Iarba-Domnului (Santolina chamaecyparissus) considerata o planta sacra

0
2344
Iarba-Domnului (Santolina chamaecyparissus) considerata o planta sacra

Iarba-Domnului este o planta perena care provine din zona mediteraneana, cunoscuta si cu alte denumiri – alimon, lemnus, lemnul-Domnului si lemn-sfant. Face parte din familia Asteraceae (sau Asteracee) si are denumirea stiintifica de Santolina chamaecyparissus.

Prin aspectul sau deosebit Iarba-Domnului este cultivata in parcuri si gradini, in ghivece si jardiniere in aer liber, dar se utilizeaza si sub forma de buchetele in scop decorativ. Este cunoscuta inca din Evul Mediu – cand era considerata o planta sacra, apreciata foarte mult pentru proprietatile ei medicinale, curative.

Planta creste pana la aproximativ 20-60 cm si este foarte frumos parfumata, are un miros placut si gust putin amar de condimente si mirodenii. Din acest punct de vedere frunzele, mugurii si capetele florilor se recolteaza si se usuca intr-un loc uscat, bine aerisit si apoi pastrate in saculeti de hartie feriti de caldura si umiditate. Pe parcursul anului ele pot fi utilizate in sertare, dulapuri si alte locuri din casa pentru alungarea insectelor, mai ales a moliilor, tantarilor si fluturilor.

Iarba-Domnului creste mai ales in locuri necultivate, pe dealuri aride si insorite. Are tulpinele stufoase cu frunze delicate si moi, liniare, aranjate in mod regulat, cu perisori desi, in nuante gri-vernil cu reflexii argintii. Florile micute de culoare galbena sunt grupate in inflorescente sferice aranjate fiecare in varful unei tulpini, iar fructele lungi sub forma de achene.

Iarba-Domnului este considerata o planta aromatica vesnic verde care rezista cu usurinta si la temperaturi de 0ºC dar si la seceta. Infloreste in lunile de vara si este polenizata de albine si alte insecte. Cele mai importante insecte care afecteaza Iarba-Domnului sunt afidele (paduchii de plante), in rest este mai putin predispusa la atacul altor daunatori comparativ cu alte plante de cultura.

Citește și:  Vegetatii adenoide - Simptome, cauze si tratament

Iarba-Domnului

Cu ani in urma, partile ierboase ale plantei se foloseau ca remediu vermifug, dar si pentru reglarea menstruatiei. De asemenea, planta era apreciata pentru proprietatile ei de stimulare a digestiei si de calmare a mancarimilor provocate in urma intepaturilor de insecte.
Principalele elemente componente ale plantei sunt: substantele terpene, alcaloide, rasinile, taninurile.

Planta are proprietati sedative, ajuta in cazuri de isterie, anxietate si nervozitate, de insomnie si depresie, in calmarea durerilor de gat si de cap, dar si in tratamentul dismenoreei. Fiind un antiseptic eficient, un detoxifiant si antibiotic bun ajuta in dezinfectarea ranilor si in purificarea organismului.

Din floarea de Iarba-Domnului se obtine un ulei esential care are bune efecte de calmare a sistemului nervos. Aplicat pe piele are proprietati calmante, oferind o stare benefica de liniste si relaxare.

Substantele plantei sunt foarte rapid absorbite de piele si astfel in doar cateva minute principiile active actioneaza asupra organismului deoarece patrund imdiat in fluxul sanguin. Planta are un efect antiseptic puternic, reduce infectia, vindeca acneea, taieturile, arsurile si zgarieturile. Doar cateva picaturi de ulei esential au efecte extraordinare asupra pielii.

In aromaterapie Iarba-Domnului este cu succes folosita in diferite tratamente pentru ca asigura o stare de liniste, echilibru fizic si mental. Cand se administreaza la copii, planta trebuie folosita in doze mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.