Cele mai bune tratamente cu urzică pentru piele și păr

0
59

Mulți oameni apreciază tratamentele pe bază de plante, în special pentru afecțiunile pielii și căderea părului. Urzica este cunoscută în medicina populară pentru faptul că face părul bogat și lucios. De asemenea, urzica revigorează tenul și ajută în combaterea acneei. De la urzică se folosesc frunzele, tulpinile, semințele și rădăcina. Care sunt principalele tratamente cu urzică pentru piele și păr?

Navigare rapidă în articol:

  1. Tratamente cu urzică pentru păr
  2. Măsti cosmetice cu urzică pentru ten

1. Tratamente cu urzică pentru păr

Urzica este o plantă bogată în vitamine și minerale; are de 3 ori mai multă vitamina C decât broccoli, conține enzime, vitamine B, are proteine valoroase, fier, zinc și magneziu. Urzica stimulează regenerarea părului, combate mătreața și excesul de grăsime de pe scalp. Urzica se poate folosi pentru toate tipurile de piele și ajută în combaterea căderii părului.

Rădăcina de urzică

Despre extractul din rădăcină de urzică se spune că oferă multe avantaje:

  • Îmbunătățește circulația scalpului
  • Elimină mătreața, reglează grăsimea pielii
  • Combate căderea părului
  • Protejează sănătatea scalpului
  • Oferă substanțe nutritive, vitamine și minerale
  • Îmbunătățește starea pielii capului și crește rezistența părului
  • Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Urzica este folosită în medicina tradițională împotriva căderii părului.

Studiile cercetătorilor arată că rădăcina de urzică are substanțe chimice (precum vitamine B și C, serotonină, acid cafeic, lectine, acid malic, polizaharide, scopoletină, aglutinină) care stimulează creșterea părului. Rădăcina de urzică se poate folosi sub formă de pulbere, infuzie, în creme, uleiuri, unguente, în șampoane și balsamuri de păr. La fel de bune sunt și frunzele de urzică, ele se pot utiliza sub formă de infuzie pentru îngrijirea părului.

Tinctura din urzică

Acest preparat se realizează din rădăcină de urzică și are numeroase beneficii pentru scalp și păr. Prin folosirea tincturii, scalpul devine mai sănătos, iar părul va fi moale și strălucitor.

Tinctura se realizează și din frunze de urzică, acasă:

  • Se folosește o mână de frunze de urzică, proaspete; acestea se spală, se taie mărunt și se pun într-un borcan
  • Se adaugă vodcă și se lasă la macerat timp de 21 de zile
  • După această perioadă, tinctura se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, la frigider.

Tinctura are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, de reducere a grăsimii scalpului.

Ulei de urzică pentru păr

Pentru a prepara acest ulei de urzică se procedează astfel:

  • Se amestecă 200 g frunze de urzică, 50 g semințe de urzică și 200 ml ulei de măsline într-un borcan
  • Se poate adăuga și puțină lavandă, pentru ca uleiul să fie parfumat
  • Se lasă aceste ingrediente la macerat timp de 21 de zile, apoi se strecoară și se depozitează separat într-o sticlă.

Uleiul de urzică obținut se folosește pentru îngrijirea părului. Se aplică pe scalp și păr, se lasă să acționeze timp de câteva ore, apoi se spală părul cu șampon și se clătește cu apă călduță.

Uleiul de urzică are toate proprietățile medicinale ale acestei plante și oferă următoarele beneficii:

  • Combate părul uscat și vârfurile despicate
  • Menține sănătatea scalpului, are proprietăți vindecătoare
  • Elimină iritațiile, mâncărimile și eczemele pielii
  • Ajută la creșterea părului
  • Stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului
  • Îmbunătățește rezistența și frumusețea părului.

Semințe de urzică

Și semințele de urzică sunt un bun stimulent al creșterii părului. Ele conțin acid formic și uleiuri care au efect benefic asupra părului. Se adaugă o lingură de semințe de urzică la 200 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 20 minute și apoi acest lichid se strecoară și se folosește la clătirea părului, în loc de balsam.

Citește și:  Culoarea neon revine în tendințele modei din vara anului 2014

2. Măsti cosmetice cu urzică pentru ten

Frunzele de urzică au foarte multe vitamine (B1, B2, C, E, K),  betacaroten, clorofilă, aminoacizi, proteine digerabile, minerale, oligoelemente (precum siliciu, cupru, zinc, fluor, brom, mangan, nichel, cobalt), substanțe flavonoide (de tip quercitină, rutină). Despre ele s-a spus că depășesc frunzele de spanac și varză în ceea ce privește valoarea nutritivă.

Proprietățile frunzelor de urzică:

  • Au efect antiseptic, pot reduce roșeața pielii, hiperpigmentarea
  • Stimulează sinteza fibrelor de elastină și colagen din piele
  • Îmbunătățesc circulația sângelui
  • Reduc inflamațiile și simptomele de acnee, rozacee
  • Ajută la vindecarea pielii, încetinesc procesul prematur de îmbătrânire al pielii.

Aburii de la apa fierbinte în care s-a infuzat urzică revigorează tenul. Acest tratament este foarte bun pentru ten, are efect de reîntinerire.

Uleiul de urzică se folosește pentru îngrijirea tenului, precum o cremă de noapte. Uleiul ajută în reducerea ridurilor și combaterea acneei.

Mască de urzică pentru îngrijirea tenului

Orice mască cosmetică din urzici se aplică pe pielea curată. În general se folosesc frunze proaspete de urzică și în cantitate mică. Acestea se spală, se macină la blender și se amestecă cu miere, pulbere din semințe de in, puțină smântână. Pentru un efect hidratant se poate face o mască din frunze de urzică zdrobite, amestecate cu un gălbenuș de ou și o lingură de smântână.

Urzica are acțiune bună asupra tenului, combate acneea, punctele negre și ridurile, are efect tonic asupra pielii. Dacă se folosește suc de urzică, acesta trebuie diluat cu apă, în raport de 1:1.

Frunzele proaspete de urzică se pot combina cu frunze de pătlagină tocate și suc natural de portocale pentru a obține un amestec bun pentru tratamentul acneei. De asemenea, urzica se poate amesteca cu frunze de salvie, mușețel, flori de gălbenele și suc de aloe vera.

O mască cu efect calmant pentru ten este aceea realizată din decoct de urzică, flori de mușețel și puțină brânză de vaci.

Pentru tenul obosit și îmbătrânit se recomandă masca realizată din frunze de urzică, frunze de mentă, flori de mușețel, frunze de păpădie și miere.

Infuzia de urzică pentru ten

Infuzia de urzică este recomandată pentru tratamentul tenului palid, sau cu un aspect îmbătrânit, are efect calmant, hidratant și relaxant. Cuburile de gheață realizate din infuzie de urzică se folosesc dimineața pentru față, pentru că ele reduc cearcănele, umflarea feței și ridurile fine.

Infuzia este recomandată pentru îngrijirea tenului uscat, are efect hidratant.

Decoctul realizat din frunze proaspete de urzică se folosește sub formă de mască pentru față și are efect benefic: combate acneea, reduce producția excesivă de sebum, ameliorează inflamația și roșeața pielii. Decoctul se realizează prin fierberea a 100 g frunze de urzică în 500 ml apă, timp de jumătate de oră. Acest preparat este bun pentru tenul gras, ajută la îndepărtarea excesului de sebum, a coșurilor și punctelor negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.