Hipoglicemia se produce prin scăderea concentrației de glucoză din sânge sub valorile normale, sau când echilibrul de insulină-glucoză nu este corect. Cel mai frecvent apare la bolnavii de diabet, care au dezechilibre ale concentrației de glucoză în sânge, după crize de epilepsie, după consumul exagerat de alcool, în situații de hipotermie și de epuizare termică.
Hipoglicemia poate fi de tip acut și cronic. Cea mai importantă din formele acute este coma hipoglicemică. Aceasta se manifestă prin senzație de foame, frisoane, vertij, transpirații, crampe, tahicardie, cefalee, parestezii, depresie, paliditate, hipertensiune arterială, hipotermie. În cazuri grave se produc crize epileptiforme, încleștarea gurii, convulsii, paralizii. Poate fi produsă de coma diabetică, coma vasculară cerebrală, coma uremică, coma hepatica. Hipoglicemiile acute sunt ușoare, medii, grave.
Hipoglicemiile cronice pot fi produse de bolile organice, de un tratament hipoglicemiant îndelungat. Se manifestă prin epilepsie, nevroză, tulburări psihice, etilism. Insulinomul sau adenomul insulelor Langerhans reprezintă o tumoare care poate duce la hipoglicemie cronică.
Bolnavul suferă de paloare, transpirații, tremurături, anxietate, foame exagerată, crampe, incoerență, parestezii, pareze, convulsii. De asemenea alți factori sunt tumorile toracice și adenocarcinomul gastric.
Sindromul postprandial tardiv poate să se manifeste după câțiva ani de la o operație de gastrectomie. Acest sindrom provoacă hipoglicemie funcțională și stări de oboseală accentuată, amețeală, transpirații, lipotimie, cefalee. Astfel de simptome dispar prin consum imediat de zahăr. Un alt sindrom este cel de evacuare precoce care poate duce la hipoglicemie funcțională. Principalele simptome sunt: astenie fizică, palpitații, vertij, colici, greață și vărsături, balonare, senzație de apăsare în zona epigastrică.
Un bolnav de diabet trebuie să fie în general pregătit cu medicația de insulină în cazul apariției unei crize de hipoglicemie. În situații grave însă, persoana poate deveni inconștientă și astfel are nevoie de ajutor.
În primul rând trebuie să se recunoască imediat o astfel de criză și de aceea vă spunem principalele simptome care le puteți constata la victimă: slăbiciune generală, senzație de foame, amețeală, comportament irațional, confuzie, piele rece, umedă, transpirații, tremurături musculare, palpitații. Bolnavul trebuie imediat să fie așezat jos și să bea ceva dulce.
Trebuie să consume alimente sau băuturi cu zahăr sau să i se administreze un gel care conține glucoză. Câteva cuburi de gheață sunt de ajutor. Are nevoie de liniște, trebuie ceva timp pentru ca să se odihnească și să se simtă mai bine. În cazul în care nu iși revine trebuie sunat de urgență la 112, pentru a chema un medic de urgență. În situația în care îi este afectată conștiența nu trebuie să i se dea să bea sau să mănânce. I se verifică respirația și trebuie dus imediat la un spital de urgențe unde va primi ajutor de specialitate.