Una dintre cele mai frumoase si antice plante ornamentale este gheara-ursului, care creste salbatic in apropierea cursurilor de apa, pe langa izvoare si rauri, sub forma unui arbust inalt de 1 m si lat de 65 cm. Florile sale de culoare liliachie apar frumos pozitionate in partea superioara a tulpinei mari si puternice, incadrate mai jos de frunzele de un verde-lucios interesant sculptate in forma de frunza de stejar. Semintele sunt mici, rotunde si maronii.
Gheara-ursului este cunoscuta si sub numele de palamida sau acanta, are denumirea stiintifica de Acanthus mollis si face parte din familia Acanthaceae sau Acanthacee. Inflorescentele acestei plante apar in toata splendoarea lor din luna mai pana in luna august. Planta se dezvolta frumos in soluri fertile si locuri insorite, are radacina pivotanta si neagra, prefera perioada lunilor de vara cand temperatura aerului este cuprinsa intre 22-24ºC.
Planta este folosita inca din Antichitate la decorarea coloanelor corintice, iar astazi se mai foloseste in ghivece si jardiniere, la infrumusetarea balcoanelor, verandelor, gradinilor si parcurilor. De regula frunzele plantei sunt atacate de melci si boli de aceea nu trebuie sa se astepte ca parazitii sa se hraneasca si sa deterioreze aspectul acestora, ci sa se actioneze preventiv cu insecticide impotriva acestor daunatori. Inmultirea plantei se face toamna sau primavara prin seminte.
Ca planta medicinala gheara-ursului este apreciata pentru continutul ei de saruri minerale, taninuri, zaharuri, mai multe substante active amare si mucilagi. De la ea se recolteaza partea de la radacina pana la flori. Planta este folosita in tratamentul entorselor si arsurilor de pe piele. Are bune efecte expectorante, antidiareice, astrigente, in stimularea poftei de mancare, laxative si calmante. Ajuta in tratamentul racelilor, bronsitei, afectiunilor ficatului, herpesului si in ameliorarea durerilor de gat.
Decocotul din gheara-ursului se prepara astfel: se pun 10 g planta uscata si maruntita la 100 ml apa fierbinte. Se fierbe timp de 5-10 minute si se filtreaza. Lichidul astfel obtinut se poate aplica sub forma de cataplasma cu ajutorul unui tifon pe zona inflamata a pielii de la gura sau gat. Gargara cu acest lichid poate ameliora durerea de gat, raguseala si ajuta in afectiunile respiratorii.
Pentru tratamentul ranilor si a arsurilor se foloseste infuzia de gheara-ursului realizata in modul urmator: se adauga o lingurita de planta uscata (radacina, tulpina, frunze, flori) la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Solutia obtinuta se aplica pe rana sau zona afectata de arsura si cu rabdare se va observa ca locul se vindeca deoarece planta are proprietati astringente extraordinare. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi pentru a da rezultate, in rest zona trebuie protejata de praf prin bandaj.