Inlocuitorii de zahar te scapa de surplusul de greutate

0
129
Inlocuitorii de zahar te scapa de surplusul de greutate

Potrivit unei declaratii a Asociatiei Americane de Cardiologie oamenii pot scapa de surplusul de greutate inlocuind zaharul cu indulcitori. De asemenea astfel de inlocuitori ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange si deci previn diabetul. Utilizarea lor trebuie sa se faca cu atentie, nu in cantitate exagerata, pentru scaderea glucozei din sange si reducerea numarului de calorii.

Expertii au spus si despre indulcitorii artificiali care se gasesc in numeroase bauturi si alimente dulci ca nu ar trebui consumate in cantitate mare. Conform studiului un barbat nu ar trebui sa consume mai mult de 9 lingurite de zahar pe zi (respectiv 150 de calorii), iar o femeie are voie cel mult 6 lingurite de zahar zilnic (ceea ce inseamna 100 de calorii). In realitate datorita produselor dulci (mai ales bauturi carbogazoase) oamenii ajung sa consume in jur de 22 lingurite pe zi deci pana la 355 de calorii.

Cel mai important lucru este sa nu se exagereze cu sucurile si alimentele dulci, astfel se reduce riscul de a suferi de diabet si de obezitate.

Dintre cei 6 indulcitori care au un numar mic de calorii fac parte ducostelvina, aspartam, sucraloza, zaharina, acesulfam-K si neotam. Primul este natural (pe baza de plante), iar ceilalti cinci sunt indulcitori artificiali.

Ducostelvina este un extract din frunze de stevie dulce si are proprietati terapeutice foarte bune. Ajuta in prevenirea si tratamentul diabetului, gingivitei, cariilor dentare, infectiilor si afectiunilor rinichilor, obezitatii, depresiei si bolilor cardiovasculare. Acest indulcitor are zero calorii, intensifica eliminarea surplusului de lichide din tesuturi si deci nu contribuie la cresterea in greutate ci din contra la scaderea ei.

Aspartamul contine fenilalanina si acid aspartic si se gaseste in proteine, in lapte, fasole uscata, legume, fructe si carne. Are zero calorii, nu afecteaza glicemia, este de 180 de ori mai dulce ca zaharul. Daca este consumat in exces poate da dependenta, poate afecta serotonina din corp si duce la depresie si dureri de cap. Doza recomandata este de 50 mg/kg corp.

Sucraloza sau E955 este de 600 de ori mai dulce decat zaharul si 4 ori mai dulce ca aspartamul. Este obtinuta din zahar prin introducerea atomilor de clorina, insa aceasta nu inseamna ca este un aditiv natural ci ramane in categoria celor sintetici ce sunt considerati periculosi pentru organism daca sunt consumati in cantitate mare. Doza trebuie sa nu depaseasca 5 mg/kg corp.

aspartam

Zaharina este un indulcitor artificial care se foloseste in doza de 5 mg/kg corp. Nu creste cantitatea de zahar din sange, are foarte putine calorii si nu da efecte secundare ingrijoratoare. Nu este un produs cancerigen, insa nu trebuie consumat de femeile care alapteaza sau care sunt insarcinate. Medicii spun ca nici un indulcitor artificial nu trebuie consumat in cantitate mare, indiferent daca riscul sau de a da anumite simptome secundare este redus.

Citește și:  Dieta de vară pentru detoxifierea organismului

Acesulfam-K sau acesulfam de potasiu este un produs artificial de forma unor cristale albe sau pulberi fine, considerat mai dulce decat zaharul insa fara valoare energetica. Nu se acumuleaza si nu se metabolizeaza in stomac sau intestin. Nu trebuie consumat in exces, doza trebuie sa fie de cel mult 15 mg/kg corp deoarece in caz contrar poate afecta sanatatea, provocand probleme ale glandei tiroide, tulburari ale metabolismului si dezvoltarea unor boli carcinogene. Este numit si E950.

Neotam sau E961 este un inlocuitor al aspartamului (sau E 951). Este un indulcitor artificial de 8000 de ori mai dulce ca zaharul si de aproximativ 50 de ori mai dulce ca aspartamul. Aceasta inseamna ca trebuie folosit in cantitate foarte mica, doza zilnica fiiind de 0-2 mg/kg corp. Avantajul este ca nu ofera calorii, el fiind folosit foarte frecvent pentru indulcirea bauturilor si alimentelor, mai ales in sucuri, budinci, deserturi, guma de mestecat, jeleuri, produse lactate, gemuri, produse de patiserie, conserve de fructe, suplimente alimentare, marmelade.

Cei care consuma zahar trebuie sa stie ca acesta nu trebuie asociat cu orice produs.

  • Zaharul in combinatie cu sarea perturba echilibrul hidric. Si zaharul si sarea retin apa in organism, sunt daunatoare acestuia in cantitate mare si afecteaza sanatate.
  • Zaharul nu trebuie asociat cu proteine grase pentru ca se digera greu.
  • Alaturi de proteine slabe poate fi folosit uneori avand in vedere ca acestea din urma se digera mai usor.
  • Zaharurile de tip fructoza, glucoza, galactoza si levuloza care se gasesc in lapte si fructe au avantajul de a fi obsorbite rapid in organism. In cazul in care acestea sunt ingerate alaturi de alte alimente ele se absorb mai greu si astfel se produce fermentatia lor.
  • Lamaia nu trebuie asociata cu zaharul pentru ca acidul din fruct trebuie sa fie neutralizat iar zaharurile nu se absorb usor si astfel duc la aparitia fermentatiei si a substantelor nocive in intestin.
  • Zaharul, legumele si grasimile se digera diferit, de aceea asocierea lor (zahar+legume sau zahar+grasimi) nu este intotdeauna recomandata deoarece se perturba procesul digestiei.

Indulcitorii trebuie folositi cu atentie, in cantitate moderata, deoarece nu reprezinta un remediu miraculos contra obezitatii cum pot crede unii. Femeile insarcinate trebuie sa evite indulcitorii artificiali pentru ca unii pot cauza nasterea prematura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.