La ce este folosit uleiul de cedru și cum poate ajuta acesta organismul?

0
262

Există mai multe specii de cedru, care sunt folosite în scop teraputic. Cedrul-albastru este cel mai cunoscut dintre toate, este originar din nordul Africii. Are denumirea științifică Cedrus atlantica și face parte din familia Pinaceae. Este un copac foarte frumos, înalt de cel mult 40 m, cu florile de culoare verde, galbenă și roșie. În țările calde este frecvent cultivat în parcuri și grădini ca arbore decorativ.

Cedru, Cedrus atlantica
Cedru, Cedrus atlantica

Uleiul din cedru-albastru se obține prin distilare în aburi a așchiilor din lemn. Parfumul acestui ulei esențial este deosebit, iar proprietățile lui terapeutice sunt extraordinare. Pentru a beneficia de ele trebuie achiziționat ulei de cedru de calitate, originar. Din păcate există și produse falsificate care nu au aceleași proprietăți benefice asupra minții și corpului. În plus, mare atenție la reacțiile alergice, este indicat să testați mai întâi produsul.

Cedrul este un copac puternic, un simbol de tărie și viață. Acest lucru induce o stare de demnitate și încredere în forțele proprii. Se spune că tămâia de cedru normalizează respirația, odihnește sufletul, oferă o stare interioară bună și consolidează legătura noastră cu forța superioară – Divinitatea.

Ulei de cedru, Foto: essentialoilsfromplants.com
Ulei de cedru, Foto: essentialoilsfromplants.com

Uleiul de cedru are numeroase proprietăți benefice aupra organismului. Este cicatrizant, antiseptic, decongestionant pentru piele, astringent, expectorant, reconfortant, lipolitic, drenant, stimulent arterial. Poate fi utilizat în tratamentul afecțiunilor tractului respirator deoarece are acțiune decongestionantă, antiseptică și expectorantă. Este suficient să miroși acest ulei și îți poți elibera căile respiratorii. Dacă îl difuzi în aer poți scăpa de insecte, iar în plus realizezi și o împrospătare a aerului și o antiseptizare a mediului din cameră. Uleiul se aplică în creme de tip vegetal și poate fi utilizat în masaje pentru combaterea celulitei, stimularea drenajului limfatic, pentru eliminarea depozitelor de celule adipoase. De asemenea sunt recomandate inhalații cu aburi de la apa fierbinte în care s-au adăugat 2-3 picături de ulei esențial de cedru. Datorită efectului tonic și cicatrizant, uleiul ajută la vindecarea dermatozelor, rănilor, eczemelor, tenului congestionant. Stimulează creșterea părului, poate fi folosit în masajul capilar sau în balsamuri. Este un ingredient excelent al produselor de aromaterapie deoarece alungă stările de nervi, stres, depresie și tristețe.

Pentru un efect și mai bun, uleiul de cedru poate fi folosit împreună cu alte uleiuri esențiale. De exemplu dacă este asociat cu uleiul esențial de iederă și cafeină poate vindeca rapid celulita. Alături de uleiul esențial de rozmarin și oregano poate dobândi un efect mai bun asupra scalpului, ajută în stimularea creșterii părului. În afecțiunile circulatorii este indicat uleiul esențial de chimen negru și uleiul esențial de cedru.

Uleiul de cedru este foarte bun pentru tratamentul afecțiunilor pielii. Ajută la vindecarea dermatozelor, acneei, psoriazisului, înțepăturilor de insecte, etc.

Cedrul-libanez, Cedrus libani
Cedrul-libanez, Cedrus libani

O altă specie este cedrul-libanez care este un copac înalt de aproximativ 25 m, originar din Libia, Siria, Turcia. Are denumirea științifică Cedrus libani și aparține familiei Pinaceae. Lemnul acestui copac este foarte rezistent și are un miros plăcut de aceea a fost folosit din cele mai vechi timpuri la construirea lăcașelor de cult, a templelor și corăbiilor. Uleiul esențial din cedru-libanez este un bun remediu contra insomniei, afecțiunilor respiratorii și cutanate. Rășina de cedru-libanez era folosită pentru îmbălsămarea cadavrelor sau mumificare de către egipteni. Dacă este difuzat în aer, uleiul esențial de cedru-libanez alungă insectele, moliile și țânțarii.

Cedrul-japonez, Cryptomeria japonica
Cedrul-japonez, Cryptomeria japonica

În Japonia crește cedrul-japonez care are denumirea științifică Cryptomeria japonica. Are înălțimea de aproximativ 20 m și se poate recunoaște ușor după acele lungi ca niște lamele. Uleiul de cedru-japonez are proprietăți insecticide, antibacteriene, de ameliorare a durerilor musculare și de articulații. Poate fi utilizat în creme și loțiuni pentru masajul pielii deoarece are efect benefic în combaterea febrei musculare și în calmarea tensiunilor sistemului muscular. De asemenea este eficient pentru dezinfectarea încăperilor, în distrugerea insectelor, chiar și a păduchilor.

Cedrul de Virginia, Juniperus virginiana, Foto: bio.utexas.edu
Cedrul de Virginia, Juniperus virginiana, Foto: bio.utexas.edu

Cedrul de Virginia are denumirea științifică Juniperus virginiana. Face parte din familia Cupressaceae și este originar din Africa de Nord. Crește înalt de aproximativ 20 m, are fructele maronii și frunzele aciculate.

Uleiul esențial de cedru de Virginia ajută în tratamentul celulitei, varicelor, problemelor arteriale și respiratorii, senzației de picioare grele, umflăturilor membrelor inferioare, edemelor produse din cauza retenției de apă în organism. Acest ulei are acțiune limfotonică, decongestionantă venoasă, antiseptică, expectorantă, fungicidă. Uleiul este folosit în scop terapeutic, în cosmetică, sub formă de creme, loțiuni, geluri pentru masaj corporal, anticelulitic și pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor membrelor inferioare. Are efect benefic asupra respirației, ajută la vindecarea virozelor, răcelii, afecțiunilor căilor aeriene superioare. Poate fi combinat cu uleiul esențial de chiparos și uleiule sențial de piper negru pentru eliminarea celulitei. În tratamentul varicei se folosește și uleiul esențial de niaouli și uleiul esențial de tamanu.

loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ