O zi de vara insorita in parc sau o zi la plaja poate fi un mod distractiv si relaxant de a petrece timpul liber. Insa copiii care se joaca si stau prea mult la soare in zilele toride fara a lua o pauza la umbra si fara a consuma lichide racoritoare pot prezenta simptome de epuizare fizica.
Insolatia la copii este una dintre afectiunile cele mai frecvent intalnite in timpul verii. Ea apare din cauza caldurii excesive si expunerii prelungite la radiatiile solare. Insolatia apare la adulti, dar cel mai mult la copii si persoanele in varsta.
Cand sunt la mare pe plaja copiii obisnuiesc sa se joace in nisip sau in apa ore in sir, fara sa tina cont ca trece timpul si ca se poate intampla sa se expuna la soare si in orele cele mai fierbinti ale zilei. Astfel apare febra si insolatia care se datoreaza in primul rand caldurii puternice, dezhidratarii, dar nu trebuie uitate nici arsurile solare.
Copiii pot face insolatie atunci cand stau la plaja prea mult timp, dar si atunci cand se joaca in parcuri sau in alte locuri la orele in care radiatiile solare sunt foarte puternice. Corpul in mod normal trebuie sa elimine excesul de caldura prin transpiratie, prin cresterea fluxului sangvin si expirarea aerului cald. Insolatia apare atunci cand sistemul de termoreglare al corpului nu mai reuseste sa elimine in mod normal excesul de caldura datorita temperaturii foarte ridicate. In cazuri grave de insolatie, temperatura corpului creste foarte mult si poate duce la aparitia leziunilor la nivel cerebral.
Principalele simptome ale insolatiei sunt: copilul se simte slabit, obosit, prezinta dureri de cap, ameteli; daca nu transpira suficient pielea este fierbinte, rosie, respiratia devine rapida, temperatura corpului este ridicata; copilul prezinta crampe musculare, stari de greata si voma; in cazuri grave poate deveni inconstient.
Daca insolatia este intr-o faza mai avansata (cand apar stari de ameteala, confuzie, delir, temperatura ridicata, respiratie rapida) copilul trebuie dus urgent la spital pentru a primi ajutor medical, in caz contrar insolatia poate duce la deces.
Prevenirea insolatiei la copii
Copilul trebuie sa poarte haine de bumbac sau de in, de culoare deschisa, iar pe cap trebuie sa aiba palarie sau sapca. Trebuie sa poarte cu el mereu o sticla cu apa si sa nu se expuna la soare cand radiatiile solare sunt puternice. Pentru piele trebuie sa se foloseasca o lotiune cu protectie solara speciala pentru copii. Din cand in cand copilul trebuie sa se retraga intr-un loc racaros, la umbra, sa consume lichide, dar sa evite bauturile foarte reci si dulci.