Jugastrul este un copac inalt de pana la 10 m cunoscut cu denumirea populara de artarul-de-campie. Creste in Europa, in padurile de foioase (carpen, stejar), la marginea acestora sau in luminisuri, pe dealuri si campii, pana la altitudini de 1500 m. Are denumirea stiintifica de Acer campestre si face parte din familia Aceraceae sau Aceracee. Trunchiul sau inalt, robust, cu multe noduri, are scoarta gri-maronie, coroana densa, ramurile lungi frumos bifurcate in sus, netede, de culoare rosiatica.
Frunzele sunt simple, verzi, palmate, divizate in lobi, de forma frunzelor de vita-de-vie, petiolate (cu petiol violet, lung de 3-9 cm). Inflorescentele sunt alcatuite din 10-20 de flori si cresc de la petiolul frunzelor. Fructele sunt aripate (au doua aripi intinse pe aceeasi axa), de culoare galben-verzuie, cu doua seminte.
Lemnul de jugastru este foarte rezistent la poluare, are un aspect frumos, semi-tare si compact, usor de prelucrat, este utilizat in sculptura si la realizarea instrumentelor muzicale, mai ales la construirea harpelor. De asemenea este folosit pentru articole de mobilier, agricole, de bucatarie si ca lemn de foc. La sate lemnul de artar este utilizat pentru sustinerea randurilor de vita-de-vie.
In homeopatie acest arbore este apreciat pentru proprietatile astringente ale scoartei sale. Decoctul din scoarta arborelui este eficient in tratamentul iritatiilor pielii. Se poate aplica in apa de baie de catre persoanele care au pielea uscata sau sensibila. Acesta are un continut mult mai mic de zahar ca artarul-dulce ce are denumirea stiintifica de Acer saccharum si este originar din America de Nord.
Recent a fost introdus si in Europa. Din artarul-dulce se extrage siropul de artar atat de renumit pentru gustul placut, aromat si dulce, pentru continutul sau de substante nutritive, vitamine si minerale atat de necesare pentru sanatatea si buna functionare a metabolismului. Contine acid malic, zahar, potasiu, calciu, fier si numeroase vitamine. Artarul-dulce depaseste in inaltime 30-40 m si este folosit foarte mult in scop ornamental.