Mic dejun cu avocado – Se pot face sandwich-uri cu avocado, ou fiert, somon, brânză și pâine prăjită, care sunt delicioase, sățioase și sănătoase. Avocado este un fruct foarte hrănitor și delicios, care nu crește colesterolul, asigură necesarul de nutrienți în organism, are efect bun asupra pielii, asupra inimii și sistemului nervos, este detoxifiant, nu duce la obezitate sau îngrășare. Acest fruct are multe vitamine (A, B, C, D, E, K) și săruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu), celuloză, carbohidrați și proteine. Potrivit nutriționiștilor avocado este un fruct care poate înlocui orice aliment deoarece are proprietăți nutritive deosebite. Avocado poate fi consumat și de copii și de adulți, conține nurienți și grăsimi vegetale de cea mai bună calitate, care:
- au efect bun asupra vaselor de sânge
- mențin sănătatea sistemului cardiovascular
- scad riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
- cresc rezistența membranei celulare
- ajută la lubrifierea articulațiilor
- previn cancerul de prostată
- reduc riscul de afecțiuni ale sistemului nervos
- oferă o stare de bine și energie în organism
- au aminoacizi care mențin sănătatea organismului.
Avocado cu ou și brânză la cuptor – Se folosește un fruct avocado, se spală cu apă, se taie în jumătate, se scoate sâmburele și astfel se obțin două jumătăți de fruct cu o adâncitură în mijloc. Se pune un ou în adâncitură, astfel se umple acel gol, se adaugă puțină brânză sărată sau cașcaval, se condimentează cu puțină sare și piper și se coace la cuptor (la temperatura de 200 grade Celsius), timp de 15 minute.
Avocado și ou cu pâine prăjită – Se amestecă miezul de la un fruct avocado cu un ou fiert în apă, se asezonează cu puțină sare, piper, un strop de ulei de măsline și zeamă de lămâie, se amestecă bine și se servește cu pâine prăjită. În loc de pâine se pot alege rondele cu orez expandat care sunt dietetice.
Avocado cu ou fiert în apă și pâine prăjită – Se curăță de coajă un fruct avocado, se scoate sâmburele, iar miezul se dă pe răzătoare. Separat se pregătește oul, se pune apă la fiert, se adaugă un strop de oțet și puțină sare și se dă drumul la ou pentru a fierbe în apă timp de 3-4 minute. Se amestecă avocado cu oul fiert, se condimentează cu sare și piper și se servește ca un sandwich cu pâine prăjită.
Omletă cu avocado și somon – Se bat 3 ouă într-un castron, se adaugă un pic apă și un praf de sare, se prăjește în 2-3 linguri ulei de măsline timp de 3 minute până se rumenește. Se pune omleta pe farfurie, se adaugă bucățele de somon afumat, felii de avocado, eventual ceapă verde, roșii, puțin piper și usturoi.
Avocado cu brânză și pâine prăjită – Acesta este un mic dejun ușor care se face astfel: se curăță de coajă un fruct avocado, se elimină sâmburele, iar apoi miezul se dă pe răzătoare sau se strivește cu o furculiță într-o farfurie; se adaugă puțină zeamă de lămâie, sare și piper și se servește sub formă de sandwich cu o felie de pâine prăjită pe care s-a pus un strat subțire de brânză feta. Cei care doresc un gust mai bogat pot adăuga și alte ingrediente: roșii, ceapă, o felie de șuncă, mozzarella sau somon afumat.
Salată cu avocado și roșii – O gustare delicioasă, simplă și rapid de preparat! Se face un dressing din zeamă de lămâie verde (lime), ulei de măsline, sare, piper și un cățel mic de usturoi, ce rezultă este foarte gustos. Se curăță avocado, se scoate sâmburele, se taie cuburi și se pune într-un bol. Se adaugă felii de roșii și eventual alte ingrediente (brânză feta, ceapă verde, salată de marole, rucola, pătrunjel) depinde de gustul fiecăruia. Se toarnă sosul pregătit, se amestecă și se servește oricând, la micul dejun sau pe parcursul zilei.
Avocado cu brânză și iaurt – Se face un piure din 1-2 fructe avocado, se amestecă cu brânză (de vaci, cu mucegai, feta, mozzarella) și iaurt, se asezonează cu 2 linguri ulei de măsline, puțin oțet de mere, sare și piper. Se adaugă puțină ceapă verde tăiată subțire și se presară mărar tocat. Se servește cu felii de pâine prăjită.
Avocado cu iaurt și creveți – Se curăță o mână de creveți, se spală și se pun în bol. Se spală toate ingredientele – roșii cherri, ardei gras, castravete – și se taie în bucăți sau felii potrivite. Se curăță avocado, se scoate sâmburele, se taie în cuburi mici. Se face un sos din iaurt, sare, piper, un cățel de usturoi și un strop de oțet de mere. Se amestecă ingredientele cu sosul și creveții și se pun pe frunze de salată de marole, apoi se presară coriandru proaspăt tocat și se poate servi.
Avocado cu brânză, căpșuni și pâine prăjită – Se pregătește fructul avocado, se spală, se curăță, se scoate sâmburele și se face un piure cu ajutorul unei furculițe sau se dă pe răzătoare. Se amestecă cu puțină sare, piper și zeamă de lămâie. Se întinde pasta de avocado pe 1-2 felii de pâine prăjită, se adaugă brânză de vaci, mozzarella sau brânză feta, apoi câteva felii de căpșuni și sandwich-ul este gata.
Avocado cu iaurt – Se prepară un piure din fruct avocado, care se amestecă cu un piure din castravete și iaurt realizat la blender. Se poate adăuga puțină brânză de vaci și condimente (sare, piper și eventual 2 frunze de mentă). Deasupra se presară pătrunjel verde tocat. Este un preparat foarte gustos.
Avocado cu iaurt, ananas și miere – Se amestecă piure dintr-un fruct avocado cu piure de ananas, în cantități egale, cu o lingură de miere și iaurt. Se servește simplu sau cu miezul de la una sau două nuci.