Scoaterea îmbrăcămintei în caz de examinare a victimei – Cum se procedează corect pentru a nu accentua suferința victimei?

0
92
Scoaterea caschetei de pe cap, Foto: spiegel.de

Oricine poate ajuta o victimă în caz de accident. Nu trebuie să intre în panică, să creadă că ar putea face ceva greșit, trebuie să acționeze imediat, să facă ceva pentru a o salva. Indicat este să sune imediat la ambulanță pentru a primi cât mai repede ajutor medical. Sunt multe lucruri pe care le poate realiza o persoană dacă vrea să ajute pe cineva cu traume fizice.

În caz de accident victima suferă anumite leziuni care îi provoacă dureri sau o obligă să fie adinamică, să nu poată realiza anumite mișcări în mod normal. Pentru examinarea acestora în vederea îngrijirii lor este necesar să fie scoase anumite articole de îmbrăcăminte de pe corpul acesteia.

În cazul examinării sunt luate în considerație locul unde a avut loc accidentul, ce leziunia suferit victima și cât de grave sunt. În numeroase cazuri se poate reduce disconfortul victimei tocmai prin îndepărtarea anumitor haine de pe corp. Păstrarea igienei este unul din motivele pentru care se face acest lucru.

Întotdeauna îndepărtarea hainelor se face după ce a fost întrebată persoana în cauză, deoarece dacă aceasta nu-și dă acordul se poate înrăutăți starea sa și așa precară. Ideea este să calmăm victima și nu să o enervăm mai tare.

Cum se scot hainele victimei?

Acestea se îndepărtează pe rând, foarte ușor, fără a le deteriora prea tare. Dacă este necesară tăierea unor articole de îmbrăcâminte (pentru a degaja anumite zone ce au suferit traume sau leziuni în urma accidentului) se poate face acest lucru fără a sta prea mult pe gânduri. Tăierea materialului se face cu atenție, îndepărtând-o pe cât posibil de zona accidentată. Dacă se observă că prin manipularea îmbrăcămintei victima are anumite stări rele, simte durere, este indicat să se oprească mișcarea și să se continue puțin mai tărziu, în alt mod și cu mai multă grijă.

În caz de accident de motocicletă, când victima are probleme respiratorii și nu sunt menținute deschise căile respiratorii este necesară scoaterea caschetei de protecție de pe cap. Pentru aceasta se desface cureaua sau dacă este necesar se taie pentru a nu apăsa prea mult pe gâtul victimei.

Când se face acest lucru trebuie două pesoane: una va ține capul victimei drept, pe aceeași linie cu coloana vertebrală, va susține maxilarul inferior și ceafa cu degetele și palmele, iar cealaltă va încerca printr-o mișcare ușoară să tragă cascheta de moto de pe capul acesteia. În mod normal, în astfel de accidente, dacă victima respiră normal, nu se scot astfel de articole de pe cap înainte de a sosi ambulanța. Victima nu trebuie mutată de la locul accidentului dacă nu este în pericol de a suferi alte leziuni, deoarece poate să aibă anumite traume la coloană sau la cap.

Citește și:  Artrita psoriazica - cauze si tratament

Pentru scoaterea pantofilor victimei întotdeauna trebuie susținute gleznele. Se desfac șireturile, se ține glezna cu mâna dreaptă și se trage de tocul pantofului cu mâna stângă. Dacă victima are cizme și nu se pot scoate ușor, acestea pot fi tăiate pe cusătura de la spate. Pentru îndepărtarea șosetelor, acestea se prind de margine, se trag puțin în sus, mai departe de piele și se taie cu un foarfece. Și pantalonii pot fi îndepăratți mai ușor dacă se taie de jos în sus, ținând țesătura cât mai departe de piele sau de leziunea de la picior.

Pentru scoaterea articolelor de îmbrăcăminte de pe trunchi – jachetă, bluză, cămașă, maletă – se procedează astfel: întăi se dezbracă partea neafectată și apoi cea rănită. Se descheie jacheta la nasturi, se scoate de pe umeri, se eliberează brațul sănătos și abia apoi cel rănit. Maleta se rulează de jos în sus, se eliberează brațul neafectat, apoi se scoate peste cap și la final se îndepărtează de pe celălat braț care este rănit.

Victima care stă întinsă pe sol sau în pat poate fi schimbată de cămașă astfel: se întoarce în decubit lateral drept sau pe partea dreaptă și se sprijină cu două perne tari în zona genunchilor și a omoplaților. Se trage cu atenție și foarte ușor cămașa de jos în sus, până în zona toracelui, apoi se așează victima în decubit dorsal sau pe spate. Se întoarce pe partea stângă și se repetă la fel operația de ridicare a țesăturii până în zona pieptului.

Apoi sunt necesare două persoane: una ține și sprijină victima de omoplați, dar ține mâna sub cămașă, iar alta va trage ușor cămașa peste umerii victimei. Se așează victima pe spate, se dezbracă brațele, întâi cel neafectat și apoi cel bolnav. Se trage cămașa peste capul victimei și gata. Toate mișcările se fac ușor și cu atenție pentru a nu crea un nou disconfort bolnavului.

Toate aceste tehnici de îndepărtare a articolelor de îmbrăcăminte se fac cu atenție, cu mare blândețe, se încearcă întotdeauna protejarea victimei. Aceasta trebuie să-și dea acordul pentru astfel de tehnici și să înțeleagă că se face spre binele ei. În plus victima nu trebuie obosită, iar suferința ei nu trebuie accentuată prin mișcările efectuate. De aceea uneori este necesară tăierea articolelor de îmbrăcăminte pentru a fi îndepărtate de corp mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.