Insolația apare în mod subit atunci când organismul nostru este expus o lungă perioadă de timp căldurii excesive și corpul nu mai poate să-și reducă temperatura în mod natural. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales dacă acestea merg prin soare în zilele caniculare, la orele prânzului când temperaturile sunt ridicate și nu beau suficientă apă. La persoanele cardiace insolația se poate manifesta prin confunzie, dezorientare, inconștiență, comă și chiar deces. Insolația este o problemă medicală și poate pune viața în pericol.
Insolația poate dăuna grav creierului? Dacă nu ne protejăm capul de soarele fierbinte, insolația se produce cu siguranță și, în plus de simptomele principale pot apărea complicații și la nivelul sistemului nervos central. În general la insolație temperatura corpului este ridicată chiar până la 40̊ C sau pot fi câteva grade peste acest prag, apare durerea de cap, starea de leșin, amețeala, bătai rapide ale inimii, crampe, greață, vărsături, confuzie, respirație rapidă, lipsa transpirației și dispare puterea organismului de a reveni la temperatura normală.
Astfel de simptome nu trebuie ignorate de oameni, ei trebuie să se retragă la umbră sau în locuri răcoroase și să consume multe lichide. Cu cât corpul a transpirat mai mult cu atât este mai deshidratat și trebuie să se bea mai multe lichide.
Persoanele în vârstă au cel mai mare risc la temperaturile extrem de ridicate, pentru că iau medicamente pentru insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială și nu au suficiente lichide în corp, nu se hidratează corespunzător, uită să bea apă sau nu dau importanța cuvenită acestui aspect.
Astfel de persoane la primul semn de greață, amețeli, dureri de cap trebuie să solicite să meargă imediat la spital pentru că pot avea meningele afectat de căldura intensă și pot face un accident vascular cerebral. Dacă au senzație de reacție redusă, slăbiciune musculară, somnolență, amețeală pot suferi chiar de pierderea conștienței.
Insolația poate fi un factor de risc al accidentului vascular cerebral. De ce oamenii leșină din cauza căldurii? Vasele de sânge se dilată sub influența căldurii excesive și se produce hipotensiunea. De asemenea, venele dilatate la membrele inferioare pot fi cauza retenției de apă și apariția edemului din cauza căldurii exagerate în zilele caniculare. Deshidratarea și hipoglicemia pot duce la starea de leșin.
Inima nu mai pompează destul sânge, apare o slabă oxigenare a creierului deoarece scade fluxul sangvin iar astfel se ajunge la leșin. Primele semne sunt de vedere încețoșată, amețeli, slăbiciune în organism, țiuit în urechi și stare generală de rău. Canicula, oboseala și deshidratarea organismului pot provoca insolație, leșin, afecțiuni ale creierului și ale întregului organism.
Vara, trebuie să se ia măsuri preventive pentru a preveni riscurile majore ce sunt create de căldura excesivă asupra sănătății. Accidentul vascular cerebral poate produce leziuni ireversibile la nivelul capului și creierului, poate pune viața în pericol. Dacă apar simptome de lipsa transpirației deși pielea este caldă și roșie, respirație și puls rapid, amețeli, greață și vărsături trebuie chemată ambulanța.
Cancerul de piele este un alt factor de risc și apare mai ales la persoanele cu pielea deschisă la culoare, care au vârsta peste 50 de ani, stau excesiv de mult la soare în orele când radiațiile ultraviolete sunt puternice, au avut în familie rude ce au suferit de cancer de piele. Persoanele cu afecțiuni ale glandei tiroide au toleranță redusă la căldură. Cele care iau medicamente antihipertensive și antialergice pot suferi mai ușor de insolație deoarece aceste medicamente pot inhiba capacitatea corpului de a-și reduce temperatura corpului prin transpirație.
De asemenea, medicamentele pentru boli neuropsihice sunt o problemă, bolnavii care fac astfel de tratamente sunt sensibili la căldura excesivă din zilele caniculare. Cardiacii trebuie să fie atenți cu aportul de medicamente diuretice, care dacă se iau vara duc la eliminarea excesiva a lichidelor din organism, iar acest deficit trebuie compesat de consumul ridicat de apă în zilele când temperaturile sunt ridicate.
Vara aportul de lichide este o necesitate pentru funcționarea corectă a organismului, trebuie să se bea mai multă apă decât în mod normal. Foarte important este ca băuturile să nu fie reci ca gheața, să nu aibă temperatura mai mică de 10̊ C. Dieta trebuie să fie ușoară, bogată în fructe și legume proaspete. Orice persoană, indiferent de vârstă trebuie să aibă la ea sticla de apă, pentru a bea imediat, mai ales în cazul în care simte că starea ei este rea din cauza căldurii.