Metoda reflexului auriculocardiac este simplă și rapidă, cu ajutorul ei se poate testa prezența alergiilor la anumite alimente. Se poate folosi la copii și adulți. Această metodă a fost inventată de neurochirurgul Paul Nogier.
Este vorba despre stimularea sistemului nervos simpatic care face ca frecvența cea mai mare a pulsului să fie de-a lungul arterei. Medicul testează sensibilitatea sistemului nervos simpatic, sau a senzorilor la nivelul epidermei de pe membrele superioare sau urechile pacientului.
Este foarte important să se ia corect pulsul radial. Acest lucru nu este dificil dar necesită puțină practică. Se așează degetul mare de-a lungul arterei radiale la încheietura mâinii (perpendicular pe arteră), trebuie ca pulsul să fie simțit doar la vârful degetului.
Pe dosul palmei sau pe lobul urechii se proiectează o lumină puternică (care este un stimul), astfel acea porțiune de piele este inervată simpatic.
La proiectarea luminii (de la lampa Heine) se va simți pulsul cum saltă sub deget. Medicul spune despre reacția la lumină că este un reflex pozitiv. Orice stimulare a urechii se va reflecta în modificarea pulsului prin acest act reflex. Urechea va reacționa la acest stimul sau alții mecanici, fizici, organici.
Variația percepției pulsului va fi simțită de medic sau de cel care ia pulsul și va fi apreciată din punct de vedere calitativ, a frecvenței acestuia. Modificarea pulsului depinde de sistemul nervos inconștient, corespunde unui reflex neurologic.
În concluzie, medicul sau cel ce practică această metodă va stimula anumite puncte ale pielii de pe ureche și va observa reacția pulsului. Acest test reprezintă un avantaj în punerea unui diagnostic, permite testarea unor alimente sau alergeni. Se ține lipit de piele un filtru cu substanța respectivă și se verifică reflexul auriculocardiac.
Dacă acesta apare și ține mai puțin de 12 bătăi este cazul unei alergii. În cazuri severe apar mai mult de 12 bătăi, chiar 20, ceea ce arată o alergie severă. Prin acest test o persoană poate evita alimentul sau substanța respectivă care îi poate provoca alergie.