Infuzia din flori de toporasi, un remediu bun pentru afectiunile cailor respiratorii

0
773
Infuzia din flori de toporasi, un remediu bun pentru afectiunile cailor respiratorii

Stiati ca toporasii sunt folositi in medicina traditionala pentru proprietatile lor terapeutice? Aceste plante medicinale apar la inceputul primaverii, in luna martie si pot fi recoltate in aceasta perioada. Partile aeriene ale plantei si mai ales florile sunt recomandate in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii datorita proprietatilor antitusive, emoliente si expectorante.

Infuzia de flori de toporasi se realizeaza astfel: Se adauga o lingura de planta la o cana de apa clocotita, se infuzeaza timp de 10 minute, se strecoara si se bea incet, in cateva reprize, cu inghitituri mici.

Proprietatile florilor de toporasi

Florile de toporasi sau partile aeriene ale plantei se recolteaza in luna martie. Radacina se recolteaza primavara sau toamna.

Toporasii au in compozitia lor urmatoarele elemente active: ulei volatil, vitamina A si C, alcaloizi, mucilagi, kampferol, acid ferulic, acid salicilic, glicozizi, acid enantic, substante saponine, acid malic, flavonoizi, adelhide fenolice, substante triterpene, carotenoizi.

Infuzia de toporasi se recomanda in tratamentul bronsitei, tusei, racelii si a altor afectiuni respiratorii. Florile au proprietati expectorante si emoliente de aceea ajuta la vindecarea tusei si eliminarea mucozitatii vascoase de la nivelul aparatului respirator. Prin efectul antitusiv foarte bun, infuzia din florile plantei este un remediu excelent pentru combaterea tusei uscate sau acute.

flori de toporas

De asemenea infuzia de toporasi este recomandata in tratamentul afectiunilor renale, deoarece actioneaza asupra epitelului renal si intensifica eliminarea de urina. Ajuta si in calmarea starilor de nervi, durerilor de cap si migrenelor. Pot fi utilizate pentru combaterea bufeurilor, depresiei, starilor de iritabilitate, insomniei, epuizarii nervoase,

Citește și:  Află beneficiile ceaiului Boldo pentru sănătatea ta

Si radacina plantei se foloseste in medicina traditionala. Din ea se prepara decoctul de toporasi astfel: se adauga o lingurita de pulbere de radacina de toporasi la o cana de apa, se fierbe timp de 5 minute, se lasa sa stea timp de 10-15 minute, apoi se strecoara si se bea indulcit cu miere de albine.

Tratamentul cu acest preparat ajuta in cazuri de afectiuni respiratorii, tuse si raceala. Se recomanda 1-2 cani de decoct din radacina de toporasi pe zi. Acest decoct nu trebuie consumat in cantitate mai mare deoarece poate da senzatie de greata si voma.

Frunzele de toporasi sunt folosite sub forma de cataplasme dupa ce au fost in pralabil zdrobite in scopul ameliorarii inflamatiilor si calmarii iritatiilor, in tratamentul unor afectiuni ale pielii.

Planta are si proprietati cicatrizante, antiseptice, sedative antiiflamatoare si dezinfectante, de aceea se foloseste si sub forma de cataplasme pentru uz extern. Astfel se prepara un decoct din 4 linguri de planta la 500 ml apa, se fierbe 5 minute, se lasa sa stea 15 minute si se strecoara. Se aplica cataplasme muiate in acest decoct pe zona afectata, de doua ori pe zi. De asemenea cataplasmele cu decocot de toporasi ajuta in calmarea durerilor de cap, se pun pe frunte si se tin timp de cateva minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.