Întărește-ți oasele cu năut! Află cum previne bolile și ce beneficii uimitoare are!

0
8

Năutul este un aliment bogat în nutrienți, care este indicat în dietă, pentru scăderea în greutate. Năutul protejează împotriva bolilor cardiovasculare, ajută împotriva aterosclerozei și a bolilor coronariene.

S-a descoperit că năutul scade colesterolul, deci poate preveni bolile de inimă. De asemenea, năutul relaxează vasele de sânge, scade tensiunea arterială, reduce simptomele menopauzei. Năutul este indicat în tratamentul anemiei, cancerului, reglează metabolismul, îmbunătățește calitatea somnului.

Unele studii ale cercetătorilor sugerează că năutul conține elemente asemănătoare estrogenului, care ajută somnul femeilor aflate la menopauză.

Ce conține năutul?

​​Năutul este bogat în proteine vegetale, esențiale pentru regenerarea țesuturilor și a oaselor. Năutul este un aliment important deoarece:

  • Este bogat în folat, ce are capacitatea de a detoxifia homocisteina, care provoacă arterioscleroză, diabet și boala Alzheimer
  • Are calciu, magneziu, fosfor, mangan, vitamine
  • Conține minerale precum magneziu și potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, la menținerea sănătății inimii
  • Are fier, cupru care sunt minerale esențiale pentru producerea de globule roșii
  • Are indice glicemic scăzut, respectiv 28, asta înseamnă că este absorbit lent
  • Conține amiloză, cu IG scăzut, astfel încât crește nivelul zahărului din sânge treptat, mai degrabă decât brusc, făcându-l recomandat pentru diabetici
  • Are proteine și fibre alimentare din abundență care mențin sub control nivelul de zahăr din sânge, iar asta reduce riscul de diabet și de boli de inimă.

Făina din năut are proteine de înaltă calitate. Fulgii din năut sunt foarte buni pentru sănătatea organismului.

Năutul ajută la scăderea în greutate

Năutul este bogat în minerale, fibre alimentare, este hrănitor și are puține calorii. Prin consumul de năut se obține rapid o senzație de sațietate. Boabele de năut au fibre insolubile care oferă o serie de beneficii:

  • Promovează mișcarea peristaltică
  • Ajută la eliminarea rapidă a deșeurilor din intestine
  • Ajută la reducerea constipației
  • Facilitează digestia, obținerea unui mediu intestinal sănătos
  • Ajută la scăderea în greutate.

Fibrele alimentare din năut ajută și la reducerea nivelului de colesterol rău, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Prin aportul lor se reduce riscul de cancer la sistemul digestiv, cancerul de colon, cancerul de stomac. De asemenea, consumul de fibre ajută și în prevenirea bolilor de inimă.

Năutul menține sănătatea oaselor

Femeile aflate în perioada de postmenopauză și persoanele în vârstă ar trebui să fie mai atente la sănătatea oaselor. Densitatea osoasă scade odată cu înaintarea în vârstă. Dacă resorbția osoasă continuă să depășească formarea osoasă, atunci densitatea osoasă scade, iar dacă această stare progresează în continuare, apare osteoporoza.

Citește și:  Lintea, un aliment bogat în acid folic și antioxidanți

Se spune că hormonii feminini au funcția de a preveni pierderea calciului din oase. La multe femei aflate în perioada de postmenopauză, apare o scădere a secreției de hormoni feminini. Asta le face să sufere de osteoporoză. Și bărbații pot pierde din masa osoasă pe măsură ce îmbătrânesc, deci și ei trebuie să aibă o alimentație prin care să-și mențină oasele puternice.

Potrivit experților:

  • Prin introducerea de calciu și leguminoase în alimentație se îmbunătățește absorbția de minerale în oase (mai ales de calciu)
  • Trebuie de luat și magneziu, pentru că acesta funcționează împreună cu calciul
  • Evitarea deficitului de calciu scade riscul de osteoporoză
  • Prin consumul de proteine, vitamina D se susține absorbția calciului
  • Exercițiile fizice sunt indicate în menținerea oaselor puternice.

Cele mai bune leguminoase cu un conținut bun de proteine, ce ajută la absorbția calciului în oase, sunt:

  • Năutul – este bogat în minerale esențiale pentru menținerea sănătății sistemului osos, are fier, magneziu, zinc, calciu, mangan
  • Fasolea roșie – are calciu și magneziu.

Aceste alimente ajută în prevenirea osteoporozei.

Năutul este bun pentru rezistența oaselor, dar și pentru prevenirea altor probleme de sănătate; el previne bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, bolile coronariene, anumite cancere.

Beneficii pentru piele

Masca de față realizată din năut și ulei de măsline (sau alt ulei vegetal) ajută la curățarea pielii, la ameliorarea acneei, la reduce inflamației. Aceasta este indicată în caz de ten gras, mixt, normal. Năutul te scapă de vergeturi, petele de vârstă, riduri, alte tulburări ale pielii.

Masca de față din năut oferă strălucire pielii, hrănește, împrospătează, reduce inflamația și uniformizează. Se folosește o lingură de făină de năut, un vârf de cuțit de turmeric și puțin lapte.

Un scrub de năut realizat din făină din năut, apă caldă și ulei de măsline oferă beneficii pielii, îi îmbunătățește textura și aspectul.

Șamponul din năut ajută în combaterea mătreții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.