. Persoana afectata are pielea palida, simte frisoane in tot corpul, are ,,pielea de gaina”, dificultati de vorbire si degeraturi slabe in anumite zone care au fost mai mult expuse la frig. In anumite cazuri tensiunea arteriala poate creste usor, insa de regula este normala.

Gradul 2 – Hipotermia medie – Apare la persoanele care au temperatura corpului scazuta la 29-32ºC. In acest caz pielea are un aspect albastrui-vinetiu, este rece la atingere, pulsul are 50 batai/ minut deci este incetinit, tensiunea arteriala scade, iar respiratia este superficiala. Pe corp degeraturile sunt intr-un stadiu mai avansat decat in cazul hipotermiei usoare.

Gradul 3 – Hipotermia severa – Este un rezultat al scaderii temperaturii corpului sub 31ºC. Acesta este un caz foarte grav, persoana isi pierde cunostinta, iar inima are 36 batai/ minut, deci incetineste. Apar probleme respiratorii, crampe, varsaturi, iar degeraturile sunt grave. Fara ajutor medical de urgenta poate aparea amorteala si chiar moartea.

Cauzele care determina scaderea temperaturii sub valorile normale:

  • Persoana respectiva sta int-un mediu rece, la frig, ger, fara haine corespunzatoare care sa-i protejeze corpul.
  • Sufera de hipotiroidism, hipoglicemie.
  • Are anumite boli de inima, cardiovasculare.
  • Sufera de diabet zaharat.
  • Malnutritia este o alta cauza importanta.
  • Intoxicatia grava cu alcool.
  • Arsurile grave pe piele pot duce la scaderea temperaturii corpului sub valorile normale.
  • Consumul exagerat de medicamente sau droguri.

degeraturi iarna

Intotdeauna in momentul in care corpul sufera de frig el se apara printr-un mecanism numit vasoconstrictie – prin care se reduce cantitatea de sange la nivelul straturilor superficiale ale corpului si astfel se limiteaza transferul de caldura spre mediu si se protejeaza organele vitale. In aceasta situatie de scadere a temperaturii corpului prima reactie imediata este schimbarea culorii pielii, aceasta devine palida si este rece la atingere. Muschii incep sa se contracte si sa se elibereze pentru a genera caldura si astfel apar frisoanele.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de plăgi la cap și la scalp – Cum poți ajuta o victimă cu traumatism cranio-cerebral?

La persoanele slabite, mai in varsta, la copii sau batrani hipotermia este asociata cu alte simptome care presupun dificultati de vorbire si rigiditate musculara. In cazuri grave si tensiunea arteriala scade mult, respiratia si pulsul incetinesc si se poate ajunge la pierderea constiintei.

Persoana care sufera de hipotermie trebuie sa apeleze la asistenta medicala de urgenta. Trebuie sa stea intinsa si sa i se verifice semnele vitale. Dintre acestea fac parte nivelul de constiinta, respiratia, pulsul sau ritmul cardiac, etc. Foarte important este ca ea sa aiba hainele uscate si groase, eventual sa fie invelita cu o patura.

Nu este bine ca sa-i fie masate sau frecate zonele corpului, de asemenea sa nu i se faca bai calde sau sa fie expusa la o sursa de caldura in mod direct. Cel mai bine este sa fie intinsa pe pat si acoperita cu paturi calduroase. In momentul in care corpul este incalzit prea rapid se poate ajunge la anumite aritmii cardiace la persoanele care sufera de boli de inima.

Care sunt gradele degeraturilor?

Gradul 1 – Degeraturile simple rezulta in urma unor expuneri de scurta durata la rece. Pielea este palida sau in unele cazuri rosie, apare si edem. De obicei dupa degeraturi cam la 7 zile pielea se exfoliaza usor in zona respectiva. Nu se produce necroza pielii, iar principalele simptome sunt: senzatie de arsura, amorteala, furnicaturi, mancarime si durere, dar nu foarte pronuntate. In acest caz persoana isi revine dupa o perioada de 6-7 zile.

Gradul 2 – Degeraturile apar la persoanele care se expun mai mult timp la frig. Initial nu apar simptome clare, nu se schimba culoarea pielii si nu apare nici o sensibilitate la nivelul ei. Insa dupa primele zile apar niste simptome caracteristice acestui grad de degeraturi si anume niste umflaturi sau pustule umplute cu un continut lichid vizibil. Dupa 7-14 zile cat dureaza recuperarea acestea se vindeca si se cicatrizeaza. Principalele simptome sunt: senzatie de arsura, mancarime, durere, dar nu foarte puternica.

Gradul 3 – Degeraturile apar dupa o expunere mai indelungata la frig. In prima etapa apar umflaturi, pustule umplute cu continut sangeros. In acest caz pielea este distrusa, unghiile de la picioarele afectate nu mai cresc sau cresc deformate, iar durerea este mai pronuntata ca la gradele 1 si 2 de degeraturi. Recuperarea dureaza o luna, dupa primele 2-3 saptamani apare cicatrizarea.

Gradul 4 – Degeraturile apar dupa o expunere foarte indelungata la frig. In acest caz temperatura corpului scade foarte mult, sunt distruse toate straturile de tesut moale, iar in multe cazuri sunt afectate oasele si articulatiile. Zonele afectate de pe corp au un colorit cianotic, prezinta edem, iar temperatura pielii este scazuta.

In cazul degeraturilor ranile trebuie dezinfectate foarte repede, zona trebuie spalata cu apa calduta si apoi cu apa oxigenata. Dupa ce se opreste sangerarea in cazurile grave se aplica un bandaj steril pentru a proteja zonele afectate. In momentul in care ranile sunt grave trebuie solicitata de urgenta asistenta medicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.