Scoarța de stejar este apreciată și folosită în medicina populară în tratamentul problemelor părului, pentru ameliorarea simptomelor multor boli și afecțiuni ale organismului. Acțiunea sa benefică se datorează proprietăților astringente, antiinflamatorii, antiseptice. Scoarța de stejar conține taninuri, substanțe flavonoide, pectine, oligoelemente, substanțe minerale, acid galic, acid elagic, amidon, substanțe proteice.
Beneficii miraculoase asupra părului
Infuzia din scoarță de stejar tratează eczemele și seboreea scalpului, combate căderea părului. Infuzia este folosită în medicina populară pentru combaterea mătreții și pentru întărirea părului. Înainte de utilizare, scoarța de stejar uscată se macină și se transformă într-o pulbere, apoi se prepară infuzie sau decoct.
Un alt beneficiu al infuziei este că stimulează refacerea și regenerarea celulelor pielii. Ea are efect bun asupra scalpului, restabilește elasticitatea părului, îmbunătățește producția de elastină și de colagen din piele. Prin substanțele sale, scoarța de stejar ajută la regenerarea părului, îmbunătățește aspectul podoabei capilare.
Prin clătirea părului cu infuzie din scoarță de stejar, părul se închide puțin la culoare, iar în plus clătirea îmbunătățește circulația sângelui în scalp, stimulează creșterea părului și întărește foliculii de păr.
Prin conținutul de amidon, scoarța de stejar ajută în combaterea mătreții și la normalizarea glandelor sebacee. Taninurile în special ajută la îmbunătățirea activității glandelor sebacee, la ameliorarea uscăciunii și la restabilirea echilibrului scalpului. Taninurile combat căderea părului și fac părul mai rezistent, mai frumos și mai puternic. Scoarța de stejar are proprietăți astringente ceea ce ajută părul și scalpul.
Infuzia din scoarță de stejar are proprietăți vindecătoare pentru părul fragil, părul gras, părul cu probleme, părul cu vârfuri despicate. Și decoctul din scoață de stejar este bun pentru scalp și păr, rezolvă problema seboreei, ameliorează mâncărimea, reduce inflamația, stimulează creșterea părului. Alte plante medicinale bune pentru întărirea părului sunt: urzica, tarhonul, frunzele de nuc.
Infuzia din scoarță de stejar în medicina populară
Acest preparat este apreciat în medicina populară pentru proprietățile sale deosebite:
- Are efect benefic asupra întregului organism
- Conține acizi organici, taninuri și oligoelemente ce mențin sănătatea corpului
- Este o sursă de vitamine C și K, fier, calciu și altele
- Are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante
- Este bună în caz de sângerare gastrică și otrăvire cu metale grele
- Ajută la creșterea imunități organismului.
Infuzia are efect antiseptic, antiinflamatoriu, ajută la vindecarea rănilor. Este indicată și în caz de tuse, boli ale sistemului respirator.
Prin consumul de infuzie din scoarță de stejar se obțin următoarele avantaje:
- Se previn și se tratează boli precum gripă, răceală, boli hepatice, boli gastro-intestinale
- Se elimină toxinele și metalele grele din organism
- Se normalizează apetitul alimentar
- Se îmbunătățește digestia.
Infuzia din scoarță de stejar nu este indicată persoanelor care au boli cronice și urmează tratamente cu medicamente. Indicat este să se consulte medicul înainte de a utiliza acest preparat naturist. De asemenea, infuzia nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.
Alte beneficii
Infuzia din scoarță de stejar este un bun remediu și pentru problemele cavității bucale. Ea este indicată în tratamentul stomatitei, inflamației gingiilor, respirației urât mirositoare.
De asemenea, infuzia se poate folosi și în caz de diaree, boli ale splinei, boli de ficat, gastrită, sângerări gastrice, enterită, boli ale ganglionilor limfatici. Infuzia ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea de cupru, plumb, staniu. Prin efectele antiinflamatorii, astringente, bacteriostatice această infuzie reduce colita, procesele inflamatorii, restabilește peristaltismul normal.
Decoctul din scoarță de stejar
În medicina populară se realizează un decoct din scoarță de stejar care este eficient în tratamentul rănilor, escarelor, inflamațiilor pielii, arsurilor, eczemelor, fisurilor rectale, ulcerelor trofice, leziunilor purulente, hemoroizilor. Acest decoct se folosește pentru uz extern și are acțiune antiseptică, antibacteriană, antiinflamatorie. Este indicat și în caz de faringintă, transpirație a picioarelor, tratamentul arsurilor cutanate.
Cum se recoltează scoarța de stejar?
Scoarța de stejar se colectează primăvara de pe ramurile copacului, sau de pe trunchiurile unor copaci mai tineri. Se fac tăieturi semicirculare la o distanță de 20-30 cm și apoi se separă cojile ușor sub formă de caneluri. Grosimea scoarței trebuie să fie mică, de cel mult 6 mm, iar în plus trebuie evitate acele materii prime care sunt infectate cu licheni. În general, la stejarii mai tineri scoarța este mai subțire, netedă și argintie.
Scoarța de stejar se pune la uscat pe coli de hârtie într-un loc bine ventilat, în strat subțire. Ea trebuie protejată de umezeală pentru a nu pierde din oligoelemente și taninuri. După ce s-a uscat bine, scoarța de stejar se depozitează în pungi de hârtie.
În caz de gastrită, boli de ficat, colită se prepară o infuzie astfel: se adaugă o linguriță de scoarță de stejar mărunțită la un litru de apă clocotită; se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară și se bea înainte de mese.
În caz de ulcer gastric se prepară o infuzie din 4 linguri de scoarță de stejar la un litru de apă clocotită; se fierbe 20 de minute la foc mic, apoi se strecoară și se bea câte puțin de 2-3 ori de zi.