Un accident se produce surprinzător și pe neașteptate. Dacă are ca rezultat rănirea sau afectarea negativă a unei persoane, este necesară aplicarea unor măsuri de prim ajutor pentru salvarea acesteia. Cu siguranță aceasta va fi recunoscătoare observând că cineva desfășoară anumite acțiuni care să o ajute să se simtă în siguranță, în afara oricărui pericol.
Ce se înțelege prin măsuri de prim ajutor?
Sunt acțiuni desfășurate de o persoană pentru a ajuta victima, în funcție de cunoștințele pe care le are. Desigur cele mai bune măsuri de prim ajutor pot fi acordate de un cadru medical, de o asistentă medicală, un doctor, fiind urmate de transportul victimei cu ambulanța la spital.
Putem vorbi însă de un salvator sau o persoană care poate ajuta o victimă în situații de urgență. O astfel de persoană poți fi chiar tu, poți deveni erou în caz de accident dacă salvezi viața unui om. Pentru a fi o astfel de persoană este suficient să suni la 112 pentru a chema ambulanța când este o situație de urgență terminată cu rănirea unui om.
Este foarte importat de a evalua situația rapid în caz de accident și de a cere ajutorul unui medic prin solicitarea ambulanței. Între timp trebuie să ai grijă de victimă să faci tot posibilul de a o ajuta să reziste până va sosi un cadru medical. De obicei, când se solicită o ambulanță trebuie spus când a avut loc accidentul, ce s-a întâmplat, câți oameni sunt afectați și ce leziuni prezintă aceștia.
Întrebările sunt puse succesiv, trebuie să răspunzi cât mai repede și la obiect. Dacă victima este încă în pericol, este necesară degajarea rapidă a ei din focarul respectiv sau de sub incidența agentului vulnerant. De exemplu, în caz de incendiu, victima trebuie învelită într-o pătură sau haină mai groasă care este dintr-o țesătură neinflamabilă, în scopul de a stinge flăcările care i-au cuprins hainele. Trebuie acționat rapid, victima trebuie împiedicată să fugă deoarece astfel flacăra poate deveni și mai mare.
Întotdeauna accidentele sau situațiile de urgență de acest gen creează emoții puternice persoanelor implicate, stări de panică, etc. Pentru a ajuta astfel de persoane trebuie să rămâi calm pe cât posibil, să câștigi încrederea victimei și a persoanelor din jur, să ai un efect liniștitor asupra celor panicați. Nu este indicat să recurgi la acțiuni eroice și care îți pot pune viața în pericol.
Ceea ce faci trebuie să ajute persoana accidentată și nu să creeze și mai multă panică prin practici nesăbuite. Liniștirea victimei și calmarea acesteia este o măsură de prim ajutor. Dacă apare o stare de panică și de frică în timp ce acționezi, respiră adânc, gândește-te la ceva care să te ajute să te calmezi și apoi când starea îți permite încearcă să ajuți victima. Întotdeauna acordă primul ajutor sau primele îngrijiri victimei dacă se poate în poziția în care ai găsit-o.
Indiferent că este un accident pe stradă, la muncă sau la domiciliu, victima trebuie evaluată cu atenție și ajutată dacă are probleme. Trebuie să faci tot posibilul să asiguri supraviețuirea victimei, fie că este vorba de accident de mașină, un atac de cord, o lovitură la sport, un accident vascular cerebral, etc. Încurajează victima, iar dacă este nevoie și poți să-i reduci suferința acționează imediat în acest sens. Stai cu victima până sosește ambulanța sau asigură-i transportul la spital dacă starea ei permite acest lucru.